Βιβλικές καταστροφές και εκατοντάδες νεκροί από το φονικό σεισμό σε Τουρκία-Συρία

Βιβλικές καταστροφές και εκατοντάδες νεκρούς άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός που χτύπησε στις 03:17 ώρα Κύπρου. Τα 7,8 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Νότια Τουρκία και τη Βόρεια Συρία. Η γη έτρεμε συνεχόμενα για ένα λεπτό της ώρας στο Γκαζιαντέπ, στην Αντιόχεια, το Χαλέπι, τη Χάμα, τη Λαττάκεια, την Ταρτούς.

Μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 600 σε Τουρκία και Συρία. Οι καταμετρημένοι τραυματίες την ίδια ώρα ξεπερνούσαν τις 2.500. Οι σεισμολόγοι εντός και εκτός Τουρκίας ήταν απολύτως σαφείς από την πρώτη στιγμή. Δεδομένης της πολύ χαμηλής κατασκευαστικής ποιότητας των οικοδομών στη Τουρκία, αλλά και της επί πλέον καταπόνησης των κτηρίων από τον πόλεμο στη Βόρεια Συρία, αναμένεται πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ βαρύς. Θα μιλάμε για χιλιάδες θύματα, νεκρούς και τραυματίες, σε όλη τη γεωγραφική ζώνη, από τις τουρκικές και συριακές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου έως και την παραμεθόριο γραμμή που φτάνει μέχρι τα μισά των τουρκο-συριακών συνόρων

Για παράδειγμα μόνον στους τομείς ελέγχου του στρατού της Συρίας, οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 386 και οι τραυματίες του 988 στις 10 το πρωί της Δευτέρας. Άγνωστο το τι συμβαίνει πραγματικά στις περιοχές των Τουρκομάνων, σε αυτές που ελέγχουν οι ισλαμιστές τους ISIS και σε εκείνες που ελέγχονται από ανεξάρτητες ομάδες ενόπλων. Δεν είχαμε μέχρι αργά το πρωί της Δευτέρας επίσημη ανακοίνωση από τις δυνάμεις των Κούρδων. Είναι πολύ πιθανόν τα θύματα τελικά να είναι πολύ περισσότερα.

Το βίντεο που ανάρτησε ο βρετανικός Guardian καταγράφει στιγμιότυπα από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Τα κτήρια γκρεμίζονταν σαν χάρτινα κουκλόσπιτα. Οι φωνές των εγκλωβισμένων ακούγονταν αδιάκοπα ανάμεσα από τα ερείπια. Κάπου ξέσπασε και μία γιγαντιαία πυρκαγιά από διαφυγή φυσικού αερίου. Προφανώς καταστράφηκε κάποιος αγωγός

Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, ανακοίνωσαν αμέσως πως αποστέλλουν βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία. Επίσης και η Ελλάδα θα στείλει βοήθεια. Η Άγκυρα με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε επειγόντως διεθνή συνδρομή.

Έμπειροι σεισμολόγοι που παρακολουθούν συνεχώς τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία, είναι ξεκάθαροι. Δεν ενεργοποιήθηκε το περίφημο Ρήγμα της Ανατολίας. Ενεργοποιήθηκε ένα άλλο ρήγμα που είναι και αυτό μεγάλο σε έκταση.