Τέσσερα στελέχη της “Κιβωτού του Κόσμου” στο μικροσκόπιο των ερευνών

Στο κάδρο των ερευνών εκτός του κορυφαίου στελέχους της «Κιβωτού του Κόσμου» προστίθενται τρία πρόσωπα που εργάζονται στη ΜΚΟ. Οι τρεις υπάλληλοι μάλιστα φαίνεται πως ζούσαν από παιδιά στην «Κιβωτό» και έγιναν, με την πάροδο του χρόνου, εργαζόμενοι.

Σε βάρος του κορυφαίου στελέχους της ΜΚΟ υπάρχουν δύο καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στη δομή. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόσωπο, που έχει καταγγελθεί, ταξίδευε σε όλες τις δομές της ΜΚΟ ανά την Ελλάδα ενώ, στο μικροσκόπιο των Αρχών αναμένεται να μπουν οι επισκέψεις του σε τουλάχιστον δύο δομές της Κιβωτού στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δικαστικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δέκα καταθέσεις για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, ξυλοδαρμούς, αλλά και μαύρη εργασία σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».

Με ποιες καταγγελίες σχετίζονται οι τρεις υπάλληλοι

Οι τρεις εργαζόμενοι των δομών κατηγορούνται για ξυλοδαρμούς και κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος των παιδιών της δομής. Αυτοί φέρονται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του κορυφαίου στελέχους που έχει καταγγελθεί για ασέλγεια. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είχε τους τρεις εργαζόμενους σαν οικογένειά του αφού έχουν υπάρξει, ως παιδιά, φιλοξενούμενοι της Κιβωτού του Κόσμου, πριν αποφασιστεί, μετά από χρόνια, να παραμείνουν στις δομές ως εργαζόμενοι.

Οι υπάλληλοι αναλάμβαναν τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων που ανέκυπταν εντός των δομών, σχετικά με εκτός κανόνων της ΜΚΟ ή παραβατικές συμπεριφορές των τροφίμων. Και τα ταξίδια που φέρονται να έκαναν τα παιδιά της δομής κατ‘ εντολή του κορυφαίου στελέχους της ΜΚΟ που καταγγέλλεται για ασέλγεια, πρόκειται να διερευνηθούν, καθώς οι καταγγελίες κάνουν λόγο για περίεργες μετακινήσεις παιδιών από τη μία δομή στην άλλη. Αυτό που θα ερευνηθεί από τις Αρχές είναι αν και με ποιο τρόπο σχετίζονται οι μετακινήσεις με τις φερόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές.

Σοκάρει η μαρτυρία του 18χρονου φιλοξενούμενου της δομής στην Πωγωνιανή

Στο φως ήρθε και μία νέα μαρτυρία παιδιού που έζησε στις δομές της Κιβωτού και σοκάρει. Σύμφωνα με το ίδιο, μία κλοπή που κατήγγειλε εργαζόμενος της δομής φέρεται να είχε σαν αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά – τροφίμους που θεωρήθηκε ύποπτο, να έζησε ένα μαρτύριο. Ο 18χρονος φιλοξενούμενος της δομής στην Πωγωνιανή ισχυρίστηκε στην ΕΡΤ ότι, το στέλεχος που εμπλέκεται και στην υπόθεση των ξυλοδαρμών του Βόλου είναι ο ίδιος άνθρωπος που, στην ηλικία των 13 ετών, χειροδίκησε εις βάρος του ενώ φαίνεται ότι το περιστατικό δεν ήταν μοναδικό, καθώς υπάρχουν και άλλα παραπτώματα. Όπως  είπε ο 18χρονος, αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να τιμωρήσει και άλλα τρία παιδιά εις βάρος των οποίων χειροδίκησε.

