Τη συνεργασία κυβέρνησης Βουλής συζήτησαν Ν.Χριστοδουλίδης και Α.Δημητρίου

Τη διασφάλιση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού και πολύνεκρου δυστυχήματος στην Ελλάδα, με τους δύο Προέδρους να κάνουν ιδιαίτερη αναφορά κατά την αρχική τους συνομιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα είπε ότι «είναι μια άσχημη μέρα για όλους μας. Σε αυτές τις στιγμές είναι που αντιλαμβάνεσαι τη σημασία ότι το πιο σημαντικό είναι να γίνονται ενέργειες στον βαθμό του δυνατού για να αποφεύγονται τέτοιου είδους γεγονότα».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε αρχικά ότι καλύτερο στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου, σημειώνοντας ωστόσο πως έχουν επισκιαστεί τα πάντα από τις τραγικές εξελίξεις και από την είδηση του θανάτου των δύο Κυπρίων νέων.

Μιλώντας εντός της συνάντησης, η κ. Δημητρίου είπε θα συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την Κυβέρνηση και τη Βουλή και για τα οποία κάνουμε την επεξεργασία μας για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Είπε πως συζητούν και τα διαδικαστικά ζητήματα ώστε κυρίως να διασφαλίσουν και να ‘κλειδώσουν’ μια αγαστή συνεργασία, η οποία είναι βέβαιη ότι θα υπάρχει, για τους πολίτες και για το καλό του τόπου. 

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση και εξερχόμενη του Προεδρικού, η κ. Δημητρίου εξέφρασε αρχικά τον συγκλονισμό της για το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη και για το θάνατο των δύο Κύπριων φοιτητών. «Η Κύπρος θρηνεί, η Ελλάδα θρηνεί και πραγματικά υποχρέωση μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προς αποτροπή τέτοιων τραγικών συμβάντων. Είναι αυτό το οποίο λέχθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζητήσαμε και μεταξύ μας», είπε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε πως σήμερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, θεσμικά ως Πρόεδρος της Βουλής, για να συζητήσουν όλα αυτά που αφορούν τη Βουλή και τη συνεργασία.

Όπως είπε, η προεργασία έχει γίνει ήδη για θέματα που εκκρεμούν στην Βουλή και αφορούν είτε το Σχέδιο Ανάκαμψης είτε νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Ηδη είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και βεβαίως έχουμε δει και στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας αλλά και των σχέσεων μεταξύ μας, πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ μας. Υπάρχει θέληση βεβαίως και από τις δύο πλευρές και θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για ό,τι χρειάζεται να γίνει για το καλό του τόπου και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», είπε.

Ερωτηθείσα αν έχει γίνει κάποια ιεράρχηση σήμερα για τα νομοσχέδια που πρέπει να ψηφιστούν, η κ. Δημητρίου είπε πως προς το παρόν δεν έχουν κάτι το οποίο κρίνεται ως κατεπείγον, επισημαίνοντας ωστόσο τον άμεσο χειρισμό της Βουλής στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τις τιμές των καυσίμων.

Με αυτό τον τρόπο, είπε, πρέπει να λειτουργήσει και σε άλλα ζητήματα. «Έγινε μια ιεράρχηση μεταξύ των νομοθετικών ζητημάτων τα οποία υπάρχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Θα γίνει συνάντηση και η διαδικασία που προνοείται μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων και των αρμοδίων επιτροπών και βεβαίως έχουμε και τις προτεραιότητες μας σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διπλωματία για επίσημες επισκέψεις που θέλουμε να στοχεύσουμε και πώς θα προχωρήσουμε για να υπάρχει και εκεί ο συντονισμός ο κατάλληλος προς διασφάλιση των συμφερόντων και των επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παρουσία του στη Βουλή μια φορά το χρόνο, η κ. Δημητρίου είπε πως πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος που θα γίνεται αυτό καθώς υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα. Όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας εθιμοτυπικής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θα το δούμε, εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει τη σχέση που πρέπει όχι μόνο με τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως πάνω απ΄όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι πρόνοιες του Συντάγματος.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο έναρξης εποικοδομητικού διαλόγου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σκοπούς συντονισμού και αποτελεσματικής λειτουργίας των δύο εξουσιών και απώτερο στόχο την παραγωγή άρτιου νομοθετικού έργου και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εκπροσώπηση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, την έγκαιρη κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών στη Βουλή, την εξεύρεση τρόπων επίσπευσης της κατάθεσης στη Βουλή των εναρμονιστικών νομοσχεδίων, τον συντονισμό σε θέματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας όπως και σε πλείστα άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.