Φόβοι Αμερικανών ότι η Κίνα θα προμηθεύσει τη Ρωσία με αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων

Το γνωστό αμυντικό περιοδικό Military Watch, αποκαλύπτει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Χι Τζιπινγκ ( που χθες βρέθηκε στην Μόσχα) σχεδιάζει να παραδώσει κινεζικής κατασκευής υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στη Ρωσία ,  προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι μόνο η Κίνα μπορεί να βοηθήσει τη Μόσχα να λύσει γρήγορα τα μακροχρόνια προβλήματα του ρωσικού στόλου.

Ρωσικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας 052D κλάσης Kunming  κατασκευάστηκαν ταυτόχρονα στο ναυπηγείο στην κινεζική πόλη Dalian.

Το γεγονός αυτό έχει εκνευρίσει τις ΗΠΑ οι οποίες δεν αποκλείουν τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση, το αμερικανικό εξειδικευμένο έντυπο Military Watch Magazine επιμένει ότι τα συγκεκριμένα κινεζικά Αντιτορπιλικά Type 052D μπορεί να έχουν δημιουργηθεί όχι τόσο για τις ανάγκες του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά για εξαγωγή σε άλλες χώρες.

Σήμερα στον κινεζικό στόλο υπηρετούν ήδη 26 από αυτά τα πολύ σύγχρονα και ισχυρά πολεμικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος 7,5 χιλιάδων τόνων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το ίδιο το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό δεν χρειάζεται επιπλέον αντιτορπιλικά Type 052D.

Οι πληροφορίες αναφέρουν στα ναυπηγεία του Dalyan, οι Κινέζοι κατασκευάζουν αυτά τα Αντιτορπιλικά για κάποιον άλλο πελάτη.

Οι ανησυχίες των Αμερικανών δεν είναι αβάσιμες, για ένα πολεμικό πλοίο που είναι «συγκρίσιμο με τα αμερικανικά Αντιτορπιλικά AEGIS.

Γιατί η Ρωσία θα χρειάζεται  κινεζικά αντιτορπιλικά της κλάσης Type 052D;

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία, η οποία έχασε τις προηγούμενες τεχνολογικές της ικανότητες στην κατασκευή μεγάλων πολεμικών πλοίων, και δεν μπόρεσε να κατασκευάσει  ένα πλοίο επιφανείας μεγαλύτερο από φρεγάτα.

Το πιο σοβαρό σχέδιο στα ρωσικά ναυπηγεία είναι οι φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων του τύπου Admiral Goshkov του project 22350.

Κάθε μία από αυτές είναι σχεδόν δύο φορές μικρότερη σε μέγεθος από την προαναφερθείσα Kunming.Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό όμως παρέλαβε μέχρι τώρα μόνο δύο τέτοιες φρεγάτες.

Η τρίτη Admiral Golovko, υποβάλλεται σε μια σειρά δοκιμών, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό, από το καλοκαίρι του 2020, στο εργοστάσιο Zaliv στο Κέρτς, η Ρωσία συνεχίζει την κατασκευή δύο μεγάλων αποβατικών πλοίων project 23900, με τα ονόματα Ivan Rogov και Mitrofan Moskalenko, με συνολικό εκτόπισμα έως 40 χιλιάδες τόνους, και ικανότητα αποβίβασης έως και 1000 πεζοναύτες.

Τα πλοία αυτά  θα διαθέτουν 24 ελικόπτερα και τέσσερα μεγάλα UAV κρούσης τύπου S-70 Okhotnik.

Στο σχεδιασμό αυτών των αποβατικών πλοίων της Ρωσίας του έργου 23900, έγκυροι ειδικοί βλέπουν ξεκάθαρα το “γαλλικό” ίχνος του αποβατικού MISTRAL.

Ωστόσο το ρωσικό σχέδιο κατασκευής Αντιτορπιλικών του έργου 23560 “Leader”, φαίνεται να έμεινε στα σχέδια.

Ως εκ τούτου, πιστεύουν οι Αμερικανοί, η μόνη πραγματική κίνηση της Μόσχας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να προμηθευτεί πολεμικά πλοία από τους Κινέζους.Η απόκτηση μιας παρτίδας απλά εξαιρετικών αντιτορπιλικών Type 052D από το Πεκίνο θα βοηθούσε στη γρήγορη επίλυση του προβλήματος της Μόσχας.

Ταυτόχρονα, Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν  ότι Ρώσοι και οι Κινέζοι μπορούν να συμφωνήσουν να εξοπλίσουν τα αποκτηθέντα πλοία με προηγμένους ρωσικούς πυραύλους Zircon, σε 64 κυψέλες με σύστημα κάθετης εκτόξευσης.

Δυνητικά, αυτό θα κάνει αμέσως τέτοια πλοία τα πιο ισχυρά στον κόσμο, και  σε λίγα χρόνια θα λύσει πολλά προβλήματα του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πως θα γίνει όμως η πληρωμή των αντιτορπιλικών στο Πεκίνο

Με φυσικό αέριο και πετρέλαιο που ήδη μεταφέρονται από τη Ρωσία στην Κίνα.

Παρεμπιπτόντως, η Ουάσιγκτον πιθανότατα υποψιάζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υψηλόβαθμος Κινέζος καλεσμένος του πιθανόν  να συμφώνησαν χθες για όλο αυτό το σχέδιο στο Κρεμλίνο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών Linda Thomas-Greenfield εξέδωσαν ξεχωριστές προειδοποιήσεις ότι οποιαδήποτε κινήσεις της Κίνας να προμηθεύσει όπλα στη γειτονική Ρωσία θα θεωρούνταν από την Ουάσιγκτον ως «κόκκινη γραμμή”.

Βέβαια ακόμη κι αν ο Πούτιν και ο Σι είχαν αποφασίσει ότι η Μόσχα θα αγόραζε κινεζικά αντιτορπιλικά, θα χρειαζόταν  μεγάλο διάστημα για την εκπαίδευση των ρωσικών πληρωμάτων ( εκτός και αν ρωσικά πληρώματα είναι ήδη στην Κίνα και εκπαιδεύονται εδώ και κάμποσο διάστημα).

“Είναι πιθανό η Ρωσία να αγοράσει κινεζικά πολεμικά πλοία, αφού το θέμα βρίσκεται εδώ και καιρό στα παρασκήνια μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το 2019, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη ναυτική βάση Qingdao του κινεζικού ναυτικού PLA, το καταδρομικό πυραύλων Varyag, το Admiral Vinogradov BOD και το δεξαμενόπλοιο Boris Butoma, Ρώσοι ναύτες προσκλήθηκαν για πρώτη φορά στο κινεζικό αντιτορπιλικό Xining”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Σεργκέι Ισένκο.

Όπως ανέφερε ο τοπικός Τύπος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους Ρώσους το σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων Κρουζ «Sinina».

Τον Οκτώβριο του 2021, η κινεζική έκδοση του NetEase έγραψε ότι το Πεκίνο ήταν έτοιμο να κάνει μια «δελεαστική προσφορά» στη Μόσχα, δηλαδή, να προσφέρει αντιτορπιλικά (συμπεριλαμβανομένων και των πιο προηγμένων Type 055) και Type 075 ελικοπτεροφόρων με αντάλλαγμα την τεχνολογία κατασκευής στρατηγικών πυραυλοφόρων αεροσκαφών Tu-160 “White Swan”.

Με πληροφορίες από ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