Ανακαλύφθηκαν τα πιο κοινά είδη κητοειδών στο Ιόνιο Πέλαγος

Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ανακαλύφθηκε ότι το λεγόμενο ριγέ δελφίνι, το ρινοδέλφινο και το δελφίνι Ρίσο, είναι τα πιο κοινά είδη κητοειδών στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα ιταλικής έρευνας που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Scientific Reports και διεξήχθη από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων και Τεχνολογιών για τον προηγμένο κατασκευαστικό τομέα του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CNR-STIIMA) του Μπάρι με την ένωση Jonian Dolphin Conservation, το Ευρωμεσογειακό Ίδρυμα Κέντρο για την κλιματική αλλαγή (CMCC) και τα Πανεπιστήμια του Μπάρι και της περιοχής της Μπασιλικάτα.

Χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές για την παρατήρηση κητωδών στον Κόλπο του Τάραντα, με δεδομένα που παρέχονται από την EU Copernicus Marine Service. Ως μέρος της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν επίσης θεάσεις που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο 10 ετών στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος από τη Ένωση Διατήρησης των Δελφινιών του Ιονίου.

Σύμφωνα με τη Ροζαλία Μαλιέτα, εμπειρογνώμονα τεχνητής νοημοσύνης του κέντρου CNR-STIIMA, η αξιολόγηση της διατήρησης αυτών των ειδών είναι στρατηγικής σημασίας για να τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά σχέδια για τη διαχείριση της θάλασσας και της θαλάσσιας πανίδας.