Γιεβγκένι Πριγκόζιν: « Οι ΗΠΑ είναι ένα ισχυρό συνδικάτο εγκληματικότητας, που ζει με τα χρήματα όλου του κόσμου»

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας Wagner των Ρώσων μισθοφόρων που πολεμούν στην Ουκρανία, επιτέθηκε φραστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια ιστορία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, ο Πριγκόζιν επέκρινε τον αμερικανικό στρατό , τη CIA και την ιστορία των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την οργάνωσή του και είπε ότι «η Αμερική και η Ρωσία είναι ορκισμένοι εχθροί».

Η Ομάδα Βάγκνερ υπήρξε σημαντική παρουσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και ο Πριγκόζιν συχνά συγκρούστηκε δημόσια με Ρώσους αξιωματούχους για σχόλια που έκανε σχετικά με την ηγεσία τους.

Πιο πρόσφατα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος φέρεται να θεωρούσε κάποτε τον Πριγκόζιν ως στενό σύμμαχο, λέγεται ότι αποστασιοποιήθηκε από τον ηγέτη του μισθοφόρου στρατού, αφού ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι ο Βάγκνερ άξιζε τα μοναδικά εύσημα για την επιτυχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης στην ουκρανική πόλη Σολεντάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα χαρακτηρίσει την ομάδα Wagner ως «διεθνική εγκληματική οργάνωση». Η ανακοίνωση προκάλεσε την οργή του Πριγκόζιν στις δηλώσεις του στο RT.

«Το Wagner PMC δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα», είπε ο Prigozhin. «Αλλά, σε αντίθεση με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της Αμερικής, το Wagner PMC εξαλείφει μόνο τους εχθρούς της ειρήνης και δεν διαπράττει εγκλήματα».

Ο Πριγκόζιν συνέχισε αναφέροντας όσα θεωρούσε ιστορικά αδικήματα που έγιναν από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ρίψης ατομικών βομβών στην Ιαπωνία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τις συγκρούσεις της σε χώρες όπως η Κορέα, το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν.

«Επομένως, αν θεωρήσουμε την Wagner PMC [Private Military Company] μια εγκληματική οργάνωση, τότε οι ΗΠΑ είναι ένα ισχυρό συνδικάτο εγκληματικότητας, που ζει με τα χρήματα όλου του κόσμου», είπε ο Prigozhin στο RT. «Συνεπώς, σε σύγκριση με αυτό το συνδικάτο εγκληματικότητας, το Wagner PMC μοιάζει περισσότερο με την αντιπολίτευση».

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε επίσης ότι η ομάδα των μισθοφόρων του «ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε επιθετικά» στους Αμερικανούς και επέμεινε ότι ο Βάγκνερ έχει υποστεί «αγένεια» από αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Χωρίς επαληθευμένα αποδεικτικά στοιχεία, είπε ότι αξιωματικοί των πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν οργανώσει απόπειρες δολοφονίας εναντίον μελών Βάγκνερ. Ισχυρίστηκε επίσης χωρίς αποδείξεις ότι η ομάδα του είχε αποτρέψει την επιθετικότητα των Αμερικανών και, «πριν τους στείλουμε σπίτι τους, τους ταΐσαμε μεσημεριανό και βραδινό».

«Γι’ αυτό οι Αμερικανοί είναι μπερδεμένοι: Δεν τους αγγίζουμε, αλλά δεν τους αφήνουμε επίσης να μας σπρώξουν», είπε ο Πριγκόζιν. “Γι’ αυτό είναι τόσο αναστατωμένοι. Δεν θέλουμε αυτό που είναι δικό τους, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε αυτό που είναι δικό μας”.

Σε άλλο σημείο της ιστορίας του RT, που δημοσιεύτηκε ως op-ed, ο Prigozhin είπε: “Η Αμερική και η Ρωσία είναι ορκισμένοι εχθροί, και αυτό είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός, ανεξάρτητα από τις απόψεις σας.”