Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Μπάχμουτ

Σφοδρό μπαράζ πυραυλικού πυροβολικού με χρήση εκτοξευτών BM -21 εξαπολύθηκε χθες στο Μπάκχμουτ, μετά την απόφαση του Β.Ζελένσκι να μην αποχωρήσουν οι Ουκρανοί από την πόλη.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές , το μπαράζ των ρουκετών των 122 χλστ. διήρκησε 15′ και αμέσως μετά άρματα μάχης T-72B3 εφόρμησαν από τις βάσεις τους προς την κατεύθυνση αποκοπής του τελευταίου διαδρόμου, που είχε αφήσει ανοικτό το εθελοντικό σώμα της Wagner στα δυτικά της πόλης.

Πρόκειται για μία συνδυασμένη επιχείρηση πυροβολικού και αρμάτων μάχης, που θυμίζει τον «οδοστρωτήρα» της σοβιετικής εποχής, που είχε ξεκινήσει από τα προάστια της Μόσχας και κατέληξε στην πτώση του Βερολίνου.

Οι εικόνες με τα δεκάδες ρωσικά άρματα να εφορμούν είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες σε ένα πόλεμο, όπου συνήθως οι επιχειρήσεις τεθωρακισμένων και ειδικά αρμάτων μάχης περιορίζονται σε τετράδες ή το πολύ εξάδες, μετά την ρωσική αποτυχία της επίθεσης της μηχανοκίνητης φάλαγγας στο Κίεβο πριν από ένα χρόνο ακριβώς.

Ταυτόχρονα, περίπου 5.000 προσωπικό, δηλαδή μία ταξιαρχία και τρία ανεξάρτητα τάγματα μάχης του ρωσικού τακτικού στρατού, ακολουθεί την επίθεση των τεθωρακισμένων προκειμένου να ασφαλίσει το έδαφος που θα καταλάβουν.

Την ίδια στιγμή έχουν εντείνει την πίεση τους και οι άντρες του εθελοντικού σώματος της Wagner προκειμένου να μην καταστεί δυνατή η χρήση αντιαρματικών όπλων από τις ομάδες του ουκρανικού στρατού, οι οποίες με το αμερικανικό Javelin και το βρετανικό NLAW έχουν επιτύχει αρκετές φορές να καταστρέψουν τις ρωσικές τεθωρακισμένες μονάδες.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του Ιβανίφσκι (Krasno/Ivanivske) και εν τέλει την αποκοπή του αυτοκινητόδρομου στα δυτικά που απέκοψε την πόλη από το τελευταίο ουκρανικό οχυρό του Chasiv Yar.

Αντίστοιχη ρωσική επιχείρηση αν και όχι τόσο υψηλής έντασης, διεξάγεται και στην Μαρίνκα, ένα λιγότερο γνωστό μέτωπο στα προάστια της πόλης του Ντονέτσκ, το οποίο ακόμα δεν έχει εκκαθαριστεί πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τις ανακοινώσεις κατάληψής του.

Πλέον, οι Ρώσοι δίνουν έναν αγώνα με τον χρόνο, προκειμένου να προλάβουν την μαζική έλευση των δυτικών ενισχύσεων ειδικά στην περιοχή της πόλης του Μπάκχμουτ.

Τρομοκρατημένος ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε σήμερα, προειδοποίησε πως εάν καταλάβει την Μπαχμούτ, την πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο αιματηρών μαχών εδώ και μήνες, ο ρωσικός Στρατός θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

«Κατανοούμε πως μετά την Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους (…) προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Τι λέει η Μόσχα

Ο ρωσικός Στρατός κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη της Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε. Ο ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη.

«Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές (…) και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στην Μπαχμούτ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα (…) ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση». Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες.

Πρόκειται για την πιο μακρά και φονική μάχη αφότου επενέβη ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.