Τροπολογίες ΑΚΕΛ στα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας

 

Το ΑΚΕΛ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα  τις τροπολογίες που έχει καταθέσει σε ότι αφορά τα πέντε νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας καθώς επίσης και τις προτάσεις νόμου. Σε αυτά υπάρχει και η αιτιολόγηση για κάθε μια από τις τροπολογίες και για τις ξεχωριστές προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙΩΝ
Προτάσεις Νόμου που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ το 2015 και είναι άμεσα συνυφασμένες με τα θέματα εκποιήσεων ακίνητης ιδιοκτησίας οφειλετών, κατά προέκταση άμεσα συνυφασμένες με το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας.
1. Προστασία Κύριας Κατοικίας
Καταθέσαμε εκ νέου Πρόταση Νόμου για προστασία Κύριας Κατοικίας, ενόψει της συζήτησης πλαισίου αφερεγγυότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ως προβληματικά ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες.
ΣΚΟΠΟΣ: Η θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία λόγω των κρατουσών έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών συνεπεία των οποίων μεγάλος αριθμός φυσικών προσώπων έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί προς ανειλημμένες δανειακές του οφειλές.
Υπό τις περιστάσεις αυτές, κρίνεται δίκαιο, όπως τέτοια φυσικά πρόσωπα τύχουν της δέουσας στήριξης για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες, υπό μορφή που να παρέχει τα απαιτούμενα εχέγγυα αντικειμενικότητας.
Συναφώς, κρίνεται αναγκαίο όπως η προστασία αυτή λάβει τη μορφή αναστολής εκποίησης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη και όπως η προστασία αυτή παρέχεται κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης από αρμόδιο δικαστήριο της οικονομικής κατάστασης του προσώπου και των ειδικών λόγων για τους οποίους αυτό έχει περιέλθει σε αδυναμία ανταπόκρισης προς τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Η προτεινόμενη προστασία θα διασφαλίζει ότι πράγματι το επηρεαζόμενο πρόσωπο έχει περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης της οφειλής του και ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ή έχει επηρεαστεί σημαντικά για λόγους που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το έτος 2009 και εντεύθεν και οφείλονται στην οικονομική κρίση που άρχισε το έτος αυτό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, όπως καθορίζεται στις προτεινόμενες προσωρινές διατάξεις, αυτές θα εφαρμόζονται σε σχέση με οφειλή συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι €350.000, η οποία έχει συναφθεί αποκλειστικά για σκοπούς απόκτησης οικογενειακής εστίας, η οποία αποτελεί την κύρια κατοικία του οφειλέτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τα μέλη της οικογένειάς του. Η σχετική οφειλή θα πρέπει να έχει καταστεί απαιτητή και ο πιστωτής θα πρέπει να νομιμοποιείται βάσει των διατάξεων οποιουδήποτε ισχύοντος νόμου, να προβεί σε διαδικασία εκποίησης κύριας κατοικίας, η οποία αποτελεί ενυπόθηκη εξασφάλιση της σχετικής οφειλής.
Περαιτέρω, στην προτεινόμενη νομοθεσία καθορίζεται ότι αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας, που είναι δυνατό να επιδιωχθεί κατά την περίοδο που θα ισχύουν οι προτεινόμενες προσωρινές διατάξεις, θα αφορά επίσης διαδικασία πώλησης κύριας κατοικίας βάσει των διατάξεων του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου ή βάσει πτωχευτικής διαδικασίας δυνάμει του περί Πτωχεύσεως Νόμου.
2. Προστασία Επαγγελματικής Στέγης
Καταθέσαμε εκ νέου Πρόταση Νόμου για προστασία της επαγγελματικής στέγης, ενόψει της συζήτησης πλαισίου αφερεγγυότητας, λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία που το Ανώτατο Δικαστήριο ανέφερε ως προβληματικά ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες ανησυχίες.
ΣΚΟΠΟΣ: Η θέσπιση της προτεινόμενης νομοθεσίας κρίνεται αναγκαία λόγω των κρατουσών έκτακτων δυσμενών οικονομικών συνθηκών συνεπεία των οποίων μεγάλος αριθμός προσώπων και μικρών επιχειρήσεων έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί προς ανειλημμένες δανειακές του οφειλές.
Κρίνεται δίκαιο όπως τύχουν της δέουσας στήριξης για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες, υπό μορφή που να παρέχει τα απαιτούμενα εχέγγυα αντικειμενικότητας.
