Πρόεδρος:Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών παρά την τουρκική αδιαλλαξία

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών παρά την τουρκική αδιαλλαξία, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η στήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου είναι επιτακτική δεδομένης της τουρκικής επιμονής για λύση δύο κρατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε την Τετάρτη τα διαπιστευτήρια πέντε νέων Πρέσβεων, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμησή του, εκ μέρους του συνόλου του κυπριακού λαού, για τη στάση αρχών των χωρών τους και τη στήριξη στις προσπάθειές μας για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

«Μια στήριξη» είπε «που ειδικά αυτήν την περίοδο καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική δεδομένης της τουρκικής επιμονής για λύση δύο κρατών, η οποία αντίκειται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η δική μας πλευρά, παρά την τουρκική αδιαλλαξία, θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε από τους Πρέσβεις όπως οι χώρες τους συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις προς την Άγκυρα για αποφυγή της συνέχισης των όποιων έκνομων ενεργειών που υπονομεύουν τον στόχο επίτευξης μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.       

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Σουηδίας Martin Hagström, του νέου Πρέσβη της Ελβετίας, Christoph Burgener, του νέου Πρέσβη του Κουβέιτ, Abdullah Musaed Alkhafari, του νέου Πρέσβη της Ισπανίας, Gabriel Ferrán Carrión και του νέου Πρέσβη του Ομάν, Mohamed Abdallah Awad Al-Nahdy, με τους οποίους είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Κατά τις συναντήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους νέους Πρέσβεις ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση θα τους παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των υψηλών τους καθηκόντων.

Επεσήμανε ακόμη τη βούληση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση την ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.