Η Ελλάδα πλήρωσε κανονικά τη δόση της στο ΔΝΤ

Διαψεύστηκαν οι διεθνείς  Κασσάνδες

H Eλλάδα πλήρωσε κανονικά τη δόση της ως όφειλε στο ΔΝΤ διαψεύδοντας τις εγχώριες και διεθνείς “Κασσάνδρες” που παρουσίαζαν την 9η Απριλίου ως την κρίσιμη ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πληρώσει.Λαγκάρντ-Βαρουφάκης-2

Φυσικά δεν ετίθετο πρόβλημα αποπληρωμής της δόσης παρά τα όσα εξοργιστικά είχα γραφτεί και ακουστεί. Η κυβέρνηση δεν παίρνει χρηματική βοήθεια από την ΕΕ διότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή των όρων του e-mail Γκ.Χαρδούβελη, αντίθετα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με τις δικές της μεταρρυθμίσεις που δεν θα “ξεζουμίζουν” τον ελληνικό λαό.

Η ώρα “μηδέν” θα έρθει τον Ιούλιο όταν και θα χρειαστεί η χώρα να πληρώσει 3,5 δισ.ευρώ στους δανειστές. Τότε θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει τα χρήματα αυτά και με τι όρους θα δοθούν. Εκεί θα κριθούν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Ευτυχής» που η Ελλάδα αποπλήρωσε στην ώρα της τη δόση προς το ΔΝΤ δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, αλλά και σε δηλώσεις που έκανε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Πήρα τα χρήματά μου πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την χώρα μας, είπε πως το ΔΝΤ θα σεβαστεί ορισμένες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, όμως, υπογράμμισε ότι θα ήταν μια πραγματικά «φρικτή κατάσταση» για τους Έλληνες πολίτες, εάν η χώρα τους αθετούσε την πληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ, ενώ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει «πιστό» στην υπόσχεσή του ότι θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα.

Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι η Ελλάδα θα υποφέρει εάν βγει από την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η νομισματική ένωση είναι σήμερα καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως η Αθήνα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εντολή να μεταφέρει στο ΔΝΤ ένα ποσό ύψους 459 εκατ. ευρώ.