Συναφώς, κρίνεται αναγκαίο όπως η προστασία αυτή λάβει τη μορφή αναστολής εκποίησης της επαγγελματικής στέγης του οφειλέτη και αναστολής διαδικασίας εκτέλεσης εντάλματος κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας που αφορά εξοπλισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη συνέχιση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων και όπως η προστασία αυτή παρέχεται κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης από αρμόδιο δικαστήριο της οικονομικής κατάστασης του προσώπου και των ειδικών λόγων για τους οποίους αυτό έχει περιέλθει σε αδυναμία ανταπόκρισης προς τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Η προτεινόμενη προστασία θα διασφαλίζει ότι πράγματι το επηρεαζόμενο πρόσωπο έχει περιέλθει σε αδυναμία εξόφλησης της οφειλής του και ότι η οικονομική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί ή έχει επηρεαστεί σημαντικά για λόγους που δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το έτος 2009 και εντεύθεν και οφείλονται στην οικονομική κρίση που άρχισε το έτος αυτό και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Ειδικότερα, όπως καθορίζεται στις προτεινόμενες προσωρινές διατάξεις, αυτές θα εφαρμόζονται σε σχέση με οφειλή συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι €350.000, η οποία έχει συναφθεί αποκλειστικά για σκοπούς για σκοπούς είτε απόκτησης επαγγελματικής στέγης είτε στήριξης ή ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εν λόγω επαγγελματική στέγη. Η σχετική οφειλή θα πρέπει να έχει καταστεί απαιτητή και ο πιστωτής θα πρέπει να
νομιμοποιείται βάσει των διατάξεων οποιουδήποτε ισχύοντος νόμου, να προβεί σε διαδικασία εκποίησης επαγγελματικής στέγης, η οποία αποτελεί ενυπόθηκη εξασφάλιση της σχετικής οφειλής.
Περαιτέρω, στην προτεινόμενη νομοθεσία καθορίζεται ότι αναστολή διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας, που είναι δυνατό να επιδιωχθεί κατά την περίοδο που θα ισχύουν οι προτεινόμενες προσωρινές διατάξεις, θα αφορά επίσης διαδικασία πώλησης επαγγελματικής στέγης βάσει των διατάξεων του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου ή βάσει πτωχευτικής διαδικασίας δυνάμει του περί Πτωχεύσεως Νόμου.
3. Προστασία Αγοραστών που δεν έχουν εξασφαλίσει Τίτλο Ιδιοκτησίας
Κατατέθηκε στις 05/03/2015 με σκοπό να προστατεύσει ακίνητα από εκποιήσεις των οποίων οι αγοραστές υλοποιούν τους όρους της σύμβασης που έχουν συνάψει με τον πωλητή ή έχουν αποπληρώσει το 80% του συνολικού ποσού της αξίας. Ο κίνδυνος εκποίησης υφίσταται ένεκα του ότι ο πωλητής έχει υποθηκεύσει το ακίνητο για εξασφάλιση δανείου. Υπήρξε σχετική δέσμευση της Κυβέρνησης για ρύθμιση του θέματος, χωρίς ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Η πρόνοια στο νομοσχέδιο έχει καταληκτική ημερομηνία 30/04/2015, κατά συνέπεια πρέπει άμεσα να ρυθμιστεί. Με την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας της σχετικής πρότασης νόμου, ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε παράταση χρόνου ώστε να δοθεί λύση στο ανοικτό ζήτημα που υπάρχει για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς διότι η θέση του ευθύς εξ’ αρχής ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων αυτής της ομάδας ιδιοκτητών.
4. Προστασία από Ξένα Επενδυτικά Ταμεία
Κατατέθηκε στις 05/03/2015 Πρόταση Νόμου για προστασία από εξαγορά από τα συγκεκριμένα ξένα επενδυτικά ταμεία δανείων που αφορούν οφειλές, για τις οποίες συνήφθει δανειακή σύμβαση με σκοπό την αγορά κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, για τις οποίες οι οφειλές είναι μέχρι €350.000.
Συγκεκριμένα, σκοπός είναι η τροποποίηση του άρθρου 16Α του βασικού νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα πώλησης, εκχώρησης, διάθεσης δανειακού χαρτοφυλακίου και/ή δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης, ώστε να τυγχάνουν εφαρμογής στις περιπτώσεις κύριας κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης, για τις οποίες η οφειλή είναι μέχρι τριακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ.
5. Ρύθμιση για την μη καταβολή κεφαλαιουχικών κερδών και άλλων φορολογιών μετά την καταναγκαστική πώληση ακινήτου.
