Πανικός Γερμανών για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Αυταρχικές υποδείξεις Σουλτς  για το τι πράξει ο Ελληνας πρωθυπουργός

Να μη δυσαρεστήσει τους Ευρωπαίους κατά το επικείμενο ταξίδι του στη Μόσχα, την ερχόμενη Τετάρτη 8 Απριλίου, καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ανησυχία εκφράζουν και άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ.Martin Schulz on EU election campaign trail

Ο κ. Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung, τονίζει ότι με τη λίστα μεταρρυθμίσεών του και την επίσκεψή του στο Βερολίνο ο Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, και ότι τώρα, θα ήταν «απαράδεκτο» εάν υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Επικριτικός κατά της κυβέρνησης, όσον αφορά την επίσκεψη Τσιπρα στη Μόσχα, είναι και ο κ. Κρίχμπαουμ ο οποίος, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός «ποντάρει σε λάθος άλογο εάν πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την σωτηρία της ψυχής του στη Μόσχα», και παρατηρεί ότι από το πώς συμπεριφέρεται το Κρεμλίνο στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με τη δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία.

«Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα», προσθέτει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Το περιοδικό Spiegel επίσης ασχολείται με το θέμα, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία και ότι στο πλαίσιο αυτό «μία ημέρα μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη επίσκεψη ξένου διπλωμάτη ήταν εκείνη του Αντρέι Μάσλοφ, Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα».

Επίσης ο πρόεδρος του SPD, Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην «Rheinische Post» τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος στην Αθήνα σκέφτεται σοβαρά να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και να παραδοθεί στις αγκάλες της Μόσχας.

Διαφορετική άποψη εκφράζει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ.

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η Ε.Ε. και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από τη δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

«Τι θέλει ο Α. Τσίπρας στη Μόσχα; Τι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Πούτιν; Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή συνοχή από αυτήν την επίσκεψη; Ο προβληματισμός έχει ξεκινήσει από τότε που ανακοινώθηκε το ταξίδι και εντάθηκε όταν επισπεύθηκε η ημερομηνία σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα», έγραφε την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της η deutsche welle.

Και θέτοντας το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα λάβει από τη Μόσχα την βοήθεια που θέλει, πήρε την απάντηση από την Έλφι Ζγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία.

«Πιστεύω πως ναι, γιατί η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της EE να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την ΕΕ, τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια», απάντησε η Γερμανίδα δημοσιογράφος.

Η Έλφι Ζιγκλ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Παναγιώτης Λαφαζάνης επισκέφθηκε επί 2 ημέρες τη Μόσχα. Και σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στην Αθήνα προανήγγειλε αφενός μεν ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις έρευνες και στη εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο και το Ιόνιο, και αφετέρου δε ότι η Αθήνα θα εξετάσει «με πολύ εποικοδομητικό τρόπο» την κατασκευή του νότιου αγωγού στο ελληνικό έδαφος, όταν αυτός θα πάψει το 2019 να περνάει από την Ουκρανία», και διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει τις τελευταίες μέρες δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κάποιες χώρες, όπως λένε, «δεν έχουν πάρει ζεστά το θέμα της κοινής ενεργειακής πολιτικής», αλλά όταν πρόκειται για άλλα ζητήματα «απαιτούν αλληλεγγύη».