Υπολείμματα  φυτοφαρμάκων σε συσκευασίες δυόσμου

Υπολείμματα του μη επιτρεπόμενου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου «Chlorpyrifos» ανιχνεύθηκαν σε τρία προϊόντα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να προτρέπουν τους καταναλωτές  όπως αποφύγουν την κατανάλωση τους και εάν επιθυμούν να τα επιστρέψουν στους χώρους από όπου τα έχουν αγοράσει.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι στο πλαίσιο των επίσημων ελέγχων που διεξάγουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στην αγορά, έχουν προβεί σε δειγματοληψία των τριών συγκεκριμένων προϊόντων, στα οποία, μετά από εργαστηριακές εξετάσεις από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους ανιχνεύθηκαν και στα τρία, υπολείμματα του μη επιτρεπόμενου στην Ε.Ε. φυτοφαρμάκου «Chlorpyrifos», πέραν των μέγιστων αποδεκτών ορίων.

Επιπρόσθετα, σε κάποια από τα δείγματα ανιχνεύθηκαν και υπολείμματα του επιτρεπόμενου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου «Malathion», καθώς και υπολείμματα του μη επιτρεπόμενου στην ΕΕ φυτοφαρμάκου «Profenofos», σε επίπεδα πέραν των μέγιστων αποδεκτών ορίων.

Πρόκειται για δυόσμο τριμμένο «SPEARMINT LEAVES RUBBED» 100% ΦΥΣΙΚΟ – NATURAL, με την εμπορική επωνυμία Natural Life και με χρονική ένδειξη «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ / BEST BEFORE: 30/12/2026», για δυόσμο – Spearmint Leaves, με τη εμπορική επωνυμία «KAOURIS Spice King» και χρονική ένδειξη « ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ / BEST BEFORE END: 31.12.25», και για τον δυόσμο με την εμπορική επωνυμία «Macao» και με χρονική ένδειξη «ΗΜ. ΛΗΞΗΣ 31/12/2025».

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας έχουν ήδη ενημερώσει σχετικά τις επιχειρήσεις τροφίμων που διακινούν τα εν λόγω προϊόντα στην κυπριακή αγορά, με οδηγίες για άμεση απόσυρση και ανάκληση όλων των ποσοτήτων των συγκεκριμένων παρτίδων.