33 μάρτυρες κατηγορίας εναντίον πρώην αξιωματούχων Τρ.Κύπρου

Στις 7 Απριλίου η επόμενη δικάσιμος

Προδικαστικό αίτημα για την απαλλαγή του Αντρέα Αρτέμη από τη δίκη για τα πρώην ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της τράπεζας ως νομικού προσώπου θα υποβάλει η υπεράσπιση στην επόμενη δικάσιμο (7 Απριλίου, 10:00 πμ) ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.Bank of Cyprus

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Αρτέμη, Κρις Τριανταφυλλίδης ενημέρωσε το δικαστήριο πως θα εγείρει ξεχωριστό προδικαστικό αίτημα για τον πελάτη του, με την επιχειρηματολογία ότι δεν μπορεί κανείς να δικαστεί για το ίδιο αδίκημα δύο φορές, υπό την έννοια ότι ο πελάτης του είχε αθωωθεί από την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της 11ης Νοεμβρίου του 2013.

Πέραν του αιτήματος του κ. Τριανταφυλλίδη, ενώπιον του Κακουργιοδικείου εκκρεμούν προδικαστικά αιτήματα για αναστολή της δίκης αφού εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και αίτημα για αναστολή στη βάση της κατάχρησης της διαδικασίας, διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενήργησε ως οιονεί ποινικό δικαστήριο.

Το Κακουργιοδικείο θα ακούσει την επιχειρηματολογία του κ. Τριανταφυλλίδη και θα επιφυλάξει την απόφαση του επί των προδικαστικών αιτημάτων.

Εισαγγελία: Να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία

Στη σημερινή δικάσιμο αγόρευση η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Πωλίνα Ευθυβούλου απέρριψε τα προδικαστικά αιτήματα της υπεράσπισης και ζήτησε τη συνέχιση της διαδικασίας.

Η κ. Ευθυβούλου κατέθεσε νομολογία βάσει της οποίας μια ποινική διαδικασία μπορεί να ανασταλεί μόνο στην περίπτωση που μια διαδικαστική διαδικασία οδηγεί σε καταπίεση.

Σημείωσε πως η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου δεν συγκρούεται με τις αποφάσεις τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Λέγοντας πως ενώπιον του Ανωτάτου εκκρεμούν προσφυγές για να κηρυχτεί άκυρη η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ότι το Ανώτατο δεν θα εξετάσει πρωτογενή γεγονότα, η κ. Ευθυβούλου είπε πως το τριμελές δικαστήριο έχει ενώπιόν του υποθέσεις στη βάση συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων, είπε η κ. Ευθυβούλου απευθυνόμενη στο τριμελές δικαστήριο.

Υπάρχουν 33 μάρτυρες κατηγορίας και στοιχειοθετούνται συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα στη βάση συγκεκριμένου μαρτυρικού υλικού, το οποίο δεν ταυτίζεται με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είπε.

Πέραν της εταιρείας, κατηγορούμενοι είναι οι πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Θεόδωρος Αριστοδήμου και Αντρέας Αρτέμης, οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι Ανδρέας Ηλιάδης και Γιάννης Κυπρή και ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας και υπεύθυνος για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς καταδολίευσης και της χειραγώγησης της αγοράς αναφορικά με «τη μη ενημέρωση του κοινού ότι οι κεφαλαιουχικές ανάγκες της 1η κατηγορούμενης (η τράπεζα) είχαν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το ποσό των €200 εκατ. που είχε ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου του 2012».