Ο ίδιος μάρτυρας, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί και στη δομή του Βόλου, σημείωσε ότι, μετά από μία κλοπή, κλιμάκιο ήρθε στο σημείο, μαζί με το άτομο που ήταν και στα Γιάννενα, με σκοπό να κάνουν προανάκριση ώστε να ανακαλύψουν ποιος είχε κλέψει τα χρήματα. Εκεί φέρονται να κακοποίησαν και να χειροδίκησαν εις βάρος τριών παιδιών που θεωρούσαν ύποπτα για την κλοπή. Το βράδυ μπήκανε στα δωμάτια των τροφίμων, φίμωσαν τους ύποπτους και τους χτύπησαν άγρια. «Την επόμενη μέρα βλέπαμε τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους», είπε ο 18χρονος.

«Άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση» – Η απάντηση της Κιβωτού
Με μία ανάρτηση στο Facebook απάντησε, σε όσα ακούγονται και γράφονται τα τελευταία 24ωρα η «Κιβωτός του Κόσμου». Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, στη σελίδα της, η ΜΚΟ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες, και γνωστοποίησε ότι, άμεσα, θα ακολουθήσει τη νομική οδό, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

Η μαρτυρία του 19χρονου που καταγγέλλει και κατονομάζει το κορυφαίο στέλεχος για σεξουαλική κακοποίηση

Ο 19χρονος, με τον οποίος ξεκίνησε να «ξετυλίγεται» το «κουβάρι» των αποκαλύψεων για τις κακοποιήσεις και τις βιαιοπραγίες στην «Κιβωτό», περιγράφει πως ο πατέρας Αντώνιος ήταν εκείνος που τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά. Στην επτασέλιδη κατάθεσή του, την οποία έδωσε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ την περασμένη Τετάρτη, ο 19χρονος -πρώην φιλοξενούμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου»- υποστηρίζει πως έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα, ενώ αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων.

Λέει χαρακτηριστικά: «Μια μέρα ενώ ξύπνησα, είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πατέρα Αντώνιου και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό κατάλαβα ότι ο πατήρ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου πάνω από τα ρούχα του. Εγώ ξύπνησα, κοπάνησα το χέρι μου από τα νεύρα μου και κάθισα απέναντί του. Με εντελώς φυσιολογικό ύφος μου είπε “γιατί κάθεσαι εκεί; έλα δίπλα μου”. Εγώ πήγα να ξαπλώσω δίπλα του και όποιο μαξιλάρι έπαιρνα, μου το έπαιρνε και το πετούσε στο πάτωμα για να ξαπλώσω στο μπούτι του».

Σε άλλο σημείο της μαρτυρίας του, που φέρνει στη δημοσιότητα το «Πρώτο Θέμα», ο 19χρονος αναφέρει: «Στην Καλαμάτα άρχισε να μου κάνει περίεργα πράγματα. Όταν μιλάγαμε ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή κάναμε κάτι μου χτυπούσε τον πωπό. Το θεώρησα φυσιολογικό γιατί το έκανε και στο μπάσκετ, αλλά εκεί που το έκανε μια με δύο φορές, αυτό γινόταν περίπου 15 φορές την ημέρα. Επίσης, το συνέχισε και στη θάλασσα, όπου κατά τη διάρκεια παιχνιδιών όπως οι “πατητές” έβαζε το χέρι του μέσα από το μαγιό μου με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να μην θέλω να ξαναμπώ στη θάλασσα για παιχνίδι».

Στην κατάθεσή του, ο 19χρονος αναφέρεται και σε περιστατικά κακοποίησης άλλων φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου»: «Για έναν μήνα είχαν τέσσερα παιδιά κλειδωμένα σε δωμάτια και τα χτυπούσαν κάθε μέρα και ενώπιον του πατέρα Αντώνιου, για να μάθουν κάποια πράγματα. Ότι δηλαδή παίζαμε στοίχημα στον ΟΠΑΠ, καπνίζαμε και κάναμε κοπάνες. Αυτά μου τα είπε ένα από τα παιδιά και μου είπε ότι τους έκαναν μπλε το πρόσωπο από το ξύλο».

Η ανάρτηση στη σελίδα της ΜΚΟ

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.

Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση.

Με εκτίμηση

Κιβωτός του Κόσμου».