Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο

Για το ενδεχόμενο ενός κυβερνοπολέμου προετοιμάστηκαν αυτήν την εβδομάδα περίπου 150 στελέχη του ΝΑΤΟ με ειδίκευση τον κυβερνοχώρο – αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με το Politico, στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν, της Εσθονίας, συμμετείχαν εξ αποστάσεως σχεδόν 1.000 ειδικοί.

Ένας κυβερνοπόλεμος αποτελεί -πλέον- ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, όπως υποστηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα του Politico, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το άρθρο φέρνει ως παράδειγμα το Κίεβο, το οποίο πέρα από τις πυραυλικές επιθέσεις, καλείται να αμυνθεί ενάντια και στις συνεχείς προσπάθειες Ρώσων χάκερ να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή των Ουκρανών.

«Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπέρντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Οι κυβερνοδυνάμεις του ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν το Κίεβο, όσο και για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να παραβιάσει υποδομές κρατών-μελών της Συμμαχίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στην ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία περισσότερα από 40 κράτη-μέλη, σύμμαχοι και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Ταλίν συγκεντρώθηκαν αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, προκειμένου να απαντήσουν, βάσει σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους. Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ εξαπέλυσαν ψηφιακή επίθεση σε νησί σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Cyber ​​Range του ΝΑΤΟ, ένα κτήριο που σχεδιάστηκε και λειτούργησε το 2021 ως κέντρο εκπαίδευσης εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο. Οι συμμετέχοντες απαγορεύεται να φέρουν προσωπικές συσκευές στους χώρους προσομοίωσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το πώς το ΝΑΤΟ θα απαντούσε σε μια μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση εναντίον κράτους-μέλους, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί το Άρθρο 5. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλβανίας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρήση του άρθρου 5 φέτος έπειτα από εκτεταμένη ιρανική κυβερνοεπίθεση στα δίκτυα της χώρας.

Βάσει του άρθρου 5, ενδεχόμενη επίθεση κατά κράτους-μέλους, θεωρείται επίθεση κατά όλων των μελών του ΝΑΤΟ.