Παραμονή των Χριστουγέννων η εκλογή Αρχιεπισκόπου

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου, όρισε η Ιερά Σύνοδος την εκλογή του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. 

Η εκλογή θα γίνει μετά τη Θεία Λειτουργία του Σαββάτου και η απόφαση για τη διεξαγωγή της εκλογής παραμονή Χριστουγέννων ήταν ομόφωνη.

Σε δηλώσεις του, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, είπε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα Πέμπτη σε συνεδρία, υπό την προεδρία Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και εξέτασε τις δύο ενστάσεις που είχαν υποβληθεί για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, τις οποίες και απέρριψε.

Ανέφερε, επίσης, ότι επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου που έγιναν την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, καθώς και το υπό του λαού αναδειχθέν τριπρόσωπο υποψηφίων για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Σημείωσε ότι το τριπρόσωπο απαρτίζεται εκ του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα.

Είπε, παράλληλα, ότι η Ιερά Σύνοδος καθόρισε όπως η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου γίνει το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή Χριστουγέννων, μετά την Θεία Λειτουργία, και θα ακολουθήσει το μήνυμα της εκλογής στον παλαιό καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας.

Σε ερώτηση με πόσους ψήφους αποφασίστηκε να διεξαχθεί το Σάββατο η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι αποφασίστηκε ομόφωνα.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες, ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε πως δεν υπήρξαν, καθώς το Καταστατικό λέει εντός τριών ημερών. «Μπορούσε να ήταν και 1η και 2η και 3η» ημέρα, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ενστάσεις, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου είπε ότι στη μια αναφέρεται ότι του μίλησε κάπως άπρεπα ο Πρόεδρος της κάλπης – κάτι που, όπως είπε, θα αφορούσε την Αστυνομία αν είχε παράπονο – και η άλλη ένσταση, ανέφερε πως ήταν «θεωρητική» και αφορούσε κληρικό σε αργία και αν θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα. Σημείωσε ότι υπήρχε και μια τρίτη, η οποία αποσύρθηκε πριν την ανοίξουν.

Σε ερώτηση αν είναι έτοιμοι οι μηχανισμοί της Εκκλησίας για την εκλογή, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι οι μεγάλοι μηχανισμοί ήταν για την ανάδειξη του τριπρόσωπου. «Τώρα είναι μια απλή ψηφοφορία των μελών της Ιεράς Συνόδου μετά τη Θεία Λειτουργία», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η ενθρόνιση, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε πως εξαρτάται ποιος θα εκλεγεί, πότε θα την ορίσει.

«Υπάρχει κάποιο χρονικό διάστημα, στο οποίο πρέπει να ανακοινωθεί στις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για να στείλουν εκπροσώπους αν το επιθυμούν και μάλλον θα είναι μετά τις γιορτές των Θεοφανίων», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι ακούγονται και γράφονται πολλά σε σχέση με την εκλογή ενώπιον της Ιερά Συνόδου για πιθανή συνεργασία μεταξύ ιεραρχών, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η ψήφος των Συνοδικών. «Το Σάββατο είναι σε δύο μέρες μπροστά, θα το δούμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει επικοινωνήσει με όλους, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου είπε ότι «μας ξέρουν όλους και τους ξέρουμε όλους». «Νομίζω ο καθένας έχει διαμορφωμένη αντίληψη για το τι θα κάνει την ημέρα των εκλογών», κατέληξε.