Κωνσταντινούπολη: Εληξε η ομηρία με νεκρούς τους απαγωγείς και τον εισαγγελέα

Αιματηρή κατάληξη είχε η ομηρία του εισαγγελέα, Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Σε έφοδο που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας για την απελευθέρωσή του, σκοτώθηκαν από τα πυρά δύο από τους δράστες, μέλη ακροαριστερής οργάνωσης. Ο εισαγγελέας τραυματίστηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του.newego_LARGE_t_1101_54486684_type12128

Την είδηση του θανάτου του εισαγγελέα επιβεβαίωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου, αλλά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο εισαγγελέας Κιράζ «ήταν τραυματισμένος βαριά όταν διακομίστηκε (στο νοσοκομείο)… τον χάσαμε παρ’ όλες τις προσπάθειές μας», ανέφεραν οι γιατροί, σε μια συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Τις λεπτομέρειες για την έφοδο των αστυνομικών στο δικαστικό μέγαρο, ύστερα από έξι ώρες που κράτησαν οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς, έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του αρχηγού της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης. Οπως εξήγησε ο ίδιος, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο δικαστικό μέγαρο από νωρίς το απόγευμα, «άκουσαν πυροβολισμούς μέσα στο γραφείο του εισαγγελέα και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να κάνουν έφοδο». Ακολούθησε καταιγισμός πυροβολισμών, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των δύο από τους δράστες.
Μέσω Twitter, ένας ιστότοπος που συνδέεται με την τουρκική ακροαριστερή οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα (DHKC-P) είχε αναφερθεί νωρίτερα σε τρεις θανάτους. «Οι τρεις φίλοι μας σκοτώθηκαν από πυρά» ανέφερε το μήνυμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι απέγινε ο τρίτος δράστης.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα, έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, το οποίο έχουν περικυκλώσει άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Αμέσως μετά ένα ασθενοφόρο ανέπτυξε ταχύτητα με αναμένη τη σειρήνα του και στάθμευσε έξω από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Λίγα λεπτά αργότερα αποχώρησε με μεγάλη ταχύτητα από το σημείο.
Η οργάνωση DHKP-C είχε δημοσιεύσει νωρίτερα μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ένας ένοπλος μέλος της οργάνωσης που κρατά ένα πιστόλι στον κρόταφο του εισαγγελέα, απειλώντας να τον σκοτώσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της οργάνωσης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει τον νόμο που απαγορεύει τη δημοσίευση πληροφοριών από το σημείο όπου εκτυλίσσεται η ομηρία και η μόνη πηγή πληροφόρησης αυτή τη στιγμή είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ένοπλοι είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων ισόβια κάθειρξη για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για την υπόθεση του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ενός έφηβου που δολοφονήθηκε σε μια διαδήλωση στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013, καθώς και να παραδοθούν οι εν λόγω αστυνομικοί σε λαϊκό δικαστήριο και να αθωωθούν όλοι όσοι μετείχαν στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Ελβάν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο το 2013 μέλη του DHKP-C είχαν συλληφθεί ανοιχτά της Χίου κατά την προσπάθεια τους να μεταφέρουν όπλα, ενώ πέρυσι τον Φεβρουάριο άλλα τέσσερα μέλη της ίδιας οργάνωσης συνελήφθησαν στην Αθήνα.