Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τους S-400 και να τους επιστρέψει στη Ρωσία

Μήνυμα στην Τουρκία να επιστρέψει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη Ρωσία και να μην το χρησιμοποιήσει, έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: τα ρωσικά S-400 είναι ασύμβατα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ». Υπενθύμισε, δε, ότι η αγορά των S-400 προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία βάσει του νόμου CAATSA.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απόκτηση των S-400 έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση της εξάρτησης από τον ρωσικό εξοπλισμό» συμπλήρωσε, προειδοποιώντας την Τουρκία και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να φέρουν νέες κυρώσεις, επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ έρχεται μετά την προκλητική δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος την Τρίτη ανέφερε ότι «το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-400 έχει αναπτυχθεί και είναι έτοιμο για χρήση. Εάν υπάρξει απειλή, θα το χρησιμοποιήσουμε».