Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απόφαση Υπουργικού εργοδότησης ξένων

Αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εργοδότηση ξένου εγατικού δυναμικού αό τρίτες χώρες

Η ΠΕΟ

«Η μονομερής απόφαση της Κυβέρνησης για τη νέα στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, δημιουργεί ακόμα έναν μηχανισμό απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και εκμετάλλευσης των εργαζομένων», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού ήταν πάγια αξίωση της ΠΕΟ, “αφού διαπιστώναμε  αδυναμίες και στρεβλώσεις μετά από 30 χρόνια εφαρμογής της. Οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η φιλοσοφία κάτω από την οποία δημιουργήθηκε η στρατηγική”.

Ωστόσο, προσθέτει, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, “που είναι από τις τελευταίες πολιτικές πράξεις της απερχόμενης κυβέρνησης, όχι μόνο δεν απαντά στις ανησυχίες και τις τεκμηριωμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αντίθετα επιδεινώνει τα υφιστάμενα προβλήματα”.

Η ΠΕΟ αναφέρει επίσης ότι η νέα στρατηγική υποβαθμίζει και υποτιμά τον ρόλο των κοινωνικών εταίρων στην όλη διαδικασία, καταργεί τις τεχνικές επιτροπές και υποσκάπτει τον κοινωνικό διάλογο.

“Η σπουδή του Υπουργού Εργασίας και της κυβέρνησης να σπεύσουν στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβούλιου να εγκρίνουν τη νέα στρατηγική, στοχεύει στην εξυπηρέτηση των εργοδοτών και την επιβράβευση κακών εργοδοτικών πρακτικών”, συνεχίζει, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε μετά την επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τον νέο Πρόεδρο και με τη σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου, η νέα κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το θέμα”.

Η ΠΕΟ θα θέσει κατά προτεραιότητα το θέμα στη νέα κυβέρνηση αξιώνοντας την απόσυρση της και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΔΕΟΚ

Ως απαράδεκτη και μεθοδευμένη περιγράφει η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) τη νέα στρατηγική για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, λίγες μόνο ημέρες πριν εγκαταλείψει την εξουσία η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει την επόμενη διακυβέρνηση με την δική της πολιτική για την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σημειώνει πως αποτελεί εμπαιγμό η διασύνδεση από τον Υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για κάλυψη μέχρι και του 80% των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις με την νέα ρύθμιση που απελευθερώνει την εργοδότηση ξένων εργατών χωρίς την διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

Η ΔΕΟΚ υπενθυμίζει επίσης πως με επιστολή της στις 31 Ιανουαρίου 2023 ξεκαθάρισε στον Υπουργό Εργασίας ότι δεν αποδέχεται τις ρυθμίσεις που περιλαμβανόταν στην νέα στρατηγική απασχόλησης ξένων εργατών καθώς δεν τηρήθηκε η προϋπόθεση επαρκούς κοινωνικού διαλόγου, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ συμπληρώνει πως με τις νέες ρυθμίσεις η αγορά εργασίας της Κύπρου οδηγείται σε περαιτέρω απορρύθμιση, με αποτέλεσμα την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Έχοντας απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Εργασίας να σεβαστεί τα εργασιακά θέσμια του τόπου, δίνοντας το περιθώριο στην επόμενη Κυβέρνηση για ουσιαστικό και ολοκληρωμένο Κοινωνικό Διάλογο, η ΔΕΟΚ αναφέρει πως οι μονομερείς και απαράδεκτές αποφάσεις του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδίας, επεκτείνονται και στο θέμα της απασχόλησης ξένων φοιτητών με διεύρυνση των επαγγελμάτων στα οποία μπορούν να εργοδοτηθούν χωρίς καμία διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως ήταν η πάγια πρακτική του Υπουργείου τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόθεση της ΔΕΟΚ είναι να καλέσει την νέα Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των απαράδεκτων αυτών ρυθμίσεων και στην έναρξη κοινωνικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης και δίκαιης στρατηγικής κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αξιοπρεπή απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους, καταλήγει η ανακοίνωση.