Nouriel Roubini: «Σε 10 χρόνια το αμερικανικό δολάριο θα πάψει να είναι αποθεματικό νόμισμα»

Σε μία πρόβλεψη-«βόμβα» προχώρησε ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini ο οποίος είπε πως «Ένα διπολικό νομισματικό καθεστώς θα αντικαταστήσει το υπέρογκο προνόμιο του δολαρίου και το αμερικανικό νόμισμα θα χάσει την ιδιότητά του ως το πιο σημαντικό αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο τα επόμενα δέκα χρόνια».

Πολλοί Δυτικοί αναλυτές αρνούνται να πιστέψουν ότι το κινεζικό γιουάν μπορεί να γίνει πραγματικό αποθεματικό νόμισμα και πιστεύουν ότι «τίποτα» δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο, αλλά ο Νουριέλ Ρουμπίνι έχοντας πλήρη γνώση για το πως δημιουργείται το χρήμα σήμερα πιστεύει ότι ο ολοένα και πιο έντονος γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα επηρεάσει αναπόφευκτα και την παγκόσμια δομή των αποθεματικών νομισμάτων.

Απλούστατα το δολάριο θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το σημερινό σύστημα διεθνών συναλλαγών και συναλλάγματος πιθανότατα θα αντικατασταθεί από ένα διπολικό νομισματικό σύστημα σε έναν κόσμο που διαιρείται όλο και περισσότερο σε δύο σφαίρες επιρροής μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Υπό αυτή την έννοια, υποστηρίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις τους στην παγκόσμια αγορά. Απόδειξη αυτού είναι οι πιο πρόσφατες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διακανονίζονται στα εθνικά τους νομίσματα.

Υπάρχει επίσης η πτυχή ότι οι παραδοσιακοί εταίροι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, πάνω απ’ όλα η Σαουδική Αραβία, θα πρέπει όλο και περισσότερο να κάνουν χωρίς το δολάριο στις εμπορικές τους σχέσεις με τους Κινέζους.

Από αυτή την άποψη, ο Roubini είπε ότι δεν είναι τραβηγμένο να πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προσφέρει στις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου την ευκαιρία να επενδύσουν περισσότερα από τα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε γιουάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα κράτη του Κόλπου όσο και άλλες αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να δεχτούν μια τέτοια προσφορά από την Κίνα, επειδή οι συναλλαγές με τον Δράκο είναι πολύ περισσότερες από ό,τι με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το τρέχον σύστημα καθιστά τις αναδυόμενες αγορές χρηματοπιστωτικά και οικονομικά πολύ ευάλωτες σε αλλαγές στην στάση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ που οδηγούνται από εγχώριους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τον Ρουμπίνι, άλλη μια απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου είναι επίσης τα νέα ψηφιακά νομίσματα. Νέα συστήματα πληρωμών όπως το WeChat Pay ή το Alipay αναπτύσσονται ως εναλλακτικές λύσεις στο SWIFT και αναμένεται να επιταχύνουν την εμφάνιση ενός διπολικού παγκόσμιου νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.