Σκοπός της πρότασης νόμου είναι να απαλλάσσεται ο οφειλέτης από την καταβολή όποιων φόρων προκύπτουν και τον επιβαρύνουν μετά την
εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου του. Ουσιαστικά πρόκειται για την απαλλαγή του οφειλέτη από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και συναφών φορολογιών, όπως ορίζεται στην σχετική νομοθεσία που αφορά τις εκποιήσεις.

 Τροπολογίες Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις επι των Νομοσχεδίων του Πλαισίου Αφερεγγυότητας και επεξήγηση τους
 Επί του συνόλου των νομοσχεδίων που αποτελούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας όπως αυτό κατατέθηκε από την κυβέρνηση, προτείνονται οι εξής τροποποιήσεις:
Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες θα αφορούν:
1. Διαγραφή της επιφύλαξης του εδαφίου (α) του Άρθρου 15 του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται ο περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015 και διαβάζεται : «Νοείται ότι, σε περίπτωση που υπάρχει ακίνητη ιδιοκτησία καμία πρόταση για συμβιβασμό ή σχέδιο διευθέτησης δεν μπορεί να εγκριθεί εάν έχει ως αποτέλεσμα να θέσει οποιοδήποτε πιστωτή σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα ήταν, σε περίπτωση διανομής της περιουσίας του πτωχεύσαντα σύμφωνα με τον παρόντα Νόμου».
Αιτιολόγηση: η συγκεκριμένη πρόνοια γίνεται εισήγηση να διαγραφεί από όλα τα άρθρα των νομοσχεδίων που συναποτελούν το πλαίσιο, ακριβώς γιατί αποτελεί τη βασική αρχή της φιλοσοφίας τους μέσω της οποίας διασφαλίζεται ότι προέχει η προστασία των τραπεζών, και όχι των οφειλετών που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους οφειλέτες, όπως ήταν η δημόσια τοποθέτηση της Κυβέρνησης που δεσμευόταν κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που συζητούνταν τον Σεπτέμβριο και αφορούσαν τις εκποιήσεις.
2. Όσο αφορά τις πρόνοιες των νομοσχεδίων σχετικά με εγγυητές, γίνονται τροποποιήσεις ώστε με την προσθήκη νέου εδαφίου να διασαφηνίζεται ότι σε περίπτωση πώλησης ή διάθεσης (εκποίησης) των υποθηκευμένων ακινήτων, ουδεμία οικονομική επιβάρυνση θα βαραίνει τους εγγυητές σε περιπτώσεις που οι πρωτοφειλέτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν όποιο επιπλέον ποσό προκύπτει έναντι των πιστωτών τους.
Συγκεκριμένα, να γίνει προσθήκη σχετικού εδαφίου στα υφιστάμενα άρθρα:
 Άρθρο 37.4 «μεταχείριση εγγυητών στο πλαίσιο διαδικασίας πτώχευσης», στο νομοσχέδιο του περί πτωχεύσεων νόμο του 2015.
 Άρθρο 29 που τροποποιεί το Άρθρο 299 του Βασικού Νόμου «Διατάξεις αναφορικά με εγγυητές», του νομοσχεδίου περί εταιρειών νόμο του 2015 (εκκαθαρίσεις).
 Άρθρο 202 ΚΖ «Διατάξεις Αναφορικά με Εγγυήσεις Κεφ 149», του νομοσχεδίου περί εταιρειών νόμο (examinership) του 2015.
 Άρθρο 74 «Μεταχείριση εγγυητών στο πλαίσιο διαδικασίας και εφαρμογής Προσωπικού Διακανονισμού Αφερεγγυότητας δυνάμει του παρόντος Κεφαλαίου», του νομοσχεδίου ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2015.
Αιτιολόγηση: Δεδομένης της φιλοσοφίας των νομοσχεδίων ότι οι εγγυητές θα αναγκάζονται να αποπληρώνουν τις οφειλές του πρωτοφειλέτη σε περίπτωση αδυναμίας του, δηλ. να καθίστανται αυτόματα πρωτοφειλέτες. Το ΑΚΕΛ προτείνει ότι καμία επιβάρυνση δεν θα τους βαραίνει μετά την πώληση ή διάθεση (εκποίηση) του ακινήτου του πρωτοφειλέτη και σε περίπτωση που εκκρεμεί ακόμα ποσό οφειλόμενο στον πιστωτή. .
3. Καθορισμός ελάχιστου ποσοστού 80% της αξίας πώλησης του ακινήτου κατά τη διαδικασία εκποίησης. Το ελάχιστο ποσοστό έως και το τελευταίο στάδιο.
