Στόχος της Ρωσίας η αποτροπή χερσαίας εισβολής από την Τουρκία στη Συρία

Την αποτροπή μίας νέας τουρκικής χερσαίας εισβολή στη βόρεια Συρία έχει θέσει ως στόχο η Ρωσία δήλωσε σήμερα στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Συρία, Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, στο φόντο ολοκλήρωσης της διεθνούς συνάντησης στην Αστάνα του Καζακστάν στο πλαίσιο του «σχήματος της Αστάνα» στο οποίο πρωταγωνιστούν ως εγγυήτριες δυνάμεις η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία.

«Αποστολή μας είναι να πείσουμε παρ’ όλα αυτά τους Τούρκους συναδέλφους μας ότι δεν είναι σκόπιμο να διεξάγουν χερσαία επιχείρηση. Αυτή θα οδηγήσει και σε έξαρση της βίας και σε θύματα μεταξύ του αμάχου πληθυσμού, σε περαιτέρω εξαγρίωση, μεταξύ άλλων των Κούρδων, που διαβιούν εκεί και σε νέο κύμα βίας, ακόμη και στο έδαφος της ίδιας της Τουρκίας, τη διοργάνωση διάφορων τρομοκρατικών ενεργειών», προειδοποίησε ο Λαβρέντιεφ, σημειώνοντας:

«Νομίζω ότι δεν πρέπει παρ’ όλ’ αυτά να το επιτρέψουμε και δεν νομίζω ότι η τουρκική ηγεσία ενδιαφέρεται να επέλθει κάποια αποσταθεροποίηση της κατάστασης άμεσα στην ίδια την Τουρκία τις παραμονές των επικείμενων [προεδρικών] εκλογών του 2023».

Η Ρωσία, τόνισε ο Λαβρεντίεφ, συνεχίζει στις διμερείς επαφές με την Τουρκία τις προσπάθειες αποτροπής της επίγειας επιχείρησης και εκτίμησε ότι «ακούν τα επιχειρήματά μας, τα οποία είναι αρκετά θεμελιωμένα και σοβαρά». «Κατά τις διαβουλεύσεις καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν την υπερβολική χρήση βίας», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι «οι Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται ουσιαστικά σε ομηρία από τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν να σταματήσουν να τους παρέχουν βοήθεια», επομένως «στους Κούρδους ασκείται πολύ ισχυρή πίεση από πλευράς γνωστών δυτικών πρωτευουσών», και μάλιστα τον τελευταίο μήνα «υπήρξαν αρκετές επισκέψεις υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από την Ουάσιγκτον, οι οποίες απέτρεπαν τους Κούρδους της Συρίας από την υιοθέτηση βημάτων προσέγγισης της Δαμασκού».

«Με την τουρκική πλευρά έχουμε αναπτύξει μια αρκετά στενή επικοινωνία μέσω πρωτίστως των υπουργείων Άμυνας, η οποία μας επιτρέπει συνολικά πάντως να ακυρώνουμε τις δυνατότητες κλιμάκωσης της έντασης», σχολίασε ο Α.Λαβρέντιεφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σταδιακά θα επέλθει ορισμένη συρο-τουρκική προσέγγιση, καθώς «αυτό είναι απλώς απαραίτητο, διότι είναι δύο γειτονικά κράτη, τα οποία πρέπει να ζήσουν φιλικά». Μάλιστα διαπίστωσε ότι τα σχετικά μηνύματα προσέγγισης ήδη υπάρχουν και από τις δύο πλευρές και «είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τα οποία θα επιτρέψουν να μην επιτραπούν τραγικά περιστατικά, που θα έχουν σχέση με το θάνατο αμάχων».

Ο Α.Λαβρέντιεφ αποκάλυψε επίσης ότι γίνονται επαφές για την επίλυση τρεχόντων προβλημάτων «επί του πεδίου» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Συρίας και Τουρκίας, ενώ κατά την εκτίμηση της Ρωσίας μια συνάντηση των προέδρων Άσαντ και Ερντογάν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στη Μόσχα, που παραμένει πρόθυμη να τη διοργανώσει, όμως «η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι προς το παρόν δεν έχουν ακόμη ωριμάσει οι συνθήκες γι’ αυτήν».

α ρωσικά ΜΜΕ, που κάλυψαν την 19η συνάντηση του «σχήματος της Αστάνα» στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, μεταδίδουν επίσης δηλώσεις του υψηλόβαθμου εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αλί Ασγκάρ Χαντζί, ο οποίος εκτίμησε ότι «σήμερα η Τουρκία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των συνομιλιών για την ασφάλεια με τη Συρία και με τη βοήθεια της Ρωσίας οι συνομιλίες αυτές μπορούν να έχουν αποτέλεσμα».

Διαφορετική εκτίμηση ως προς την Τουρκία είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Αϊμάν Σουσάν, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «το πρόβλημα του σχήματος της Αστάνα είναι ότι η τουρκική πλευρά δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της. Πρόκειται για πρόβλημα, για το οποίο μιλούν όλοι οι μετέχοντες στην Αστάνα, μεταξύ αυτών και οι εγγυήτριες χώρες, που προσπαθούν να μεταφέρουν στην τουρκική πλευρά, ότι όλες αυτές οι ενέργειες είναι απαράδεκτες και οδηγούν μόνο στην κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία και συνολικά στην περιοχή».

Κατά τον Σύρο διπλωμάτη η Δαμασκός «θα πράξει ό,τι απαιτείται» για την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, ενώ όσοι «θέλουν να αναζητήσουν κάποιες αφορμές για τα σχέδιά τους, αυτό θα οδηγήσει μόνο στην αποτυχία και την κλιμάκωση, πράγμα, που νομίζω δεν είναι προς όφελος κανενός στην περιοχή».