Επαναφέρουν το αντιδημοκρατικό αίτημα περι οριζόντιας ψηφοφορίας

 

Κάθε λίγο και λιγάκι και συνήθως ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές διάφορα κόμματα και δυνάμεις  επαναφέρουν το αντιδημοκρατικό αίτημα περι  οριζόντιας  ψηφοφορίας.Το θέμα έφερε ξανά στο προσκήνιο η  πλατφόρμα πολιτών «Διαφάνεια Τώρα» και  τα περισσότερα κόμματα περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥelections  φαίνεται να συμφωνούν χωρίς να έχουν εγκύψει ή να έχουν διερευνήσει  τι γίνεται στις άλλες χώρες και ότι μόνο στο ψευδοκράτος  και στο παράνομο καθεστώς των εγκάθετων της Αγκυρας εφαρμόζεται αυτό το μέτρο. Το ΑΚΕΛ  παραμένει  διαχρονικά στη θέση του και τάσσεταιεναντίον ενώ η ΕΔΕΚ  διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις.

Ο ΔΗΣΥ  δια του εκπροσώπου του Πρ.Προδρόμου ειπε πως το κόμμα είναι έτοιμο να ακούσει και τις απόψει των ΄λλων κομμάτων και αν ίναι δνατό να εφαρμοσθεί ο νόμος για τις εκλογές του 2016.

 

ΑΚΕΛ:θα καταστήσει την πολιτική ζωή περισσότερο διαπλεκόμενη

 

Σε δηλώσεις μετά την παράδοση των λογαριασμών του ΑΚΕΛ και ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ επιμένει στην αρχική του θέση όσον αφορά στο θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, είπε ότι το ΑΚΕΛ “σίγουρα επιμένει όχι από ιδιοτροπία αλλά από καθαρή λογική”.

“Όταν τοποθετείσαι σε εκλογικές αναμετρήσεις εκείνο που επιλέγεις είναι πολιτικές θέσεις. Δεν μπορείς να επιλέγεις πρόσωπα που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές θέσεις. Επιλέγοντας λοιπόν πολιτικές θέσεις πρέπει να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, όποιος και αν είναι αυτός. Δεν διανοούμαι και δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική που λέει ότι κάποιος μπορεί να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικά πολιτικά κόμματα που εκφράζουν εντελώς διαφορετικές θέσεις”, είπε.

Ανέφερε ότι “επειδή ακούω από διάφορες πλευρές ότι αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στο να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, θέλω να ακούσω την τεκμηρίωση γι΄ αυτό το επιχείρημα. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θα υπερψηφιστεί από κάποιους τότε θα υπερψηφιστεί ανεξάρτητα από το σε ποιο ψηφοδέλτιο είναι. Δεν βλέπω πως θα βοηθήσει η οριζόντια ψηφοφορία στο να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκλογές. Κατά την άποψη μου είναι πολύ αδύναμη η επιχειρηματολογία η οποία απλώς επιχειρεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη δίχως να εδράζεται πάνω σε συγκεκριμένα στοιχεία”.

“Εκείνο που έχει σημασία είναι να εξυγιανθεί η πολιτική ζωή στον τόπο μας, όχι να την καταστήσουμε περισσότερο διαπλεκόμενη αναπτύσσοντας περαιτέρω τον παραγοντισμό διότι αυτό θα γίνει με τη οριζόντια ψηφοφορία”.

“Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε ούτε τον παραγοντισμό ούτε το λαϊκισμό στη πολιτική ζωή του τόπου”, είπε.

 

5 επιφυλάξεις ΕΔΕΚ 

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η  ΕΔΕΚ έχει τους εξής ενδοιασμούς για την οριζόντια ψηφοφορία:
• Πρώτον, ότι η οριζόντια ψηφοφορία δυνατόν να οδηγήσει στην απολιτικοποίηση των πολιτών. Δεν είναι νοητό ο πολίτης να ψηφίζει ταυτόχρονα υποψήφιο που είναι υπέρ του μνημονίου και των ιδιωτικοποιήσεων και υποψήφιο που είναι κατά του μνημονίου και των ιδιωτικοποιήσεων.
• Δεύτερον, ότι η οριζόντια ψηφοφορία αποτελεί έμμεση μορφή πλειοψηφικού συστήματος το οποίο λειτούργησε μέχρι το ’76 με τα γνωστά αποτελέσματα.
• Τρίτον, κατά πόσον παραβιάζεται η αρχή «ένας άνθρωπος μια ψήφος» στις περιπτώσεις που ο ψηφοφόρος δεν αξιοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων σταυρών προτίμησης, αλλά μέρος αυτών.
• Τέταρτον, το ενδεχόμενο μέσα από ένα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα να δημιουργούνται δημοκρατικά ελλείμματα.
• Και πέμπτο, της σοβαρής πιθανότητας τα μεγαλύτερα κόμματα να χειραγωγούν την εκλογή βουλευτών από τα μικρότερα κόμματα.
Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του εκλογικού συστήματος και των δημοκρατικών διαδικασιών τόσο με τη «Διαφάνεια Τώρα», όσο και σε ειδική συνεδρία Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος αμέσως μετά το Πάσχα.

 

Οικολόγοι: Η κοινωνία συναντά μία πάγια θέση των Οικολόγων

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων κ.Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε  ότι η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας είναι μια πάγια θέση των Οικολόγων ενώ υπενθύμισε  ότι «τη μία και μοναδική φορά που τέθηκε στη Βουλή για ψήφιση πρόταση νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία ήταν το 2005 και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ήταν το μοναδικό κόμμα που την ψήφισε. Επίσης το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες – με ευθύνη των άλλων κομμάτων – δεν προωθήθηκαν.

Είπε ακόμα ότι «  το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την «Πλατφόρμα Διαφάνεια Τώρα» για μια νέα πρόταση για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Είναι άξιον απορίας πως κάποιοι προσπαθούν σήμερα να παρουσιάζονται ως εισηγητές, προπομποί και πρωτοπόροι για το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, ενώ δεν είχαν στηρίξει την πρόταση των Οικολόγων το 2010;

Κάποιος μπορεί φυσικά να πει κάλιο αργά παρά ποτέ. Καλωσορίζουμε και αυτούς και άλλους πιθανούς όψιμους υποστηρικτές της οριζόντιας ψηφοφορίας και ευχόμαστε όλοι μαζί να πετύχουμε την αναγκαία πλειοψηφία. Αυτή όμως η πλειοψηφία δεν μπορεί να είναι στενή – μίας ή δύο ψήφων – διότι τα θέματα που αφορούν τον εκλογικό νόμο δεν μπορούν να κρίνονται με οριακές πλειοψηφίες.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν πράξη τα κόμματα τα όσα διακηρύττουν για αντιμετώπιση της αποχής και να στηρίξουν την οριζόντια ψηφοφορία.» κατέληξε