Οι αρχές δεν μπορούν να μένουν αδιάφορες ενώπιον ισχυρισμού εμπλοκής Προέδρου σε πράξεις διαφθοράς, λέει ο ΠτΔ

Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 40ής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου, στα Λεύκαρα, και ερωτηθείς για την πρόθεσή του να κινηθεί προς τον Επίτροπο Διαφάνειας σε σχέση με τα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχει ήδη στείλει επιστολή δια της οποίας αναφέρει, επικαλούμενος τα άρθρα που προβλέπει ο νόμος για την ίδρυση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, πως επιβάλλεται αυτεπαγγέλτως, πλέον, να εμπλακεί.

«Διότι δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να προβάλλει ισχυρισμούς που εμφανίζουν τον Πρόεδρο ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς ή ακόμα και ποινικά κολάσιμες και να παραμένουν αδιάφορες  – δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο προς Θεού – οι καθ’ ύλην αρμόδιες αρχές, όπως ορίζει ακριβώς ο περί ίδρυσης της Αρχής, τα άρθρα 6, 7 κλπ, για να μην αναφερθώ σε νομικά θέματα. Και μάλιστα η πρόσκληση και πρόκληση είναι να δημοσιοποιηθεί το όποιο αποτέλεσμα των ερευνών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς να πει πόσο τον ενοχλεί που ένας στενός του συνεργάτης για τόσα χρόνια στο Κυπριακό προέβη σε αυτή την ενέργεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν με ενοχλεί το τι έπραξε ο κ. Μαυρογιάννης. Δεν είπε ότι καταγγέλλει, είπε αυτό που είπα και εγώ, ότι δηλαδή, αυτεπάγγελτα θα έπρεπε να διερευνηθεί».

«Εάν κρίνω κάπου το σφάλμα είναι ότι ένας έμπειρος διπλωμάτης, όταν βρίσκεται ο Πρόεδρος σε μια σημαντική αποστολή στο εξωτερικό, δεν δημιουργεί προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη σημασία της επίσκεψης, με την έννοια δηλαδή να υποσκάψει την προσπάθεια του Προέδρου στο εξωτερικό. Τίποτα πέραν τούτου», σημείωσε.

Επιστολή Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε σήμερα Τρίτη επιστολή προς τον Επίτροπο Διαφάνειας, επικεφαλής της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία».

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι αμέσως μετά το πέρας των ερευνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Αρχή να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της.