Οι 27 της Ε.Ε. χαιρετίζουν την απόφαση αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία

Λίγο πριν τις 21:30 (τοπική ώρα) ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η πρώτη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους 27 ηγέτες να έχουν υιοθετήσει συμπεράσματα για τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, θέματα που αφορούν την ενιαία αγορά και θέματα οικονομίας καθώς και για τα θέματα μετανάστευσης. 

Την Παρασκευή το πρωί οι ηγέτες θα συνέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση ξεχώρισε το γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, και είχε κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή. 

Σε δήλωση της μετά το πέρας της συνάντησης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως τα κύρια τέσσερα θέματα και προκλήσεις που συζητήθηκαν ήταν η επίσπευση των προσπαθειών για μηδενικές εκπομπές, η στήριξη στην Ουκρανία,  η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και η διαχείριση της μετανάστευσης.

Στα συμπεράσματα για την Ουκρανία οι ηγέτες χαιρετίζουν την πρόσφατη απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας για αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς και για συνεργασία στην αγορά πυρομαχικών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ (με τα κράτη μέλη να μπορούν να αποφασίσουν τα ίδια αν θα στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία).

Οι 27 επαναλαμβάνουν επίσης τη στήριξη τους στη χώρα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας. 

Καλωσορίζουν ακόμα τη στήριξη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας, και επαναλαμβάνουν την στήριξη της ΕΕ στη ειρηνευτική φόρμουλα του Πρόεδρου Ζελένσκι.

Επίσης τα συμπεράσματα καταγραφουν την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλαντιμίρ Πουτιν για την παράνομη απέλαση παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.