Έκκληση Προέδρου στις συντεχνίες να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα για την ΑΤΑ

Η παρούσα Κυβέρνηση είπε δεν επιτρέπεται να δεσμεύσει, την Κυβέρνηση που ακολουθεί

Έκκληση στις συντεχνίες να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν για το θέμα της ΑΤΑ και μετά τις εκλογές να μπουν σε μια νέα προσπάθεια για να βρεθεί λύση, απεύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της πανεργατικής στάσης εργασίας για το θέμα της ΑΤΑ, ο Προέδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε αρχικά πως η παρούσα Κυβέρνηση επανάφερε αυτό που καταργήθηκε, δηλαδή την ΑΤΑ, με μια απόφαση που κάλυπτε ή ικανοποιούσε κατά το 50% το δικαίωμα των εργαζομένων στην ΑΤΑ.

«Καταβάλαμε προσπάθειες, υπάρχουν τέτοιες διιστάμενες απόψεις μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και εργαζομένων, που χρειάζεται πραγματική βούληση από όλους, έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνημένη ρύθμιση του θέματος, κάτι για το οποίο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες ο Υπουργός Εργασίας», είπε.

Πέραν τούτου, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δεν μπορούμε να παρέμβουμε κατά τρόπο που να ανατρέπει ή που να παίρνει ή να αρνείται δικαιώματα».

Επαναλαμβάνοντας πως η παρούσα Κυβέρνηση επανάφερε κάτι που καταργήθηκε επί προηγούμενης κατά το 50%, σημείωσε πως αυτό που απαιτείται είναι μια υπεύθυνη στάση από όλους.

Διερωτήθηκε τι θα εξυπηρετήσει η απεργία αυτή τη μεταβατική περίοδο και ποιον θα πιέσουν, καθώς όπως είπε, βρισκόμαστε σε περίοδο μεταβατικής Κυβερνήσεως.

«Τι εκτός από την οικονομία θα ζημιώσουν», διερωτήθηκε επίσης ο Πρόεδρος και έκανε την ακόλουθη έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις: «Να αναστείλουν τα μέτρα και να πουν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές θα υπάρξει μια προσπάθεια, αφού για το 2023 διασφαλίζεται το 50%, αφού οι συντεχνίες των εργαζομένων αποδέχονται μια σταδιακή επάνοδο στα πλήρη δικαιώματα με βάση την ΑΤΑ, γιατί δεν το αφήνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε η παρούσα Κυβέρνηση να μην μπορεί να δεσμεύσει, που δεν επιτρέπεται να δεσμεύσει, την Κυβέρνηση που ακολουθεί».