Μήνυμα Τσίπρα προς ΗΠΑ -Ε.Ε :«Ξεχάστε τις αντιρωσικές κυρώσεις…»

Η επίσκεψη στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, αναμένεται να θέσει νέα θεμέλια για τις ελληνορωσικές σχέσεις, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο ρωσικό πρακτορείο TASS.003804E866CE9CA8662FB96B50E1A4D3

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για πραγματική επαναφορά τους και για να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και έχουν σφυρηλατηθεί με κοινή πάλη των λαών μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν παγωμένες: «Δεν ξέρω αν ήταν σαν τον χειμώνα της Σιβηρίας, αλλά ήταν χειμώνας και τώρα έχουμε την άνοιξη και θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την άνοιξη για την πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας», είπε.

«Είμαστε σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ειδικών εντάσεων και έχουμε κοινές προκλήσεις, και θα πρέπει να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Θα πρέπει να δούμε πώς τα έθνη και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, την οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τη γεωργία, και να μάθουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο και, πρώτα από όλα, να εξετάσουμε πώς η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, όπως εγώ πράγματι πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος και μια γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, »είπε.

«Ξεχάστε τις αντιρωσικές κυρώσεις» και «η Ρωσία πρέπει να περιλαμβάνεται στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης» ήταν τα μηνύματα του Ελληνα πρωθυπουργού τα οποία  αναμένεται να προκαλέσουν νέο πονοκέφαλο  στις ΗΠΑ  και την ελίτ της Ε.Ε. οι οποίες πλέον βλέπουν τους μακιαβελικούς σχεδιασμούς τους κατά της Μόσχας να καταρρέουν.

Σε αυτή την αποκλειστική συνέντευξη ο κ. Τσίπρας τάσσεται ευθέως κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατά της Ρωσίας λόγω των έκρυθμων γεγονότων στην Ουκρανία, που ΕΕ και ΗΠΑ προκάλεσαν μέσω  των μυστικών τους υπηρεσιών και ντόπιων πρακτόρων, εκδιώκοντας  τη νόμιμη κυβέρνηση Β.Γιανουκόβιτς.

Μάλιστα, τις χαρακτηρίζει ως «ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά». Παράλληλα, ανέπτυξε την άποψη πως υπάρχουν ελπίδες να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών (Ελλάδας-Ρωσίας) σε ένα νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εξάγει τα γεωργικά της αγαθά στη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε, «τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιδείνωση στις σχέσεις από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αποτρέψει τις παράλογες κυρώσεις στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα αυτού του εμπάργκο, και για τα ελληνικά προϊόντα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην ελληνική οικονομία».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε πως, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του, έλαβε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, που «σχεδόν θεωρούσε δεδομένη την ελληνική θέση για τις κυρώσεις. Του τηλεφώνησα, όπως και στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα »Μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας ως δεδομένη. Η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στη χώρα. Θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε τέτοιες αποφάσεις».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε μια ξεκάθαρη άποψη για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας: «Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι της άποψης ότι χρειάζεται διάλογος και διπλωματία. Θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα». Συνάμα, επεσήμανε πως ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική».

«Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η συμφωνία του Μινσκ ήταν μια σημαντική επιτυχία. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να τερματιστεί η ένταση στην Ουκρανία».

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε και σε μια μικρή αποκάλυψη καθώς, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πρώτης του επαφής με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 19ης Μαρτίου, ρώτησε κάποιους εξ αυτών: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την βλέπετε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε μια διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης; Δεν έλαβα καμία απάντηση. Κατά την άποψή μου, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».
Ο κ. Τσίπρας θα έχει στη Μόσχα σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πατριάρχη Μόσχα και πασών των Ρωσιών.