Πρώτος με διαφορά ο Αθανάσιος-στο τριπρόσωπο οι Λεμεσού, Πάφου και Ταμασού

Καθοριστική θα είναι η ψήφος του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου στην Ιερά σύνοδο

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η εκλογική διαδικασία για το πρώτο στάδιο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου και με βάση τα αποτελέσματα το τριπρόσωπο με ιεραρχική τάξη αποτελείται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Λεμεσού και Ταμασού.

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαλογή των ψήφων πρς το τέλος της διαδικασίας μεταξύ του Πάφου και του Ταμασού για την δεύτερη θέση στο τριπρόσωπο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου είπε ότι έχουν ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία για το πρώτο στάδιο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Όπως είπε, το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής: Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος 18,39%, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,24%, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35,68%, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 9,80%, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος 14,79%, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 18,10%.

Ο κ. Χαριλάου ευχαρίστησε όσους συνεργάτες του τον βοήθησαν στο έργο του και κρατικούς υπαλλήλους, αλλά και άλλους συνεργάτες του από τον ιδιωτικό τομέα, από το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου, από όλες τις αρχιερατικές επαρχίες. «Ο καθένας με το δικό του τρόπο για τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαριλάου ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Επάρχους με τους συνεργάτες τους, το κυβερνητικό τυπογραφείο, τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών του κράτους, την Αστυνομία Κύπρου και όλες τους δημοσιογράφους.

Ευχαρίστησε τον Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Πάφο Γεώργιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που ομόφωνα του έδειξαν αυτή την εμπιστοσύνη και το σεβασμό και την εκτίμηση και του ανέθεσαν αυτό το δύσκολο έργο, αλλά τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια του και προπαντός τον Θεό.

Σημείωσε ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα θα αναρτηθούν πιθανότατα εντός της νύχτας ή το πρωί της Δευτέρας.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφορά ψήφων του Μητροπολίτη Ταμασού με τον Μητροπολίτη Πάφου, ο κ. Χαριλάου είπε ότι σε γενικό ποσοστό θα βρίσκονται τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και κατά αρχιερατική επαρχία και αριθμό ψήφων.

«Ήταν ένα τεράστιο έργο που πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να βγει σε 35 μέρες. Έχουμε τελειώσει», κατέληξε.

Κορυφώνεται το παρασκήνιο

Ήδη από χθες το βράδυ ξεκίνησε ένα έντονο παρασκήνιο μεταξύ των αρχιερέων προκειμένου να στηριχθεί ένας εκ των τριών για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.Καθοριστική κρίνεται ότι θα είναι η ψήφος του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου που θα γείρει την πλάστιγγα .Χθες ο Μόρφου Νεόφυτος δεν ψήφισε τονίζοντας πως όλοι θα πρέπει να έχουν μία ψήφο και ότι ο ίδιος θ τοποθετηθεί στην Ιερά σύνοδο.