Κανένα άλλοθι,  καμιά ανοχή στο νέο κύμα εποικισμού

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η Κύπρος υποστήριξε  υλικά και ηθικά , όσο μπορούσε και όσο της επέτρεψε η Τουρκία,  να εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράσταση της στα θύματα των σεισμών .

Η βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων ,  δείχνοντας το μέγεθος της ευψυχίας μιας χώρας που παρά τις συνθήκες    ημικατοχής που ζει ο κυπριακός λαός,  ανταποκρίθηκε τόσο άμεσα και κυρίως απέναντι σε μια χώρα η οποία διατηρεί παράνομα για 49 χρόνια στρατεύματα κατοχής στο νησί.

Πολλοί κάνουν  λόγο  για τη «διπλωματία των σεισμών» και πιθανολογούν πως όλα τα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί η Τουρκία  με την αναθεωρητική πολιτική της, θα παραμεριστούν .Η’ να σκεπαστούν κάτω από ένα χαλί ευπρέπειας.

Δυστυχώς η πολιτική είναι άγρια και βίαιη χωρίς φραγμούς. Όπως την  Σκύλα και τη Χάρυβδη που δεν αφήνουν χώρο για συναισθηματισμούς. Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμερίζονται ή θάβονται κάτω από τα συντρίμια  ακόμα  και όταν οι συμφορές κτυπούν την πόρτα μας.

Δεν έχει πολλές όψεις ο εποικισμός

Την ώρα λοιπόν που όλοι εδώ στην Κύπρο σταθήκαμε αλληλέγγυοι και συντρέξαμε την Τουρκία στη μεγάλη συμφορά της , από την πίσω πόρτα,  καταφθάνουν  στα κατεχόμενα κατ’ εκατοντάδες σεισμόπληκτοι από την Τουρκία. Όπως όλα δείχνουν η εγκατάστασης τους δεν θα είναι προσωρινή,  επιβεβαιώνοντας την ρήση :  «Ουδέν μονιμότερο  του προσωρινού» . ‘Ερχονται  για να μείνουν και να προστεθούν μαζί με τις άλλες δεκάδες χιλιάδες έποικους που εγκαταστάθηκαν από την Τουρκία στα κατεχόμενα εδάφη μετά την τουρκική εισβολή.

Η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου συνεχίζεται κάτω από τα μάτια μιας Ε.Ε. που περιορίζεται φραστικά να δηλώνει συμπαράσταση προς  την Κύπρο αλλά «δυνατή και ενωμένη» υπέρ του  πολέμου  στην Ουκρανία, ρίχνοντας στην φτώχεια εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Η Τουρκία έχει τεράστιες εκτάσεις και μπορεί να μεταφέρει  και να στεγάσει όλους αυτούς που πλήγηκαν από τους σεισμούς. Γίνεται λόγος ότι 13 εκατομμύρια Τούρκων έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς. Πού θα μεταφερθούν;  Σε «περιφέρειες» που κατάκτησε  παράνομα και θεωρεί δικές της η Άγκυρα;

Ο εποικισμός σύμφωνα με το διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο είναι έγκλημα πολέμου. Βέβαια και αυτή η θέση αρχής παραβιάζεται κατάφωρα και από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους .Εδώ και τόσα χρόνια πέραν από δηλώσεις και ανακοινώσεις ρητορικής ουδέν έπραξαν για να παρεμποδίσουν τον εθνοκτόνο τουρκικό εποικισμό σε βάρος της Κύπρου. Η θυσία Τ/κ πατριωτών,  όπως του Κουτλού Ανταλί ο οποίος δολοφονήθηκε από την τουρκική ΜΙΤ επειδή  κατάγγελλε τον εποικισμό των κατεχομένων, θάφτηκε κάτω από τόνους προπαγάνδας της Τουρκίας, η οποία ουδέποτε λογοδότησε  για τα εγκλήματα της στην Κύπρο. 

Ωραία και «παρηγορητικά» τα λόγια της Προέδρου  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ότι η «διαίρεση της Κύπρου δεν είναι μόνο Κυπριακό, αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Όμως οι αναφορές της περί αναζήτησης «πρακτικών λύσεων » ή για «μια αμοιβαία επωφελή λύση» κτυπούν ένα καμπανάκι προειδοποίησης.  Για όσους γνωρίζουν  τα βρόμικα  σενάρια  που εκτυλίσσονται  στο  σάπιο «βασίλειο της Δανιμαρκίας»,  αυτόματα παραπέμπουν  στο σχέδιο ειρήνευσης των ευρωπαίων ηγετών για την κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Μια κρίση  που οι Δυτικοί και κυρίως η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δημιούργησαν με την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας αφού πρώτα την βομβάρδισαν και αργότερα την διαίρεσαν σε κρατίδια και δορυφόρους τους.

