Εργα €280 εκατομμυρίων εξάγγειλε ο Πρόεδρος

Την προώθηση έργων συνολικού ύψους €280 εκατομμυρίων, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη Τύπου για την οικονομία που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας πως τα έργα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν είναι τα τελευταία.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ

Ειδικότερα, πρόκειται για την άμεση προκήρυξη προσφορών για υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό ύψους πέραν των €200 εκατομμυρίων, και τα οποία ως επί το πλείστον αφορούν μεγάλα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά έργα, αποχετευτικά, έργα υποδομών σε εγκαταστάσεις καθώς και βελτίωση οδικών υποδομών, καθώς και την ένταξη νέων πρόσθετων ώριμων έργων προς άμεση υλοποίηση ύψους €80 εκατομμυρίων, που περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις νοσοκομείων, ανέγερση νέων κέντρων υγείας, ανέγερση και αναβάθμιση υφισταμένων εκπαιδευτηρίων, έργα τουριστικής υποδομής, εξωραϊσμού αστικών περιοχών, καθώς και αναβάθμιση οδικών δικτύων.

«Πρόκειται για έργα υψηλού κοινωνικού οφέλους για τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς όλων μας και της συνέπειας στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που αναλάβαμε κάτω από τις γνωστές συνθήκες, 24 μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, μπορούμε σήμερα με βεβαιότητα να μιλούμε για μια πορεία οριστικής αναστροφής μιας χωρίς προηγούμενο κρίσης που κληθήκαμε να διαχειριστούμε».

«Μέσα στην υπό αναφορά περίοδο, όχι μόνο έχουμε διαψεύσει τις εκτιμήσεις και προβλέψεις που έκαναν λόγο για ολική κατάρρευση της οικονομίας, αλλά επιτύχαμε να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα, και να βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης και εξόδου από το μνημόνιο», σημείωσε.

Πέραν από την προώθηση αναπτυξιακών έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της δεύτερης φάσης της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο με ύψος δαπανών που φτάνει τα €162 εκ. και περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, εργαστηρίων καθώς και μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη.

Η υλοποίηση του έργου, είπε, κατέστη δυνατή ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Κύπρου που επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Μέτρα απασχόλησης ανέργων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πέραν των έργων που αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προκήρυξη 9 προγραμμάτων που αφορούν την επιδότηση απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής πείρας, και την κατάρτιση ανέργων, με δαπάνη ύψους €58 εκ.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το Σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση ανέργων, το Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, το Σχέδιο τοποθέτησης ανέργων νέων αποφοίτων γυμνασίων, λυκείων, τεχνικών σχολών, και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι και διετούς φοίτησης για απόκτηση εργασιακής πείρας, το Σχέδιο κατάρτισης ανέργων, το Σχέδιο επιδότησης της απασχόλησης με ευέλικτες ρυθμίσεις, το Σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων για υλοποίηση της σύστασης για τη νεολαία, τρία Σχέδια παροχής κινήτρων για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία και ατόμων από ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.

Σε αυτό το σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως, κατά το 2014 που εφαρμόστηκαν τέσσερα ανάλογα προγράμματα, απασχολήθηκαν 6,200 άτομα.

Να σημειωθεί ότι από την εφαρμογή του προγράμματος εργασιακής πείρας που αφορούν άνεργους πτυχιούχους νέους και άνεργους απόφοιτους γυμνασίων έχουν παραμείνει στην αγορά εργασίας ένας στους δύο.

Επέκταση περιόδου πολεοδομικών κινήτρων

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ακόμη πως το Υπουργικό Συμβούλιο, στην προσπάθεια περαιτέρω στήριξης ιδιωτικών επενδύσεων, αποφάσισε την επέκταση των πολεοδομικών κινήτρων που παραχωρήθηκαν τον Απρίλιο του 2013 και τα οποία έχουν λήξει. Κίνητρα τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε έργα και στηρίζουν ιδιαίτερα την κατασκευαστική και την τουριστική βιομηχανία.

Ταχύτερη υλοποίηση προσφορών του δημοσίου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι προς ταχύτερη υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που εκτελούνται μέσω προσφορών του δημοσίου, αλλά και βελτίωση του όλου συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά μέτρων που επισπεύδουν τη διαδικασία των προσφορών ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη διαφάνεια. «Προς τον πιο πάνω σκοπό, έχουν ετοιμαστεί τέσσερα νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, και το συντομότερο θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση», συμπλήρωσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι, μακριά από ωραιοποιήσεις να συνεχίσουμε την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων, που θα μας επιτρέψουν την οριστική επιστροφή στις αγορές και την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την περαιτέρω στήριξη των ευάλωτων ομάδων του λαού μας και την πλήρη απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο», τόνισε.

«Έχουμε αποδείξει ότι προχωρούμε με συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα, η παράκαμψη δυσκολιών δεν είναι τυχαία, όπως ούτε και τα σημερινά μέτρα είναι τα τελευταία», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εναρκτήρια δήλωσή του.