2
Αιτιολόγηση: Η τροπολογία κατατίθεται με σκοπό την προστασία του χρεώστη, του οποίου η οικία θα εκποιηθεί σε πλειστηριασμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας σκοπός είναι να διατηρηθεί μια ελάχιστη τιμή πώλησης της οικίας, ώστε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο χρεώστης να μην αναγκαστεί να αποπληρώσει εξίσου τεράστια ποσά στον πιστωτή, αφού αφαιρούμενης της αξίας της κατοικίας από τα οφειλόμενα, το ποσό που προκύπτει θα είναι αναγκασμένος να το αποπληρώσει – διότι ακριβώς δεν απαλλάσσεται.
 Επί του πέμπτου νομοσχεδίου (ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2015, το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής και διατάγματα απαλλαγής οφειλών φυσικών προσώπων, εκ μέρους του ΑΚΕΛ γίνονται οι ακόλουθες εισηγήσεις για τροποποιήσεις:
ΓΕΝΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΗΣΕΙΣ:
 Σε περίπτωση που το Σχέδιο απορριφθεί από τους πιστωτές, αλλά ο χρεώστης υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο για έκδοση προστατευτικού διατάγματος, μεταξύ των κυριοτέρων κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη να είναι ότι ο χρεώστης αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής του κατάσταση, ως αποτέλεσμα γεγονότων ή καταστάσεων εκτός του ελέγχου του, τα οποία έχουν επισυμβεί από το 2009 και εντεύθεν»
Αιτιολόγηση: Στο νομοσχέδιο η πρόνοια είναι για γεγονότα που άλλαξαν την οικονομική του κατάσταση τα δύο τελευταία χρόνια. Με σκοπό να προστατευτεί περισσότερος κόσμος και για να υπάρχει συνέπεια με τις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, γίνεται εισήγηση ώστε η προστασία του να επεκτείνεται πίσω στο 2009, όταν η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης.
 Μη συναινετικά Σχέδια/ Επιβαλλόμενο Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής, από τις εξαιρέσεις των στοιχείων που λαμβάνονται υπόψη για να προστατευθεί η κύρια κατοικία, να αυξηθούν τα ποσά ώστε για κινητά περιουσιακά στοιχεία το ποσό να ορίζεται στις €50.000 και για ακίνητα κάτω των €100.000.
Αιτιολόγηση: Τα αντίστοιχα ποσά που προνοούνται στα νομοσχέδια είναι 35.000 και 75.000, ως ποσά που θα λαμβάνονται υπόψη για έκδοση διατάγματος απαλλαγής. Με την αύξηση των ποσών επιτυγχάνεται η προστασία περισσότερων οφειλετών.
 Στα πλαίσια των 15 ημερών που δίνονται στο πιστωτή για να μπορεί να υποβάλει αίτημα επαλήθευσης χρέους, να δίδεται ρητά η δυνατότητα αμφισβήτησης των υπερχρεώσεων από τον χρεώστη και επίσης «Νοείται ότι πρόκειται για 15 μέρες μετά που θα ειδοποιηθούν».
Αιτιολόγηση: Δίνεται η δυνατότητα αμφισβήτησης υπερχρεώσεων του πιστωτή από τον χρεώστη.
 Να προστεθεί πρόνοια ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον εγγυητή να κινηθεί νομικά κατά του πιστωτή και του Συμβούλου. Κατ’ αναλογία που στο νομοσχέδιο του δίδεται η δυνατότητα να κινηθεί νομικά κατά πρωτοφειλέτη.

Αιτιολόγηση: Δυνατότητα στον εγγυητή να κινηθεί νομικά και κατά του πιστωτή, όχι μόνο εναντίον πρωτοφειλέτη.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
 Διαγραφή της δέκατης παραγράφου του προοιμίου του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται ο περί Αφερεγγυότητας Φυσικών Προσώπων (Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) Νόμος του 2015, που διαβάζεται: «Επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των πιστωτών επί των οφειλομένων από αφερέγγυους χρεώστες, στο βαθμό που οι δυνατότητες των χρεωστών αυτών το επιτρέπουν, με λογικό και οργανωμένο τρόπο, με γνώμονα ότι οι πιστωτές με την εφαρμογή πλαισίου προστασίας των αφερέγγυων χρεωστών δεν θα βρίσκονται σε χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν εάν η περιουσία του χρεώστη διατίθετο σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Πτώχευσης Νόμου, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό, τον πυρήνα των δικαιωμάτων τους».
