Σε εξαιρετικό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-Κίνας, τόνισαν η Πρόεδρος της Βουλής και ο Κινέζος πρέσβης

Το «εξαιρετικό επίπεδο» των σχέσεων Κύπρου-Κίνας, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν στη συνάντηση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, αναφέρει σε ανακοίνωση η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, η κ. Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Κίνας και κατά τη συνάντηση, «υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-Κίνας, στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα που άπτονται κοινών αρχών και τα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης και ανάπτυξής τους, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμισή τους σε μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση».   

Η Πρόεδρος της Βουλής, προστίθεται, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη θέση αρχών που τηρεί διαχρονικά η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε παράλληλα τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας και στην αρχή της «Μίας Κίνας».

Ο κ. Liu επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Κίνας υπέρ της επίτευξης μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν τα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρεται. Ειδικότερα όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ο Πρέσβης της Κίνας επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, προστίθεται. Ο κ. Liu εξέφρασε, παράλληλα, «ειλικρινείς ευχαριστίες» για τη διαχρονική στάση αρχών και στήριξη της Κύπρου στην αρχή της «Μίας Κίνας».

Κατά τη συνάντηση, όπως σημειώνεται, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα κοινού και ειδικού για την κάθε χώρα ενδιαφέροντος και συμφωνήθηκε η ιεράρχηση προτεραιοτήτων όσον αφορά την πορεία των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου-Κίνας σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Προστίθεται ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα και ειδικότερα μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας στο ανώτατο επίπεδο, καθώς και στις επαφές στο επίπεδο των δύο λαών, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών και δράσεων, με την κ. Δημητρίου να τονίζει την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμβάλει στο πλαίσιο αυτό.