Μενέντεζ: Δεν θα συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες

Δεν έχει πρόθεση να συμφωνήσει σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία, υπό τις παρούσες συνθήκες, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δηλώνοντας ανήσυχος για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η ΕΡΤ, ο Μενέντεζ, χαρακτηρίζοντας ως «εξοργιστικό» και «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία εξαιτίας των τουρκικών επιθέσεων, είπε ότι πρέπει η αμερικανική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι αν γίνει κάτι τέτοιο «θα υπάρξουν συνέπειες».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι, στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Τουρκία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό της απέναντι σε Σουηδία και Φινλανδία, σε σχέση με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επειδή γνωρίζει την άποψη των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την πώληση πυραύλων F16 στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είπε ότι δεν έχει λάβει σχετική ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί μέρος της διαδικασίας τυχόν πώλησης όπλων. 

«Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις F16 στην Τουρκία», σημείωσε.