Θα αναβαθμιστούν οι όροι εργοδότησης των ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά

Η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ. Είπε επίσης πως μια από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησης θα είναι η αναβάθμιση των όρων εργοδότησης των ΣΥΟΠ στην Εθνική Φρουρά.

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο στρατόπεδο Κατσάνη στο Σταυροβούνι, έδρα της 33ης Μοίρας Καταδρομέων και μιλώντας στους ΣΥΟΠ, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ήταν απόλυτα σοφή η απόφαση να προχωρήσουμε με τους ΣΥΟΠ. Ξέρω, όμως, πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, ξέρω ότι στην ουσία τυγχάνετε της εκπαίδευσης του κράτους και ξέρω ότι λόγω των δεδομένων της πρόσληψης σας ένας σημαντικός αριθμός από εσάς φεύγει και πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα».

Θα ήθελα σήμερα με την παρουσία μου εδώ να ξεκαθαρίσω, συνέχισε και «για να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση, ότι αυτό καταγράφεται και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο θα το εφαρμόσουμε, θα εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό, όπως είναι η αναβάθμιση των όρων εργοδότησης σας στην Εθνική Φρουρά. Ως έχουν σήμερα τα δεδομένα αντιλαμβάνομαι απόλυτα γιατί η πλειοψηφία από εσάς επιλέγει σε κάποια φάση να φεύγει από την Εθνική Φρουρά».

Θα ήθελα συνέχισε «να σας υποσχεθώ ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ασχοληθεί ο Υπουργός Άμυνας, από τα πρώτα θέματα που ως Κυβέρνηση θα ασχοληθούμε είναι και οι όροι εργοδότησης σας, έτσι ώστε να μη χάνουμε τόσο αξιόμαχα στελέχη, να μην χάνουμε τόσα πολλά άτομα, γυναίκες και άνδρες, άνδρες και γυναίκες, στους οποίους επενδύουμε καθημερινά. Άρα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια από τις πρώτες ενέργειες μας που αφορά τον θεσμό των ΣΥΟΠ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πυλώνες των προτεραιοτήτων του είναι το Κυπριακό, η υγεία, η παιδεία και τώρα η άμυνα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι πολύ ορθή η παρατήρηση για το πώς εξελίσσονται οι δικές μου επισκέψεις, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε περήφανοι για τους καταδρομείς μας, είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να αναγνωρίζουμε όλα αυτά που έγιναν. Τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντικότατη δουλειά ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με τη σημερινή μου παρουσία εδώ, συνέχισε «θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε και αναγνωρίζεται θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ».

Την ίδια στιγμή, όμως είπε «είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει προχωρήσει σε τολμηρά βήματα στον πυλώνα της άμυνας και της ασφάλειας αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές στους συγκεκριμένους τομείς». Ανέφερε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη, όπως η Ελλάδα και η Γαλλία, θα είναι «στον σκληρό πυλώνα αυτής της προσπάθειας διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ισχυροποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα».

«Ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζω ότι χωρίς ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, χωρίς ισχυρή άμυνα, ο λόγος στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς περιορισμένος», συνέχισε.

Ταυτόχρονα, είπε «είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο, μια απόφαση που θα αξιοποιήσουμε, μια απόφαση που αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, του ρόλου που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή. Ενας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασίας μας με τα κράτη της περιοχής, είτε σε τριμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο στηρίζεται και στις ασκήσεις που γίνονται, στηρίζεται και στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας και πάντα μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».   

Κληθείς να αναφέρει με ποιο τρόπο δρομολογείται η επιχειρησιακή αναβίωση του ενιαίου αμυντικού δόγματος που ήταν και μία από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα από τότε που ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Επικαλούμενος ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς είπε ακόμη πως σε επιχειρησιακό επίπεδο «είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα».

Αυτό που θέλω να αναφέρω, συνέχισε «είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την ελληνική Κυβέρνηση» αλλά και τη Γαλλία και γειτονικά κράτη. «Υπάρχει από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση και θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να πράξουμε είναι αυτές τις συνεργασίες να τις δούμε μέσα από το πλέγμα της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κράτος μέλος της, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα» είπε.

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα μας καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».

Σε ερώτηση αν αναμένεται να γίνουν συμφωνίες και συνεργασίες με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας «όσο πιο λίγα λέγονται δημόσια τόσο περισσότερα γίνονται, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να δίνεται δημοσιότητα». «Δεν πρέπει στον τομέα της άμυνας ειδικότερα, να επηρεαζόμαστε, όλοι μας ή οποιοσδήποτε από εμάς από ωραίες δημόσιες δηλώσεις, επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ειδικότερα στον τομέα της Άμυνας εκείνο που μετρά είναι η ουσία» κατέληξε.  

Κατά την επίσκεψή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθεώρησε άγημα και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των πεσόντων της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ενώ ακολούθως ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Αμέσως μετά έγινε ξενάγηση του Προέδρου στον χώρο αρχίζοντας από το εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον χώρο επιχειρησιακής εκγύμνασης και παρακολούθησε διάφορες επιδείξεις.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο πεδίο βολής όπου παρακολούθησε επίδειξη οπλισμού και επίδειξη δυνατοτήτων βολής στο Πεδίο Βολής της 33ης Μοίρας Καταδρομών.

Ακολούθως, ο Διοικητής του Στρατοπέδου απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητική πλακέτα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναφέρει ότι «όπως και από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης μας, η επαφή μας τόσο γενικότερα με την Εθνική Φρουρά και με όλες τις μονάδες, όπως η 33η Μοίρα Καταδρομέων, θα είναι συνεχής».

Σημειώνεται ότι τιμητική πλακέτα επιδόθηκε επίσης και στον Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν στην επίσκεψη του στο στρατόπεδο και από τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου και άλλους υπηρεσιακούς.