Ρωσία: Προβοκάτσια για κλιμάκωση της κρίσης η ρίψη πυραύλων σε πολωνικό έδαφος

Οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα και κρατούν αποστάσεις

Σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει όλα τα δεδομένα στην σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, δύο ρουκέτες έπεσαν στην πολωνική συνοριακή πόλη της Przewodów με το χτύπημα κατά αποθηκών σιτηρών να προκαλεί τον θάνατο δύο Πολωνών και των τραυματισμό ακόμα πέντε.

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται εκτός της αστυνομίας και ο τοπικός Εισαγγελέας καθώς και στρατιωτικός διοικητής της περιοχή για περεταίρω έρευνες καθώς θα αποτελεί το πρώτο ρωσικό χτύπημα επί νατοϊκού εδάφους.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία απορρίπτει όσα αναφέρονται από δυτικές χώρες και διαψεύδει ότι ήταν δικοί της οι πύραυλοι. «Πρόκειται για σκόπιμη πρόκληση για την κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Μοραβιέσκι αναφέρθηκε ότι συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Υπουργείων Άμυνας και Εκτάκτων Αναγκών.

Από την Πολωνία γίνονται αναφορές την ίδια ώρα, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε «υψηλό συναγερμό». Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης πως, λόγω της κατάστασης , ο πρωθυπουργός της χώρας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, διέταξε συνάντηση στο Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας με μέλη της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Αμυντικών Υποθέσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε τον λόγο της σύγκλησης, ζητώντας πάντως τα ΜΜΕ να μην δημοσιεύουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της ΝΑΤΟ για την υποχρέωση βοήθειας σε μέλος που δέχεται επίθεση.

Επιπλέον το Visegrad24 αναφέρει ότι η πολωνική Πολεμική Αεροπορία κινητοποίησε μαχητικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές ένας από τους δύο πυραύλους έχασε την πορεία του και χτύπησε την περιοχή  Hrubieszow στα σύνορα με την Ουκρανία. Εκτός και αν δεν «έχασε» τον δρόμο του, αλλά ήταν μια προειδοποίηση της Μόσχας προς την Βαρσοβία…

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πύραυλοι πιθανότατα είχαν στόχο το Λβοβ, 100 χιλιόμετρα περίπου από τα σύνορα, όμως «έχασαν τον προσανατολισμό τους» και χτύπησαν το χωριό που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ουκρανικά εδάφη και συγκεκριμένα σε «ξηραντήρια σιτηρών».

Ανώνυμη πηγή Αμερικανού αξιωματούχου από την Βαρσοβία επιβεβαίωσε ότι ήταν πλήγμα από ρωσικούς πυραύλους που πέρασαν τα σύνορα.

Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο κράτα κλειστά τα χαρτιά του και δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ήταν έκρηξη από ρωσικούς πυραύλους.

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του Πενταγώνου στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για πυραύλους της Ρωσίας. Ωστόσο τονίστηκε πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ».

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους). Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ακόμα κανείς δεν έχει αναφερθεί επίσημα στο γεγονός αλλά βάση πληροφοριών και φωτογραφιών ήδη κυκλοφορεί η πληροφορία ότι οι πύραυλοι ήταν αεράμυνας τύπου S-300 που απλά ένας εξ αυτών κατέπεσε στην περιοχή.

Αποστάσεις τηρούν οι ΗΠΑ

Αμερικανοί έχοντας κατανοήσει ότι η «πόρτα του φρενοκομείου» είναι πολύ κοντά στο να ανοίξει προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το χθεσινό περιστατικό της πτώσης δύο ρωσικής κατασκευής πυραύλων σε πολωνικό έδαφος που προκάλεσαν τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων πέντε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάντεν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως «μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

Είναι σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρχει μία ατμόσφαιρα ασάφειας ως προς την προέλευση του πυραύλου ο οποίος κατά τα δεδομένα μάλλον ήταν S-300.

Βέβαια πυραύλους S-300 δεν έχουν μόνο οι Ρώσοι αλλά και οι Ουκρανοί οι οποίοι τους έχουν παραλάβει από χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ όπως οι ίδιοι λένε απέκτησαν ένα τέτοιο σύστημα πρόσφατα μετά την κατάληψη της Χερσώνας κατά την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Αν ο πύραυλος ήταν ρωσικός οι Αμερικανοί θέλουν να το αποκρύψουν για να μη συμβεί ο πυρηνικός εφιάλτης από τον οποίο θα καταστραφούν ολοσχερώς και οι ίδιοι μαζί με όλους μας.

Αν ο πύραυλος ήταν ουκρανικός ούτε αυτό θέλουν να μαθευτεί καθώς ο αντίκτυπος στην κοινή Δυτική γνώμη θα είναι αρνητικός και τεράστιος εναντίον του Κιέβου.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

«Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε χθεςΠΡ από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Φυσικά αν γίνει αυτό, η Ρωσία θα κινητοποιήσει άμεσα ολόκληρο το πυρηνικό της οπλοστάσιο και μαζί με τη Μόσχα το ίδιο θα πράξει και το Πεκίνο.

Η Κίνα δεν πρόκειται να επιτρέψει στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ να υποτάξουν την Ρωσία με οποιονδήποτε τρόπο σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση καθώς γνωρίζει ότι μετά έπεται η σειρά της.

Αντίθετα, εάν σταθεί στο πλευρό της όπως προβλέπουν τα μυστικά πρωτόκολλα που έχουν υπογράψει οι δυο τους εδώ και αρκετά χρόνια, οι συνδυασμένες δυνάμεις τους αποκτούν ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».