Εμβαθύνονται οι σχέσεις Πεκίνου-Μόσχας-Πανικός στην Ουάσιγκτον

«Αγαπημένο του φίλο», αποκάλεσε ο πρόεδρος της Κίνας  Σι Τζινπίνγκ τον Ρώσο πρόεδρο  Β.Πούτιν, προκαλώντας πανικό στην Ουάσιγκτον, η οποία πασχίζει να τον απομονώσει πολιτικά ως «καταζητούμενο» από το ΔΠΔ.

«Αγαπημένε πρόεδρε Πούτιν, πάντα σε αποκαλούσα αγαπημένο μου φίλο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόκλησή σου να επισκεφθώ ξανά τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή μου, ως πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και επέλεξα την Ρωσία  ως την πρώτη χώρα που επισκέπτομαι.

Θα θυμάστε ότι ακριβώς δέκα χρόνια πριν, όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά πρόεδρος της Κίνας είχα επίσης επιλέξει την Ρωσία  ως την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στο εξωτερικό.

Μου το υπενθυμίσατε και εσείς και μέχρι σήμερα αυτές οι αναμνήσεις είναι καλά φυλαγμένες στην καρδιά μου», είπε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Ουσιαστικά τα λόγια αυτά του Κινέζου προέδρου συνιστούν και  την επικριτική στάση της Κίνας στα «εντάλματα σύλληψης»  αλλά και την θέση που λαμβάνει αναφορικά με την ουκρανική διένεξη.

Ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα και το πρώτο πράγμα που έκανε μόλις έφτασε στη Ρωσία, ήταν να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον δεύτερο να τονίζει πως θέλει να εξετάσει σοβαρά τις κινεζικές προτάσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, σε μια πρώτη συνάντηση η οποία διήρκησε 4,5 ώρες.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε ανεπίσημα, ενώ από την πλευρά του Πεκίνου αποτελεί μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνεργασία χωρίς όρια Κίνας-Ρωσίας έχει τεθεί υπό μεγαλύτερο έλεγχο, με τις ΗΠΑ να ανησυχούν ότι το Πεκίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Μόσχα. Το Πεκίνο το αρνείται αυτό και επίσης αντέκρουσε την εκτίμηση της Δύσης ότι η Κίνα υποδαυλίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρά τις προνομιακές του σχέσεις με τη Μόσχα σε πλήρη ένταση με τη Δύση, το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η διπλωματική επιρροή αντιστοιχεί στο βάρος της κινεζικής οικονομίας, παρουσιάζεται ως μεσολαβητής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπορεί η Κίνα, ισχυροποιημένη από τον ρόλο της στην πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, να προβάλλει το σχέδιό της για την Ουκρανία, δυσκολεύεται όμως να πείσει τις δυτικές χώρες.