Νέες απειλές Τούρκου ΥΠΑΜ:Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 οπουδήποτε

Απειλεί ότι «αν η δεν πάρουμε τα F-16, έχουμε άλλα πράγματα στο μυαλό μας».

Η Τουρκία δια του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυσε προς τις ΗΠΑ ότι δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S-400 λέγοντας ότι θα μείνουν στην χώρα. Ο κ. Ακάρ μάλιστα είπε σε απειλητικό τόνο ότι εντός μιας ώρας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. 

Ο Ακάρ δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τους S-400 οπουδήποτε, διεμήνυε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να τους ενεργοποιήσει «εντός μιας ώρας»

Επίσης, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ είπε πως «αν δεν πάρουμε τα F-16, έχουμε άλλα πράγματα στο μυαλό μας».

«Εμείς αυτή την περίοδο προσπαθούμε να πάρουμε τα F-16, όμως φυσικά έχουμε κι άλλα πράγματα στο  μυαλό μας. Μας λένε πού είναι οι S-400. Τα συστήματα S-400 είναι στη θέση τους και είναι έτοιμα προς χρήση. Υπάρχει χρονικό διάστημα μεταφοράς των S-400. Aπό τη στιγμή αυτή και μετά στο σημείο που θα μεταφερθεί εντός μιας ώρας είναι έτοιμο, ο κατασκευαστής λέει μισή ώρα, αλλά εγώ ας πω μια ώρα. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε περίπτωση που προκύψει κάπου απειλή, κι όταν αποφασίσουμε που πρέπει να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική μας άμυνα θα το μεταφέρουμε και αυτό το σύστημα θα το χρησιμοποιήσουμε».

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Ακάρ αποτελούν και απειλή απέναντι στην Ελλάδα.

Ο αρχιστράτηγος ε.α. Αρμαγάν Κουλόγλου μιλώντας στο Haber Turk είπε: «Τους S-400 δεν τους πήραμε μόνο για τις απειλές που προέρχονται απο τη Συρία. Διότι εδω μιλάμε για πυραυλικό σύστημα, το οποίο μεταφέρεται και γινεται έτοιμο για χρήση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διότι η απειλή δεν προέρχεται μόνο απο εκεί αλλά προέρχεται και απο τη Δύση μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε και στην περιοχή του Αιγαίου ήδη υπάρχουν τέτοια σχέδια».

Την ίδια ώρα ο Ακάρ επαναφέρει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί Λαυρίου, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατισμό: «Η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες, κάνει γενοκτονίες ‘ταυτότητας’ και στηρίζει τρομοκράτες στο Λαύριο».