Αιτιολόγηση: η συγκεκριμένη πρόνοια γίνεται εισήγηση να διαγραφεί από όλα τα άρθρα των νομοσχεδίων που συναποτελούν το πλαίσιο, ακριβώς γιατί αποτελεί τη βασική αρχή της φιλοσοφίας τους μέσω της οποίας διασφαλίζεται ότι προέχει η προστασία των τραπεζών, και όχι των οφειλετών που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας για τους οφειλέτες, όπως ήταν η δημόσια τοποθέτηση της Κυβέρνησης που δεσμευόταν κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που συζητούνταν τον Σεπτέμβριο και αφορούσαν τις εκποιήσεις.
 Άρθρο 2, Ερμηνείες, ο ορισμός της «κύριας κατοικίας» πρέπει να βελτιωθεί αφού με τον υφιστάμενο πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών κατοικιών δεν καλύπτονται και άρα δεν θα καλύπτονται αυτές οι περιπτώσεις από το νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας. Σχετική συζήτηση έγινε στις συνεδρίες των επ. οικονομικών και εσωτερικών και αφορούσαν ιδιοκτήτες που διαμένουν στο εξωτερικό, αλλά η οικογένεια τους διαμένει στην κύρια κατοικία, καθώς και ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν την οικία τους, μετακομίζουν σε άλλο, στην προσπάθεια να διατηρηθεί η κύρια οικία τους. Θα γίνουν αλλαγές όπως έγινε εισήγηση στην συνεδρία των Επιτροπών από Βουλευτές ΑΚΕΛ, περιλαμβανομένης της εισήγησης του Επιτρόπου Χρηματοοικονομικών.
 Άρθρο 4, «Αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας», εδάφιο (στ) να προστεθεί πρόνοια ώστε οι κατευθυντήριες γραμμές για λογικά έξοδα διαβίωσης να κατατίθενται και να εγκρίνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αιτιολόγηση: Αυτό δεν προνοείται στα νομοσχέδια, ενώ θα έπρεπε όπως ισχύει με όλους τους κανονισμούς.
 Άρθρο 6, εδάφιο (1) και (2) η υποβολή τελών να γίνεται μέσω Κανονισμών, οι οποίοι θα πρέπει να τυγχάνουν έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε ότι αφορά τις εξαιρέσεις που μπορεί να δίδονται από τον Υπουργό εξίσου να καταγράφονται τα κριτήρια με τα οποία θα
Παραχωρούνται εξαιρέσεις στους Κανονισμούς που θα εγκρίνονται από την Βουλή.
Αιτιολόγηση: Αυτό δεν προνοείται στα νομοσχέδια, ενώ θα έπρεπε όπως ισχύει με όλους τους κανονισμούς.
 Άρθρο 11, εδάφιο 2. (α) αύξηση του ορίου από €15.000, στις €25.000. Επιπρόσθετα, το εδάφιο (β) αύξηση σε €500.- , εδάφιο (γ) αύξηση του ορίου €3.000, εδάφιο 4 (γ) (ι) αύξηση του ορίου σε 10.000, εδάφιο 4 (γ) (ιι) αύξηση του ορίου σε 5.000.
Αιτιολόγηση: Επειδή τα ποσά που καλύπτονται από τα νομοσχέδια είναι πολύ χαμηλά, γίνεται εισήγηση για αύξηση τους ώστε να καλύπτονται περισσότεροι οφειλέτες από την πρόνοια για διαγραφή του χρέους του.
 Άρθρο 21, Γενικές υποχρεώσεις του χρεώστη που απορρέουν από το παρόν Κεφάλαιο. Μεταξύ άλλων στο παρόν άρθρο, εκτός από την υποχρέωση του να ενημερώνει την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας για τυχόν αλλαγές στην οικονομική του κατάσταση, τo εδάφιο 2 αφορά πρόνοιες με τις οποίες εάν κατά τη σχετική περίοδο ο χρεώστης λάβει οποιοδήποτε εισόδημα ή δωρεά κ.ο.κ αξίας 650.- τότε είναι υποχρεωμένος να παραδίδει στην Υπηρεσία περίπου το 50%. Εισήγηση για τροπολογία ώστε ο χρεώστης να είναι υποχρεωμένος να δίδει στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας το 30% του εν λόγω ποσού.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση εισάγεται ώστε να υπάρχει εξυπηρέτηση του χρέους, παράλληλα όμως να δίδεται η δυνατότητα στον χρεώστη που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και βρίσκεται υπό σχέδιο κατά διαστήματα να λαμβάνει κάποια επιπλέον εισοδήματα.
