Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Να διασφαλιστεί ότι ο Πρόεδρος δεν θα πάει σε συνομιλίες υποκύπτοντας σε απειλές, ή υποχωρώντας από κυριαρχικά δικαιώματα

Για το ΑΚΕΛ η λύση του Κυπριακού είναι ο πρώτιστος και αμετάθετος του στόχος, είναι ο μόνος τρόπος ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να ζήσουν δίχως να απειλείται η επιβίωση τους, στον τόπο που γεννήθηκαν, είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Καβάζογλου και Μισιαούλη.CNA_M0d2b0333f0044c63907ac242566d5927

Αυτά σίγουρα, συνέχισε, δεν μπορεί να τα διασφαλίσει η όποια λύση, αλλά μόνο λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, που θα αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις. Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση με τέτοια χαρακτηριστικά θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού, αφού πρώτα συμφωνηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Είναι σημαντικό να τα τονίζουμε όλα αυτά, είπε, ξανά και ξανά ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών. Εξίσου σημαντικό, συνέχισε, είναι να διασφαλιστεί ότι ο Πρόεδρος δεν θα πάει σε συνομιλίες είτε υποκύπτοντας σε απειλές, είτε υποχωρώντας από κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο διάλογος μπορεί να επαναρχίσει μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι χειρισμοί του Προέδρου να έχουν ως βάση τους τις διαχρονικές αρχές και θέσεις μας, καθώς και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αν ο Πρόεδρος λειτουργήσει με συνέπεια σε αρχές, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία και θα επιδιώξει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ. «Διατηρώντας το δικαίωμα να διαπραγματευτεί περαιτέρω σημεία τα οποία ίσως να κρίνει ότι χρειάζονται επανεξέταση. Άλλο όμως αυτό και άλλο να κατεδαφιστεί ό,τι χτίστηκε με κόπο για να διασφαλιστεί ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η θυσία του Καβάζογλου και του Μισιαούλη, τόσα χρόνια μετά, παραμένει αδικαίωτη.

Όσο ο χρόνος δικαιώνει το μήνυμα της, είπε ο κ. Κυπριανού, τόσο όσοι επιθυμούν ή προτιμούν τη διχοτόμηση του τόπου μας, θέλουν να θάψουν όσα ενώνουν το λαό μας είτε φανερά, είτε συγκαλυμμένα είτε μιλώντας για λύση δύο κρατών, την οποία συνοδεύουν με σχετικές θεωρίες περί «δύο κοινοτήτων που δεν γνωρίζονται και δεν συνεννοούνται μεταξύ τους», είτε υποδεικνύοντας πως «σαράντα χρόνια δεν πετύχαμε ομοσπονδιακή λύση γιατί δεν μπορούμε να την πετύχουμε, άρα ας μείνουμε έτσι».

«Ακόμα όμως και εκείνοι που λένε «ας αναζητήσουμε μια άλλη λύση», επί της ουσίας δεν έχουν άλλη πρόταση. Έτσι η συζήτηση οδηγείται μοιραία στη μη λύση, ως λύση. Συνταγή που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διχοτόμηση. Υπάρχουν επίσης και οι θεωρίες για «επιστροφή στο ενιαίο κράτος», τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να συζητήσει μόνο αν εγκαταλείψει τη σοβαρότητα του», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ασκείται έντονη κριτική στο ΑΚΕΛ γιατί στηλίτευσε τη στάση της κυπριακής Κυβέρνησης, έναντι της ελληνικής στο Eurogroup.

«Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης λέει σήμερα, επειδή έτσι τον εξυπηρετεί, ότι με την Ελλάδα μας ενώνουν απλώς κοινοί πολιτιστικοί δεσμοί. Δεν είναι όμως βέβαιο πόσο το πιστεύει, όταν ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης του και τέως Πρόεδρος του κόμματος του, ξεκινά διαγγέλματα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, με την προσφώνηση «Ελληνίδες και Έλληνες. Δεν είναι βέβαιο πόσο ο ίδιος το πιστεύει, όταν ο πολιτικός χώροςν ο οποίος τον γέννησε και τον ανάθρεψε, σκέπαζε τα πάντα με το πέπλο της έξαλλης εθνικοφροσύνης, μιλώντας για εθνικό κέντρο, μητροπολιτικό ελληνισμό και ανθελληνικό ΑΚΕΛ. Αυτό το παράδοξο είναι που κλήθηκε να εξηγήσει η κυπριακή Κυβέρνηση: την εθνικοφροσύνη με την οποία εμφανίζεται στην Κύπρο σε αντιδιαστολή με τη θέση απέναντι στην Ελλάδα την οποία διάλεξε να πάρει, όταν βρέθηκε στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Η ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι γεμάτη από αναφορές και παραδείγματα Ελλήνων και Κυπρίων που προτίμησαν τους ισχυρούς από την πατρίδα τους. Μήπως την περίοδο πριν από το 1821, διερωτήθηκε, δεν υπήρχαν στην Ελλάδα οι προύχοντες και οι κοτζαμπάσηδες που μάζευαν τα χαράτσια και αποκαλούσαν «τρελούς» και «άφρονες» αυτούς που ήθελαν να επαναστατήσουν ενάντια στο Σουλτάνο;