Τώρα επειδή αντιδρούν οι Σέρβοι για τα οφέλη που παρέχει το Γαλλογερμανικό σχέδιο  υπέρ των  Αλβανόφωνων  με την ανακήρυξη του Κοσόβου ως  ανεξάρτητου κράτους  και μέλος του ΟΗΕ, οι Δυτικοί επιρρίπτουν ευθύνες στη Ρωσία ότι υποσκάπτει τη συμφωνία. ’Η στους εθνικιστές «ακροδεξιούς»  Σέρβους οι οποίοι  αποκαλούνται   από τα δυτικά ΜΜΕ «φιλορώσοι» και όχι γιατί δεν θέλουν να απεμπολήσουν το Κόσοβο το οποίο θεωρείται ιστορικά και πολιτισμικά η «Ιερουσαλήμ της Σερβίας».

   Σχέδια τύπου Βοσνίας -Ερζεγοβίνης οι Ευρωπαίοι ταγοί τα έχουν σε πρώτη ζήτηση και τα εφαρμόζουν ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Να μην εκπλαγούμε  αν κάτι παρόμοιο θα επιχειρήσουν ή μεθοδεύουν και για τη λύση του Κυπριακού.

Αυτό το νοσηρό παιγνίδι της απόδοσης  ευθυνών το βλέπουμε και στην Κύπρο όταν επιρρίπτεται η ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού στους απορριπτικούς. Αυτή η παράνοια συνεχίζεται μέχρι σήμερα όπου χαρακτηρίζονται «εθνικιστές» , «ακροδεξιοί ή ακροαριστεροί » όσοι ζητούν δίκαιη λύση .Όσοι δε επιμένουν για μια  λύση -κατάλυση της Κύπρου  θεωρούνται ως  ρεαλιστές, σώφρονες  και διαλλακτικοί  πολιτικοί . Έτσι  ερμηνεύεται  στο δικό τους «γλωσσάρι» η υποταγή. 

Η  κ. Μέτσολα μιλώντας σε μια έκθεση φωτογραφίας  για το Βαρώσι  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,   αναφέρθηκε  στην ανάγκη οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παραπέμποντας ως παράδειγμα  την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Κύπρος στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, όμως η Ευρώπη έχει και μια κληρονομιά επούλωσης πληγών . Και πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά για να διασφαλίσουμε μια ενιαία Κύπρο υπό την αιγίδα ενός ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ σύμφωνου με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας» σημείωσε.

Όλα αυτά περί ευρωπαϊκών αξιών είναι ωραία συνθήματα χωρίς όμως αντίκρισμα. Όπως και οι αναφορές της με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να προσπαθήσουμε «να δώσουμε τέλος στη διαίρεση της τελευταίας διαιρεμένης χώρας της ΕΕ».

Τι σημαίνει «αμοιβαία επωφελής λύση» ;  

Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι εταίροι ,  αλλά κυρίως οι Κύπριοι πολιτικοί να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό αλλά και σε αυτούς που μας προτρέπουν για τέτοιου είδους διευθετήσεις,  τι σημαίνει ή τι εννοούν όταν λένε πως πρέπει να υπάρξει « μια αμοιβαία επωφελής λύση».

Μήπως  να πάρει ο κατακτητής όσα άρπαξε  και ο κατακτημένος να αρκεστεί με όσα έχασε; Στην Κύπρο όμως δεν υπήρξε πόλεμος όπως εννοούμε τον όρο , αλλά μια διεθνής συνωμοσία.

Η  Τουρκία έκανε «περίπατο» στην Κύπρο αφού   μαζί με την   Ελληνική χούντα εφάρμοσαν κατά γράμμα, το σχέδιο των ΗΠΑ για την διχοτόμηση του νησιού και την μετατροπή του σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο του ΝΑΤΟ. Αυτά όλα είναι που θέλουν να ξεχάσουμε. Να μην αναφερόμαστε σ’ αυτούς που μας έκαψαν και μας λεηλάτησαν.

Τώρα  τους υποδεχόμαστε  ως φίλους  έστω και αν τα  δώρα που φέρνουν  είναι   Δούρειοι ίπποι που κρύβουν δόλο  και νοσηρά σχέδια.

Μέχρι πότε όμως θα συνεχίζεται η ανοχή  και η αποενοχοποίηση των κακών δαιμόνων μας; Δεν νομίζουμε πως έφτασε ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα;  Να σταματήσουμε τα άκριτα και ενθουσιώδη χειροκροτήματα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους διεκδικώντας τα αυτονόητα και όχι υποκύπτοντας και μιλώντας με υπεκφυγές  και παραβολές.  

Δεν μπορεί στο όνομα της φιλανθρωπίας και της  συμπαράστασης  προς τα  θύματα των σεισμών,  να δίνονται  άλλοθι στην Τουρκία επιδεικνύοντας  ανοχή ακόμα και στα νέα κύματα εποικισμού.

, συνέχισε, και δεσμεύθηκε πως όλες οι δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της εμπιστοσύνης, της ειρήνης και της επανένωσης.