 Το Άρθρο 24 πρόκειται για ένα προβληματικό άρθρο, αφού προνοεί ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας μπορεί κατά τη περίοδο παρακολούθησης να καταχωρεί αίτηση στο Δικαστήριο ώστε να λαμβάνει οδηγίες για χειρισμό. Το Δικαστήριο μπορεί να εκδίδει διάταγμα συμμόρφωσης, να παρατείνει την περίοδο παρακολούθησης, κτλ. Εισήγηση για δημιουργία δικλείδας ασφάλειας για τους χρεώστες, ώστε να προστατεύονται από πράξεις και ενέργειες της Υπηρεσίας, ακόμα και του Δικαστηρίου. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εισαχθεί πρόνοια βάσει της οποίας η Υπηρεσία να είναι υποχρεωμένη να δικαιολογεί γραπτώς την απόφαση της να αποταθεί στο Δικαστήριο, η οποία θα αποστέλλεται στο Σύμβουλο Αφερεγγυότητας και μέσω του στον χρεώστη, ώστε εάν είναι δυνατό η διαφορά να επιλύεται σ’ αυτό το επίπεδο και όχι δικαστικώς.
 Άρθρο 28 – «Απαλλαγή από καθορισμένα χρέη» : Όταν Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών παύει να ισχύει, εκτός στις περιπτώσεις που ακυρώνεται δυνάμει των άρθρων 25 ή 26, ο καθορισμένος χρεώστης και εγγυητής που εγγυήθηκε το επιλέξιμο καθορισμένο χρέος, απαλλάσσεται από το καθορισμένο επιλέξιμο χρέος, καθώς και από άλλες υποχρεώσεις σε σχέση με αυτό, και από το σύνολο των τόκων, χρηματικών ρητρών και άλλων ποσών τα οποία από την ημερομηνία αίτησης καθίστανται πληρωτέα σε σχέση με το εν λόγω χρέος. Να προστεθεί απλώς η λέξη εγγυητής.
5
 Άρθρο 30, Διορισμός συμβούλου αφερεγγυότητας και πρώτη συνάντηση του χρεώστη με το σύμβουλο αφερεγγυότητας, πρέπει κατά την πρώτη συνάντηση τους ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας να ενημερώνει ξεκάθαρα τον χρεώστη για το συνολικό κόστος χειρισμού της περίπτωσης του από τον Σ.Α. Κοστολόγηση η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα έξοδα μέχρι το τέλος της διαδικασίας και δεν θα μπορεί να μεταβληθεί.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση επιδιώκει την προστασία του χρεώστη από υπερχρεώσεις του Συμβούλου.
 Άρθρο 36 – Συμβουλές του συμβούλου αφερεγγυότητας: στη συμπλήρωση της Κατάστασης Προσωπικών Οικονομικών Στοιχείων και στη βάση των πληροφοριών που θα έχει στη διάθεση του ο Σ.Α., ο χρεώστης να θέτει πιθανές υπερχρεώσεις από τόκους που παράνομα τέθηκαν στο χρέος από την τράπεζα, κατά την κρίση του. Ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας οφείλει να διαπραγματευτεί με τον πιστωτή επι του θέματος. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία ο χρεώστης να έχει τη δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση στο Δικαστήριο.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση επιδιώκει την προστασία του χρεώστη από υπερχρεώσεις του πιστωτή.
 Άρθρο 37, μεταξύ των οδηγιών του χρεώστη προς τον Σύμβουλο να γίνει προσθήκη ώστε στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα έχουν γίνει υπερχρεώσεις εκ μέρους του πιστωτή ο Σύμβουλος να έχει τη δυνατότητα να θέσει θέμα αμφισβήτησης τους προς τον πιστωτή.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση επιδιώκει την προστασία του χρεώστη από υπερχρεώσεις του πιστωτή.
 Άρθρο 48, Ενέργειες του συμβούλου αφερεγγυότητας μετά την έκδοση προστατευτικού διατάγματος, εδάφιο 1 (β) (ιι), να προστεθεί επιφύλαξη με την οποία ο Σύμβουλος αφερεγγυότητας να καθίσταται υπόχρεος να προστατεύει τον χρεώστη από τυχόν υπερχρεώσεις εκ μέρους του πιστωτή, να έχει δικαίωμα αμφισβήτησης ο χρεώστης μέσω του Συμβούλου για τις υπερχρεώσεις που γίνονται από τον πιστωτή και διαδικασία συμφωνίας με πιστωτή, ώστε να καταλήξουν σε ένα από κοινού δεκτό ποσό για αποπληρωμή. Εάν δεν υπάρξει κατάληξη σε από κοινά δεκτό ποσό, τότε να μπορεί ο χρεώστης να προσφεύγει στο Δικαστήριο. Η διαδικασία να προνοεί το δικαίωμα του χρεώστη να αμφισβητήσει τις υπερχρεώσεις που έγιναν από τον πιστωτή. Νοείται ότι θα υπάρχει πρόνοια ακόμα και για διαγραφή του εν λόγω ποσού (πιθανώς πρέπει να προστεθεί στην επιφύλαξη του εδαφίου (4δ) όλα τα πιο πάνω σημεία.