«Μήπως στην Κύπρο δεν υπήρχαν εκείνες οι κραταιές οικογένειες Ελληνοκυπρίων που πλούτιζαν εξαιτίας της συνεργασίας τους με τους αποικιοκράτες και γι ΄αυτό ανέλαβαν σκοτεινό ρόλο στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία; Ήταν άραγε τυχαίο το γεγονός ότι τότε ο Κυβερνήτης της Κύπρου ένιωθε ότι οι κομμουνιστές ήταν «η μόνη παραφωνία» στη διακυβέρνηση που είχε καταφέρει να επιβάλει;», διερωτήθηκε.

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, υπάρχουν αυτοί που προτιμούν να υποτάσσουν τα πάντα στο θέλημα και στα συμφέροντα της Τρόικα, αυτοί που δε θέλουν, γι΄ αυτό και δεν τολμούν να διαλέξουν άλλο δρόμο ή που είναι πλήρως ταυτισμένοι με τις θέσεις των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δε θέλουν με τίποτα να διαταράξουν την «τάξη» και την «ηρεμία».

Για το ΑΚΕΛ, είπε, οι καλύτεροι σύμμαχοι, οι σύντροφοι και οι αδελφοί μας, είναι όλοι οι λαοί που ξεσηκώνονται, που αγωνίζονται, παλεύουν και διεκδικούν καλύτερο αύριο.

«Για το ΑΚΕΛ οι καλύτεροι σύμμαχοι είναι οι συμπατριώτες μας που παλεύουν για τη δικαίωση του τόπου μας, για την επανένωση και την ειρήνη. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που ενώνουν τα χέρια πάνω από τα συρματοπλέγματα γιατί γνωρίζουν ότι μόνο μαζί, ενωμένοι έχουν μέλλον. Σε αυτούς προσβλέπουμε», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Μισιαούλη και του Καβάζογλου, ο κ. Κυπριανού είπε πως χρειάζεται, δυστυχώς ακόμα, τόλμη να μιλήσει κάποιος για το νόημα της θυσίας τους, για το ιστορικό πλαίσιο της δολοφονίας τους.

Χρειάζεται τόλμη, συνέχισε, να μιλήσει κανείς για τους ομαδικούς τάφους που κρύβει το χώμα της πατρίδας μας, γεμάτους με οστά Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, άγρια δολοφονημένων από τους εξτρεμιστές των δύο κοινοτήτων.

«Χρειάζεται τόλμη να φωνάξει κάποιος πως και στις δύο κοινότητες οι θύτες έφεραν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα. Χρειάζεται τόλμη να οραματιστεί και να μιλήσει κάποιος για το πώς το χθες, το γεμάτο εγκλήματα, μπορεί να γίνει το αύριο, το γεμάτο ελπίδα γι΄ αυτόν τον τόπο. Χρειάζεται θάρρος και πίστη να αντέξει την επίθεση, τις αντιδράσεις όσων τα συμφέροντα τους είναι άλλα από το να γνωρίζει ο λαός μας την ιστορία του», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, παράλληλα, «ότι η απάντηση ότι το ΑΚΕΛ είναι εδώ και τώρα και πάντα, πρέπει να πάει ισχυρή σε κάποιους για να μην νομίζουν ότι μπορούν να το ξεριζώσουν από τη συνείδηση του κυπριακού λαού».

«Επειδή γράφτηκε τις τελευταίες ημέρες σε μία εφημερίδα, στη «Γνώμη», συγκεκριμένα, ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ανεγείρει μνημείο για εκείνους που επιτέθηκαν ενάντια στο Προεδρικό, θέλω να απαντήσει ξεκάθαρα η Κυβέρνηση κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αν όντως αυτά είναι τα σχέδια τους, τους λέμε ότι το ΑΚΕΛ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να το ματαιώσει. Τους λέμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο για να ματαιώσουμε τα σχέδια τους να εξισώσουν εκείνους που επιτέθηκαν ενάντια στην Δημοκρατία με εκείνους που την υπερασπίστηκαν», κατέληξε.