Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη

Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ευρώπη, λέει το Missing Children Europe με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο Missing Children Europe καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δράσουν για την καταπολέμηση της διαδικτυακής αποπλάνησης που οδηγεί σε εξαφανίσεις και για να διασφαλιστεί η συνεχή λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών 116000 για την στήριξη των εξαφανισμένων παιδιών και των οικογενειών τους.

Στην Ευρώπη, αναφέρει, 250.000 παιδιά αγνοούνται ετησίως – αυτό ισοδυναμεί με ένα παιδί να εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά και προσθέτει πως μόνο το 2022, οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές 116 000 για τα  εξαφανισμένα παιδιά έλαβαν 70,855 σημεία επαφής για 6668 περιπτώσεις. Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών 66% αφορούσε νέες περιπτώσεις  παιδιών  που έφυγαν από το χώρο διαμονής τους. Επιπλέον, το 24% αφορούσε απαγωγές παιδιών από γονείς, ενώ ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό, το 3%, αφορούσε εξαφανισμένα παιδιά σε μεταναστευτική πορεία .

“Οι τηλεφωνικές γραμμές 116000 έχουν αναδειχθεί ως ζωτικής σημασίας για όσους έχουν ανάγκη. Είναι διαθέσιμες 24 ώρες το 24ωρο, λειτουργούν από ΜΚΟ-μέλη του δικτύου Missing Children Europe και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως υποστήριξη ψυχικής υγείας, νομικές συμβουλές και κοινωνικούς πόρους, διασφαλίζοντας ότι καμία οικογένεια ή παιδί δεν αισθάνεται μόνο στο ταξίδι του”.

Σημειώνεται ότι οι τηλεφωνικές γραμμές 116000 τον περασμένο χρόνο, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο  στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία για τον εντοπισμό αγνοούμενων παιδιών χάρη στον διασυνοριακό συντονισμό τους.

Το δίκτυο Missing Children Europe καλεί άτομα, οργανώσεις και Αρχές να συνεργαστούν με τα μέλη του δικτύου για να στηρίξουν την αποστολή για τα εξαφανισμένα παιδιά και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της αποπλάνησης. Προτρέπει τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν την ευθύνη για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών.

Στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί από την κοινοπραξία του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) και του CRC Policy Center.

250.000 παιδιά αγονούνται

Στην Ευρώπη, 250,000 παιδιά αγνοούνται ετησίως, κι αυτό ισοδυναμεί με ένα παιδί που εξαφανίζεται κάθε δύο λεπτά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το  “Hope For Children” CRC Policy Center, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

Αναφέρει ότι το 2022, οι ευρωπαϊκές τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας 116000, σκοπός των οποίων είναι η πρόληψη και ο χειρισμός εξαφανίσεων, έλαβαν 70,855 κλήσεις για 6.668 περιπτώσεις.

Η πλειοψηφία αυτών των περιστατικών, σημειώνεται, αφορούσαν παιδιά που έφυγαν από το σπίτι τους, αντιπροσωπεύοντας το 66% των νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν. Επιπρόσθετα, το 24% αφορούσε γονικές αρπαγές, ενώ ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό 3%, αφορούσε αγνοούμενα παιδιά κατά τη μετανάστευση

Όπως αναφέρεται, η Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, είναι ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το ανησυχητικό παγκόσμιο ζήτημα των εξαφανισμένων παιδιών και μία ημέρα που αποσκοπεί στο να δώσει ελπίδα στις οικογένειές τους.

«Το “Hope For Children” CRC Policy Center ενώνει τη φωνή του με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Missing Children Europe, καλώντας την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δράσουν για τη καταπολέμηση της διαδικτυακής άγρας παιδιών (online grooming) που καταλήγει στις εξαφανίσεις παιδιών και για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των τηλεφωνικών γραμμών 116000 που υποστηρίζουν τα εξαφανισμένα παιδιά και τις οικογένειές τους», καταλήγει η ανακοίνωση.