Αιτιολόγηση: Η τροποποίηση επιδιώκει την προστασία του χρεώστη από υπερχρεώσεις του πιστωτή. Επιπρόσθετα στο παρόν άρθρο εισάγεται πρόνοια που δίδει το δικαίωμα στον χρεώστη να προσφεύγει στο Δικαστήριο. Καμία από τις δύο διαδικασίες/δικαιώματα δεν προνοείται στα κυβερνητικά νομοσχέδια.
 Άρθρο 49, εδάφιο (12) μετά την φράση «για έγκριση», να προστεθεί η φράση «ή για απόρριψη».
6
Αιτιολόγηση: Το παρόν άρθρο σχετίζεται με το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας καθορισμού του χρέους το οποίο πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Δικαστήριο. Ακριβώς επειδή τα νομοσχέδια προνοούν ως επιλογή του Δικαστηρίου μόνο την έγκριση και όχι την απόρριψη του συνόλου του χρέους, εισάγεται η τροπολογία, ώστε η επιλογή να μην είναι μονόδρομος.
 Άρθρο 50, εδάφιο (6), αλλαγή στην ερμηνεία του όρου «αγοραία αξία», ώστε αγοραία αξία να θεωρείται ο μέσος όρος των εκτιμήσεων στις οποίες προβαίνουν ο πιστωτής και ο χρεώστης. Στον χρεώστη να δίδεται η δυνατότητα, εάν επιθυμεί, να επιλέγει την επίσημη εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.
Αιτιολόγηση: Η τροπολογία γίνεται για σκοπούς όσο το δυνατό δικαιότερης μεταχείρισης της αξίας της περιουσίας του χρεώστη.
 Άρθρο 52, εδάφιο (δ), γίνεται εισήγηση για διαγραφή του εδαφίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επιφύλαξη η οποία αναφέρει την προϋπόθεση ότι «οι όροι του ΠΣΑ πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα να θέσουν τους πιστωτές στην ίδια ή καλύτερη θέση από αυτήν στην οποία θα ήταν, εάν η περιουσία του χρεώστη διατίθεντο σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί πτωχεύσεως […]».
Αιτιολόγηση: Ως εξηγείτε ανωτέρω.
 Άρθρο 52, εδάφιο (2) (ζ) (ΙΙ), προσθήκη μετά την φράση «οποιαδήποτε» και πριν την φράση «παράλειψη», της φράσης «επαναλαμβανόμενη». Ώστε να μην είναι δυνατό με την πρώτη παράλειψη του χρεώστη να συμμορφωθεί με το Σχέδιο να συνιστά αυτόματα δικαίωμα στον Έφορο Φορολογίας να ανακαλέσει τη συγκατάθεση του να αποδεχθεί τον συμβιβασμό.
Αιτιολόγηση: Ακριβώς για να προστατεύεται ο χρεώστης, ώστε μόνο σε επαναλαμβανόμενες πράξεις μη συμμόρφωσης του ο Έφορος να δικαιούται να ανακαλέσει την λειτουργία του Σχεδίου και όχι με την πρώτη αφορμή όπως είναι η θέση στο νομοσχέδιο.
 Άρθρο 54, εδάφιο (4) (ε), να προστεθεί επιφύλαξη με την οποία θα δηλώνεται ότι η βάση του επιτοκίου που σχετίζεται με το εξασφαλισμένο χρέος μπορεί να αλλάξει αφού πρώτα ενημερωθεί σχετικά ο χρεώστης και δεδομένου ότι ο πιστωτής μπορεί να αλλάζει τη βάση του επιτοκίου εάν κάτι τέτοιο προνοείται στο συμβόλαιο δανείου του με τον χρεώστη.
Αιτιολόγηση: Σκοπός της τροπολογίας δεν είναι μόνο η ενημέρωση του χρεώστη για οποιαδήποτε αύξηση του επιτοκίου επιβάλλεται από τον πιστωτή, αλλά εξίσου να έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί την πρακτική του πιστωτή για αύξηση επιτοκίου, η οποία αύξηση δύναται να γίνεται μόνο εάν τέτοια πρόνοια περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο δανείου, διότι να υπενθυμίσουμε ότι υπήρχαν και περιπτώσεις δανείων με σταθερό επιτόκιο.
