H μητέρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν σκλάβα, λέει ειδικός

Ένας κορυφαίος Ιταλός ειδικός ανακοίνωσε ότι με βάση έγγραφα που μελέτησε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Κατερίνα, ήταν σκλάβα.

Παρουσιάζοντας ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «Il Sorriso di Caterina» (Το Χαμόγελο της Κατερίνας), ο καθηγητής λογοτεχνίας Κάρλο Βέτσε είπε ότι τα πειστικά στοιχεία είναι η πράξη απελευθέρωσης από τη δουλεία, που υπογράφει ο πατέρας του ντα Βίντσι, ο συμβολαιογράφος Πιέρο ντα Βίντσι, και βρίσκεται στο Κρατικό Αρχείο της Φλωρεντίας.

Ο Βέτσε εξήγησε ότι όταν δημοσιοποιήθηκαν αυτά τα έγγραφα άρχισε να τα μελετά για να αποδείξει ότι αυτή η Κατερίνα που ήταν σκλάβα, δεν ήταν η μητέρα του Λεονάρντο.

«Αλλά στο τέλος όλα τα στοιχεία με οδήγησαν προς την άλλη κατεύθυνση, πάνω απ’ όλα το έγγραφο απελευθέρωσης. Ο συμβολαιογράφος που απελευθέρωσε την Κατερίνα ήταν το ίδιο πρόσωπο που την αγαπούσε όταν ήταν ακόμη σκλάβα και με τον οποίο είχε αυτό το παιδί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Λεονάρντο.

Στο βιβλίο, ο Βέτσε λέει ότι η Κατερίνα μεταφέρθηκε στην Ιταλία από την Κιρκασία, μια ιστορική περιοχή στον Βόρειο Καύκασο, λόγω της ικανότητάς της να δουλεύει με υφάσματα.

Είπε ότι την έφεραν στη Βενετία με βάρκα και στη συνέχεια τη μετέφεραν στη Φλωρεντία, όπου εργάστηκε σε ένα σπίτι κοντά στον καθεδρικό ναό και προσλήφθηκε ως νταντά μέχρι την απελευθέρωσή της στις 2 Νοεμβρίου 1452.