Μαυρογιάννης:Προ των πυλών η διχοτόμηση

Την προειδοποίηση ότι η διχοτόμηση της Κύπρου είναι «προ των πυλών» αν δεν επιδιωχθεί χωρίς «παλινωδίες» και δεν επιτευχθεί η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στο Κυπριακό, απηύθυνε από το Λονδίνο το βράδυ της Δευτέρας ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ενώπιον ακροατηρίου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων της παροικίας στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο του βορείου Λονδίνου, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε αρχικά ότι θέλει εκλεγόμενος να πετύχει «μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή» στη διακυβέρνηση και στις συνθήκες ζωής των Κυπρίων.

Ως προς το εθνικό ζήτημα είπε ότι η χώρα είναι «στα πρόθυρα του γκρεμού». Όπως πρόσθεσε, «αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα θα πέσουμε κάτω και είναι η διχοτόμηση που είναι προ των πυλών», παραπέμποντας στις εξελίξεις στα κατεχόμενα.

Συνέχισε λέγοντας ότι χρειάζεται πάνω απ’ όλα «αξιοπιστία» ως προς τις επιδιώξεις της ελληνοκυπριακής πλευράς από τη λύση, κάτι που δεν επιτυγχάνεται «αν νομίζουμε ότι μπορούμε να παίζουμε και να έχουμε παλινωδίες».

Η θέση του, συνέχισε, είναι «να επιμείνουμε στο κεκτημένο της διαδικασίας, στα ψηφίσματα, στις συγκλίσεις που έχουν υπάρξει και στα έξι σημεία του ΓΓ όπως διαμορφώθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, το μόνο που μπορούμε να πετύχουμε».

Πρόσθεσε δε πως «αν συνεχιστεί η παρούσα διακυβέρνηση με τις δυνάμεις της συντήρησης, είτε είναι το γνήσιο πρωτότυπο είτε η κακέκτυπη απομίμηση , ‘η οκά 400’, θα είναι η συνέχεια μιας θλιβερής δεκαετίας που θα ενταφιάσει το Κυπριακό εντελώς, εντελώς. Πρέπει να ξέρουμε ότι είναι πιο καθοριστική στιγμή στην ιστορία του τόπου, παίζουμε στο τέλος της παράτασης, κάποιοι λένε πως παίζουμε στα πέναλτι».

Σημείωσε επίσης ότι μέσα από χρόνια τριβής του με το Κυπριακό πιστεύει ότι η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα «δεν είναι κακή λύση, είναι καλή λύση», για να συμπληρώσει: «Η ομοσπονδία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήταν το εργαλείο και το μέσο για να πετύχουμε την επανένωση, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων».

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι η αξιοπιστία έχει «καταρρακωθεί» και στο εσωτερικό της χώρας. Μίλησε για «χρυσά διαβατήρια και διαφθορά, φαινόμενα που έχουν δυστυχώς καταντήσει ο κανόνας». Όσον αφορά την οικονομία είπε ότι «επίσης τα πράγματα δεν πάνε καλά», με ιδιαίτερη μνεία στην ακρίβεια, ενώ αναφέρθηκε σε «επιθέσεις» στο σύστημα υγείας, σε ανεπαρκές σύστημα παιδείας, σε απραξία ως προς τον πολιτισμό και σε ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες με τον πολίτη «όμηρο του κράτους».