Συντεχνίες: Να μην θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ

Αναμένουν νέα πρόταση από την Υπουργό

Οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν από το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να θυματοποιούν τους εργαζόμενους που απασχολούνται με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών στα εκπαιδευτικά απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, λένε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ. Το θέμα της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών τέθηκε σήμερα επί τάπητος από τις συντεχνίες στη συνάντηση που είχαν, στη Λευκωσία, με τη νέα Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), Αθηνά Μιχαηλίδου, η οποία, σύμφωνα με τις συντεχνίες, θα επανεξετάσει το θέμα από την αρχή, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας και θα επανέλθει με πρόταση προς συζήτηση.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «το πρώτο που τονίσαμε στη νέα Υπουργό Παιδείας είναι ότι αυτό το φαινόμενο της απασχόλησης ανθρώπων με την αγορά υπηρεσιών, η οποία χρονολογείται πέραν της δεκαετίας πρέπει να τερματιστεί».  

Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, το γεγονός ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδικασμένες υποθέσεις, οι οποίες έχουν αποφανθεί ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι μισθωτοί, έπρεπε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εργασίας, εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση, επανεξέτασε το καθεστώς ασφάλισης αυτών των εργαζομένων και ήδη αρκετοί έχουν πάρει απαντητικές επιστολές που ορίζεται ότι πρέπει να είναι μισθωτοί και όχι αυτοεργοδοτούμενοι.

Επεσήμανε ακόμη ότι τονίστηκε στην Υπουργό ότι δεν μπορεί οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν από το Υπουργείο Παιδείας να θυματοποιούν αυτούς τους εργαζόμενους, διότι δυστυχώς, όπως είπε, η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου «οδηγεί τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των εργαζομένων να βρεθεί εκτός εργασίας και αυτό είναι κάτι που θα  πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Η κ. Χαραλάμπους, δήλωσε ότι η Υπουργός, από την δική της πλευρά, υπογράμμισε ότι θα τα μελετήσει όλα και εντός των επόμενων ημερών – και εφόσον υπάρξει και μια συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας – θα επανέλθει με πρόταση σε αυτό το ζήτημα. «Αναμένουμε ότι η πρόταση θα λαμβάνει υπόψη αυτές τις αρχές», είπε η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τέθηκε στη νέα Υπουργό το κύριο θέμα που αφορά την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού στα προγράμματα σε σχέση με την πρόταση που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης.

Η πρόταση αυτή, είπε, εκτοπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων από την εργασία τους και είναι ένα θέμα το οποίο έχει ζητηθεί από την Υπουργό να το εξετάσει. «Η Υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί όσον αφορά το θέμα της αποδοχής ή όχι της πρότασης της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα την εξετάσουν λεπτομερώς», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να ληφθεί μια απόφαση η οποία να μην αδικεί το υφιστάμενο προσωπικό. Θα γίνουν διαβουλεύσεις, συνέχισε, το επόμενο χρονικό διάστημα για να δούμε πως θα διαμορφωθεί ο τρόπος λειτουργίας των προγραμμάτων και η διατήρηση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού.

Δήλωσε ότι θα υπάρξει πρόταση τις επόμενες μέρες από το Υπουργείο για να συζητηθεί και θα γίνουν διαβουλεύσεις. «Ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την απασχόληση των υφιστάμενων, και αν θα γίνουν κάποιες αλλαγές, να μην είναι σε βάρος του προσωπικού που στελεχώνει τα προγράμματα αλλά και να βοηθήσει να βελτιωθεί και η παρεχόμενη εκπαίδευση στα προγράμματα», κατέληξε.

Εξάλλου, σε κοινή ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέλυσαν στην Υπουργό τις θέσεις τους σχετικά με την πρόταση του ΥΠΑΝ, η οποία είχε εγκριθεί από το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο και αφορούσε την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στα προγράμματα και τον τρόπο απασχόλησης και λειτουργίας των προγραμμάτων με νέο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αυτή εκτοπίζει μεγάλη μερίδα των ήδη απασχολούμενων στα προγράμματα και ζητήθηκε όπως διαφοροποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού.

Επισημαίνεται ότι «η Υπουργός ανέλαβε να επανεξετάσει το όλο θέμα από την αρχή σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας για να υποβάλει πρόταση για συζήτηση» λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που κατατέθηκαν από τις συντεχνίες στη σημερινή συνάντηση.

Σε σχέση με το θέμα που προκύπτει από τη γνωμάτευση της Διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε όσους απευθύνθηκαν σε αυτή για εξέταση του καθεστώτος απασχόλησης τους, αναφέρεται ότι αυτό τέθηκε από τις συντεχνίες και ζητήθηκε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση της Διευθύντριας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Όπως μας αναφέρθηκε, το ΥΠΑΝ αναμένει οδηγίες από τη νομική υπηρεσία. Ζητήθηκε να γίνουν παραστάσεις για να εφαρμοστεί η απόφαση πριν από την επόμενη ημερομηνία καταβολής των κοινωνικών ασφαλίσεων υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών», σημειώνεται.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων αναμένουμε τις απαντήσεις για συνέχιση του διαλόγου και θα ενημερώνουμε ανάλογα, καταλήγει η ανακοίνωση.