Πρόεδρος: Το έγγραφο για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό είναι έτοιμο

Τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δε θα σταματήσουν, παρά την αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την επίσκεψή του σήμερα το πρωί στα Φυλακισμένα Μνήματα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ και ότι το έγγραφο για εμπλοκή της στο Κυπριακό είναι έτοιμο.

Ανέφερε ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με τον ΓΓ των ΗΕ, τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας, θα το μοιραστούμε με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έφτασε στις Κεντρικές Φυλακές λίγο μετά τις 9 το πρωί, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου έγινε δεκτός από άγημα της Εθνικής Φρουράς, εκπροσώπους της στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και παλαιούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, μέλη του Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης και του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ ’55-’59.

Ακολούθως, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών, έγινα απαγγελία του Εθνικού Ύμνου και επίσκεψη στον χώρο όπου βρίσκονται τα φυλακισμένα μνήματα. Έπειτα, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε και τον χώρο της Έκθεσης Βιβλίων Αγώνα ΕΟΚΑ, που βρίσκεται απέναντι από των χώρο του μνημείου, όπου υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών. «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα η πρώτη μου επίσκεψη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι στα Φυλακισμένα Μνήματα. Οφειλόμενος φόρος τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε στο βιβλίο.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δεν επέλεξε τυχαία η πρώτη πράξη του να είναι η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, ως «ένας οφειλόμενος φόρος τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα Κυπριακή Δημοκρατία», όπως είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέρα από την τιμή στη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν, πρέπει και «μέσα από τις καθημερινές μας ενέργειες, μέσα από τις πράξεις μας να δείχνουμε ότι παίρνουμε τα μηνύματα από τη δική τους θυσία».

«Οι τελετές είναι πάρα πολύ σημαντικές, πιο σημαντικό, όμως, για μένα και ο μόνος τρόπος να δείξουμε ότι πραγματικά τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που θυσιάστηκαν, είναι μέσω του καθημερινού τρόπου ζωής μας», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό αφορά ιδιαίτερα τον ίδιο και το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που έλαβαν την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε ερώτηση για το πώς θα κινηθεί σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να σπάσει το αδιέξοδο.«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις δυσκολίες, γνωρίζουμε τα δεδομένα, γνωρίζουμε ποιες είναι οι θέσεις της άλλης πλευράς, αλλά αυτό δεν μας ικανοποιεί», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια επειδή υπάρχει η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς». 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ, «η οποία μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των ΗΕ, ναι, μπορεί να δημιουργήσει εκείνα τα δεδομένα, έτσι ώστε να αντιληφθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα οφέλη που θα προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού», όπως είπε.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, στις προσπάθειες της κυβέρνησης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

«Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον ΓΓ των ΗΕ, αλλά και τους Προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με κάποιους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στη βάση του δικού μας σχεδίου, έχουμε ετοιμάσει το πλάνο μας, θα το μοιραστούμε με κάποιους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι ώστε να εργαστούμε προς το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «δεν πρέπει να αναμένουμε τις τουρκικές εκλογές, δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο», δεδομένης και της αβεβαιότητας μετά τους σεισμούς. Ερωτηθείς αν το έγγραφο για την εμπλοκή της ΕΕ είναι έτοιμο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι, είναι έτοιμο, έχει ετοιμαστεί, το συζητώ με τους συνεργάτες μου και θα το μοιραστώ με κάποιους με τους οποίους έχω επαφές».