 Άρθρο 55, εδάφιο (8), να διαγραφεί η φράση «που βαραίνουν τον χρεώστη» και αντικατάσταση της φράσης «που φυσιολογικά καταβάλλονται από τον πωλητή ακινήτου τέτοιας φύσης» με την φράση
7
«καταβάλλονται από το μέρος που επωφελείται της πώλησης ή διάθεσης της περιουσίας». Συνακόλουθα, διαγραφή της φράσης «αφαιρούνται από την αξία που αποδίδεται στην περιουσία για τέτοια πώληση ή διάθεση».
Αιτιολόγηση: Σκοπός είναι ακριβώς να μην επιβαρύνουν οι όποιες φορολογίες μετά την εκποίηση τον χρεώστη, π.χ. κεφαλαιουχικά κέρδη, αλλά αυτοί που επωφελούνται από την εκποίηση του ακινήτου εξίσου να πληρώνουν τις σχετικές φορολογίες.
 Άρθρο 56 – Μεταχείριση της Κύριας Κατοικίας στο Προσωπικό Σχέδιο Αποπληρωμής, μετά το εδάφιο (4), γίνεται εισήγηση για προσθήκη νέου εδαφίου (5) το οποίο αναφέρει «Στις περιπτώσεις όπου η οφειλή για την κύρια κατοικία του χρεώστη δεν ξεπερνά τις 350.000, εφαρμόζονται οι διατάξεις του «Ο περί της Προστασίας της Κύριας Κατοικίας Οφειλέτη και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2015».
Αιτιολόγηση: Πρόκειται για τροπολογία με την οποία ουσιαστικά εισάγεται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ως μέρος της νομοθεσίας του πλαισίου και προστατεύει την κύρια κατοικία. Η διαφορά με την φιλοσοφία των νομοσχεδίων είναι ότι η προστασία της κύριας κατοικίας γίνεται όπου είναι εφικτό και δεν αποτελεί σκοπό η προστασία της κύριας στέγης του χρεώστη. Συνεπώς με την πρόνοια του νομοσχεδίου δεν υπάρχει κανένα δίκτυ προστασίας όπως ήταν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης.
 Άρθρο 80, διαγραφή του εδάφιου (1) και διαγραφή της φράσης « έχει ως αποτέλεσμα να θέσει τους πιστωτές στην ίδια ή σε καλύτερη θέση από αυτήν στην οποία θα ήταν» από το εδάφιο (2).
Αιτιολόγηση: Διότι με την συμπερίληψη τέτοιων θέσεων ως προϋποθέσεις για όποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ότι δηλαδή τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση από τον χρεώστη, δεν πρέπει να είναι ο σκοπός των νομοσχεδίων, αλλά σκοπός το δίκτυ προστασίας για κόσμο.
 Άρθρο 85, προσθήκη εδαφίου με το οποίο να δηλώνεται ότι σε περιπτώσεις που η οφειλή σημαίνει απαίτηση εναντίον οφειλέτη, συνολικής συμβατικής υποχρέωσης μέχρι ποσού τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (€350.000), τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του «περί της Προστασίας της Επαγγελματικής Στέγης Οφειλέτη και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2015.
Αιτιολόγηση: Πρόκειται για τροπολογία με την οποία ουσιαστικά εισάγεται η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ ως μέρος της νομοθεσίας του πλαισίου και προστατεύει την μικρή επαγγελματική στέγη, καθώς επίσης περιλαμβάνει και την πολύ σημαντική παράμετρο για προστασία του εξοπλισμού του επαγγελματικού υποστατικού.
 Άρθρο 98, διαγραφή της φράσης «υποβολής του δανείου» και αντικατάσταση της με την φράση «σύναψης του δανείου».
Αιτιολόγηση: Η υφιστάμενη πρόνοια του νομοσχεδίου είναι άκρως άδικη, αλλά και παράνομη. Εκτός των οικονομικών απωλειών που
8
πιθανώς να υπάρξουν για τον χρεώστη, η θεραπεία για περιπτώσεις δανειοληπτών σε ξένο νόμισμα είναι να τηρηθούν οι πρόνοιες της σύμβασης δανείου έτσι όπως υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών, όχι όπως αυτή δημοσιεύεται από την ΚΤΚ και την ΕΚΤ την ημέρα υποβολή της αίτησης.