Μετά τη διαρροή θεμάτων διακόπηκε η εξέταση για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου

Διακόπηκε τη Δευτέρα η εξέταση για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνων μετά από την διαρροή των θεμάτων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διακοπή και ότι αναμένονται νέα θέματα από το Υπουργείο Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου.

“Για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, αλλά η εξέταση θα διεξαχθεί κανονικά”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στις σχολικές μονάδες για διαχείριση του θέματος και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά με ώρα έναρξης εξέτασης 11:30 π.μ.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο σημειώνει ότι ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαιτιότητα “αυτής της ενέργειας”, καθώς και τα κίνητρα, “εφ’ όσον μάλιστα δεν πρόκειται για «διαρροή» των ίδιων των θεμάτων της εξέτασης”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Λοΐζος Κωνσταντίνου είπε στο ΚΥΠΕ ότι τα θέματα διέρρευσαν από το πρωί στη Λάρνακα, με μήνυμα που έστειλε καθηγήτρια προς μαθητές. Επιβεβαιώθηκε ότι τα θέματα που διέρρευσαν ήταν ίδια με το γραπτό που δόθηκε στους μαθητές και το Υπουργείο διέκοψε τη διαδικασία της εξέτασης, αποσύροντας το γραπτό.

“Κυκλοφόρησε μήνυμα. Έστειλε μήνυμα η καθηγήτρια, διέρρευσε μεταξύ των μαθητών και έφτασε και κοντά μας από τους μαθητές. Διέρρευσε νωρίς το πρωί, έχουμε το μήνυμα”, ανέφερε. “Εμείς ενημερώσαμε το Υπουργείο από το πρωί, μόλις το μάθαμε, για τη διαρροή”, σημείωσε, για να δοθεί μια λύση. Στη συνέχεια, είπε, έγινε επαλήθευση ότι όντως το γραπτό που δόθηκε αφορούσε τα θέματα που διέρρευσαν.

“Επικρατεί μια γενική αναστάτωση”, όπως είπε, καθώς οι μαθητές περίμεναν στην αυλή, ενώ σε κάποια σχολεία οι μαθητές αποχώρησαν, ανέφερε.

“Εμείς ζητήσαμε να το ακυρώσουν, διότι και νέο γραπτό να έρθει, προκλήθηκε ταλαιπωρία και αναστάτωση”, σημείωσε, διερωτώμενος με τι ψυχολογία θα γράψουν οι μαθητές. Οι μαθητές δεν ήξεραν λεπτομέρειες, σημείωσε. “Όπως έγραφαν, τους πήραν τα γραπτά και τους είπαν να πάνε έξω”. Εξαιτίας της αβεβαιότητας και της αναστάτωσης που επικρατεί, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας πρότεινε να αναβληθεί η εξέταση για άλλη μέρα.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να τιμωρηθούν όσοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και το Υπουργείο πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

ήλωση Επικεφαλής Τομέα Παιδείας ΑΚΕΛ, Βουλευτή Χρίστου Χριστοφίδη

Σκάνδαλο και παιδαγωγικό έγκλημα η διαρροή των θεμάτων για την Γ’ Λυκείου

Η διαρροή των θεμάτων για την εξέταση των Νέων Ελληνικών στην τρίτη λυκείου συνιστά σκάνδαλο και ακόμα ένα παιδαγωγικό έγκλημα, το οποίο πλήττει το αδιάβλητο των εξετάσεων και οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ακολούθησαν με τους μαθητές να περιμένουν για ώρα στις τάξεις μέχρι να έρθει άλλο γραπτό πλήττουν το κύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του θεσμού. Υπογραμμίζουμε ότι για τα παιδιά της τρίτης λυκείου, οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους.

Αναμένουμε άμεση απόδοση ευθυνών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό σκάνδαλο. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει με εμφαντικό τρόπο τον Υπουργό Παιδείας.

Δεν αρκεί που οι κυβερνώντες επέβαλαν ένα πλήρως αποτυχημένο θεσμό, αυτόν των εξετάσεων τετραμήνων ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ούτε να τον εφαρμόσουν σωστά δεν είναι ικανοί.