Γ.Λιλλήκας: Ο Αιντα ξεπέρασε σε προκλητικότητα τον Ντάουνερ

Ο κ. Έιντε ξεπέρασε σε κυνικότητα και προκλητικότητα τον κ. Ντάουνερ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ζητώντας ταυτόχρονα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως καλέσει έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÓÕÌÌÁ×ÉÁÓ ÐÏËÉÔÙÍ ÃÉÙÑÃÏÓ ËÉËËÇÊÁÓ

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι “είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η ερμηνεία του για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως και ο εκβιασμός με τον οποίο θέλει να εγκαινιάσει τις συνομιλίες. Ο κ. Έιντε αφήνει ξεκάθαρα εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε μια σειρά από ζητήματα”.

“Ο κ. Έιντε δηλώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε πως `δεν επικρέμμεται πλέον η απειλή που τον οδήγησε σε αναστολή της συμμετοχής του στις συνομιλίες`. Ο κ. Έιντε είπε ακόμη ότι `γίνονταν συζητήσεις και υπήρχαν διαφωνίες για το διαμερισμό των υδρογονανθράκων και ότι τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει`”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Πρώτο: να μας πει αν όντως πιστεύει ότι η απειλή και ο κίνδυνος επανόδου του Μπαρμπαρός έχει εκλείψει οριστικά. Αν όντως αυτή είναι η θέση του Προέδρου, τότε λυπούμαστε αλλά τρέφει καταστροφικές αυταπάτες. Δεύτερο: να μας πει τι συζητήσεις γίνονταν για το διαμερισμό των υδρογονανθράκων; Μεταξύ ποιών γίνονταν αυτές οι συζητήσεις; Ποιες ήταν οι διαφωνίες στις οποίες αναφέρεται ο κ Έιντε;”

“Τι έχει αλλάξει και έχουν εκλείψει αυτές οι διαφωνίες; Τι, πότε και με ποιους συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το διαμερισμό των υδρογονανθράκων;”, διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι “η όλη δήλωση του κ. Έιντε είναι ενδεικτική για την πορεία των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν αλλά και τις περιπέτειες στις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να θέσει την πατρίδα μας”.

Είπε επίσης ότι “το πρόβλημα στην Κύπρο κατά τον κ. Έιντε είναι η `απουσία λύσης` και όχι η τουρκική κατοχή. Κατά τον κ. Έιντε `υπάρχει μια πολύ ιδιάζουσα κατάσταση στο ένα μέρος του νησιού η οποία κρατά πίσω τους Τουρκοκύπριους… και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ`.
Με άλλα λόγια οι συνομιλίες διεξάγονται με στόχο να βρούμε μια λύση σε αυτή την `ιδιάζουσα κατάσταση για τους Τουρκοκύπριους` για την οποία κατά τον κ. `Ειντε ευθύνεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι”.

“Οι συνομιλίες δεν γίνονται για να βρεθεί μια δίκαιη λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, αλλά για να ξεφύγουν οι Τουρκοκύπριοι από αυτή την `ιδιάζουσα κατάσταση`. Ο κ. Έιντε δεν αρκείται στο να αλλοιώνει την ιστορική πραγματικότητα και τον χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος και να προσφέρει πλήρη κάλυψη στην Τουρκία, αλλά προχωρεί ένα βήμα παραπέρα εκβιάζοντας, με τον πλέον ωμό τρόπο”, πρόσθεσε.

Ο εκβιασμός, συνέχισε, “είναι ξεκάθαρος: είτε θα δεχθούμε μια λύση που θα θέτει τέρμα στην `ιδιάζουσα κατάσταση που κρατά τους Τουρκοκύπριους πίσω` είτε `η διεθνής κοινότητα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες και θα βρεθεί μια άλλη λύση` υπονοώντας ξεκάθαρα τη διχοτόμηση όπως έγινε και σε άλλα προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Έιντε”.
“Με αυτό τον εκβιασμό και αυτή τη στάση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει κάθε λόγο να παρεμποδίσει την επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού αφού σε ένα νέο αδιέξοδο θα έχει εξασφαλισμένη την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Άρα, για να δεχθεί μια λύση θα πρέπει η λύση αυτή να της προσφέρει κάτι περισσότερο από τη διχοτόμηση”, συμπλήρωσε.

Είναι ξεκάθαρο, είπε ο κ. Λιλλήκας, “ότι οι συνομιλίες γίνονται στη βάση των όρων που η τουρκική πλευρά, μέσω του `οδικού Χάρτη` του κ. Έρογλου, έθεσε από το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και υπό τον εκβιασμό της διχοτόμησης σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση που να ικανοποιεί τους τουρκικούς στόχους”.

“Ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως καλέσει έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πράγμα που όφειλε να πράξει πριν από τη λήψη της απόφασης του. Οι συνέπειες της χθεσινής του απόφασης, πολύ φοβούμαστε, αυτή τη φορά θα είναι μη ανατρέψιμες”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Λιλλήκας.