Ετοιμη η Μόσχα να υποδεχθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό

Στις 8 Απριλίου και 9 Μαίου

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη Μόσχα στις 8 Απριλίου και στις 9 Μαϊου, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης  σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.Ñùóßá - Êñåìëßíï

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι από το Κρεμλίνο απεστάλη στον Έλληνα Πρωθυπουργό “ισχύουσα πρόσκληση” και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία διευθέτησης της ημερομηνίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο ηγετών. “Όταν γίνεται συντονισμός των προγραμμάτων, τότε αδιαμφισβήτητα λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες των προσκεκλημένων. Εκφράστηκε η επιθυμία, βολικές ημερομηνίες, γι` αυτό και οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα γίνουν στις 8 Απριλίου”, ανέφερε ο Ντ. Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου διευκρίνισε ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Μόσχα “θα είναι μια επίσκεψη εργασίας και (σ.σ. θα γίνουν) συνομιλίες εργασίας” με τον Β. Πούτιν. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ “στις 9 Μαϊου (σ.σ. προβλέπεται να διεξαχθεί) το τελετουργικό, αναμνηστικό μέρος, που είναι αφιερωμένο στην Ημέρα της Νίκης”. “Πρόκειται για διαφορετικές εκδηλώσεις”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Β. Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι επιθυμία της Μόσχας θα ήταν να ανταποκριθεί ο πρωθυπουργός και στις δύο υπάρχουσες προσκλήσεις.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι κατά τη συνάντηση κορυφής Πούτιν-Τσίπρα την 8η Απριλίου “σχεδιάζεται η συζήτηση ευρείας γκάμας ζητημάτων συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων στον εμπορικό-οικονομικό και τον επενδυτικό καθώς και τον ανθρωπιστικό-πολιτιστικό τομέα, αλλά και επίκαιρων διεθνών προβλημάτων”.

Με το πέρας των συνομιλιών, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, “έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών”. Σχολιάζοντας την προετοιμασία του εορτασμού της 9ης Μαϊου και το ζήτημα της άρνησης πολλών ξένων ηγετών να παρευρεθούν σε αυτόν, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα θα χαρεί να υποδεχθεί όλους, “όσοι επιθυμήσουν να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά της μνήμης της Νίκης και την κατανόηση της σημασίας μιας κοινής απόκρουσης των προκλήσεων και απειλών για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά παρόλα αυτά πρωτίστως πρόκειται για μια γιορτή για εμάς, είναι μια δική μας εορτή, γιατί είμαστε οι νικητές. Είναι μια γιορτή για τους βετεράνους μας, οι οποίοι νίκησαν εκείνον τον πόλεμο”.

Χωρίς να επεκταθεί στο θέμα, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι περί τα τέλη του μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των ξένων ηγετών, οι οποίοι σχεδιάζουν και έχουν επι