Κανονικά διεξάγεται η ψηφοφορία για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές

Κανονικά άρχισε στις 10 το πρωί της Κυριακής η διαδικασία ψηφοφορίας στα 942 εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί παγκύπρια για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε ο Γενικός Έφορος, Γιάννης Χαριλάου κάνοντας γι’ ακόμη μια φορά έκκληση στον κόσμο να προσέλθει και να ψηφίσει τον εκλεκτό του.

Σε δηλώσεις στην Αρχιεπισκοπή λίγο μετά την έναρξη της ψηφοφορίας και συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ, Κώστα Κωνσταντίνου και τον νομικό σύμβουλο, Σίμο Αγγελίδη, ο κ. Χαριλάου είπε ότι η διαδικασία «κυλά ομαλότατα» και παράκλησή του είναι, αυτή η ήπια διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας.

Η διαδικασία είναι αντίστοιχη και παρόμοια με τι Προεδρικές εκλογές, αλλά με πιο πολύπλοκο τρόπο λόγω των ιδιαιτεροτήτων των εκκλησιαστικών εκλογών, σημείωσε. Πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία με διασφαλισμένο το αδιάβλητο, συνέχισε, και παρέχει διευκόλυνση σε όσους θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το πράξουν. Απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση σε όσους ενδιαφέρονται να ψηφίσουν να μπουν στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου και μέσω του συνδέσμου που υπάρχει, να μάθουν ποιο είναι το εκλογικό τους κέντρο. Μπορούν επίσης να τηλεφωνήσουν στο 22 554600, συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαριλαου είπε ότι θα προβεί και πάλι σε δηλώσεις στο διάλειμμα μεταξύ 13.00 και 14.00 το μεσημέρι και λίγο μετά τις 18.00 και το κλείσιμο των καλπών. Οι ενημερώσεις θα αφορούν το ποσοστό προσέλευσης και μετά το κλείσιμο θ’ αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων.

Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό απόψε, ανέφερε, λέγοντας ότι η καταμέτρηση θα γίνει κατά τόπου στα εκλογικά κέντρα, θα αποσταλεί το δελτίο καταμέτρησης στην Αρχιεπισκοπή για να ενσωματωθεί στο λογισμικό που θα βγάλει τα παγκύπρια αποτελέσματα. «Είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, ως εκ τούτου δεν μπορώ να υποσχεθώ την ώρα» είπε.

Το ποσοστό προσέλευσης δεν καθορίζει ουσιαστικά εάν ένα αποτέλεσμα είναι έγκυρο ή άκυρο, ανέφερε σημειώνοντας ότι υπάρχουν σχεδόν 549.000 ψηφοφόροι και όσοι εξ αυτών επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αυτοί θα μετρήσουν για το τελικό αποτέλεσμα. Η έκκλησή του, είπε, είναι ο λαός να ασκήσει αυτό το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο Γιάννης Χαριλάου χαρακτήρισε άψογη την συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ είπε ότι οι εκκλησιαστικές εκλογές έχουν τις ιδιομορφίες τους, όμως το Υπουργείο εδώ και χρόνια κάνει εκλογές, είναι μέρος των αρμοδιοτήτων του. «Σίγουρα με αυτή την εκλογική διαδικασία ανεβάζουμε τις στροφές για τις Προεδρικές εκλογές.  Αλλά εργαζόμαστε για τις Προεδρικές εδώ και 6 μήνες, αθόρυβα. Στις 5 του Γενάρη θα έχουμε την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Νομίζω όλα τρέχουν ομαλότατα για την διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών στις 5 του Φλεβάρη και στις 12 εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος».

Ο Σίμος Αγγελίδης, νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής, ανέφερε ότι συνέβαλλε κι αυτός στο μικρό βαθμό που του αναλογεί για να επιβεβαιώσουν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι αδιάβλητες, αντικειμενικές και ορθές. Όλοι, πιστοί και εκκλησία, έχουν διατηρήσει χαμηλούς τόνους, όπως κάποιος θα ανέμενε, κατέληξε.