Διαμαρτυρία έξω από Βουλή για τις «θεραπείες μεταστροφής»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής» πραγματοποίησαν την Πέμπτη η ΛΟΑΤΚΙΑ+ ομάδα Queer Collective CY.

Δεκάδες άτομα μαζεύτηκαν έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, τα οποία μεταξύ άλλων έγραφαν «Διεκδικούμε τα αυτονόητα», «Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και εκπαίδευση», «Νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου» και «Απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής».

Τα μέλη της ομάδας Queer Collective CY τάσσονται υπέρ της στήριξης του νομοσχεδίου ως έχει και κατά των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί -ειδικά της τροπολογίας που έχει κατατεθεί από το ΕΛΑΜ.

«Είμαστε εναντίον των τροπολογιών, που προσπαθούν είτε να μειώσουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, είτε ακόμα χειρότερα -όπως την περίπτωση του ΕΛΑΜ- που ουσιαστικά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Ιερωνυμίδης.

Όπως σημείωσε «τέτοιες πρακτικές έχουν καθοριστεί από Ηνωμένα Έθνη ως βασανιστήριο».

Διεμήνυσε, επίσης, ότι «η κοινωνία ξυπνά σιγά σιγά», προσθέτοντας ότι «οι νέοι αξίζουν μια καλύτερη Κύπρο και πρέπει όλοι να είμαστε εδώ ανάχωμα σε οτιδήποτε φθείρει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που αφορά στις πρακτικές, τεχνικές ή υπηρεσίες, που σκοπό έχουν την καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, είχε στόχο όπως θεωρείται αδίκημα και να είναι ένοχος αδικήματος, αυτός ο οποίος προβαίνει στις πράξεις αυτές, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ωστόσο, το ΕΛΑΜ είχε καταθέσει τροπολογία επί της συγκεκριμένης πρότασης, με την οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναφορικά με το αδίκημα των θεραπειών μεταστροφής, ώστε η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών ή τεχνικών ή η παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε ενήλικα πρόσωπα να καθίσταται αδίκημα, μόνο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους, με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων, που ισχύουν στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που προτείνει το ΕΛΑΜ γίνονται αποδεκτές οι θεραπείες αυτές στις περιπτώσεις που υπάρχει συναίνεση του ατόμου, αλλά συνάμα ζητείται εξαίρεση ιερέων να προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις και να εξαιρούνται από τις ποινές, που θα προβλέπει η νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι οι «θεραπείες μεταστροφής» χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα και στην Κύπρο, είτε από ιερείς, είτε από επαγγελματίες υγείας ή άλλους.