Ειδική άδεια από το ΥΠΕΣ για παραμονή της οικογένειας Καμαρά στην Κύπρο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς την οικογένεια του πρώην ποδοσφαιριστή Καμαρά από την Σιέρα Λεόνε, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής έδωσε οδηγίες για παραχώρηση ειδικής άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, η άδεια παραχωρείται για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά, με την προϋπόθεση ότι “στο μεσοδιάστημα ο αλλοδαπός και η σύζυγος του θα αποταθούν στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για εξασφάλιση άδειας διαμονής και νομιμοποίηση της παραμονής τους στη Δημοκρατία”.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου επαναλαμβάνεται ότι στο εν λόγω ζεύγος δόθηκαν αλλεπάλληλες ευκαιρίες για νομιμοποίηση της παραμονής του, “τις οποίες όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκαν αλλά και αγνόησαν με αποτέλεσμα να καταστήσουν εαυτόν παράνομους στη Δημοκρατία”.

Ο Υπουργός ζήτησε και έλαβε γνώση του πλήρους και λεπτομερούς ιστορικού της οικογένειας καθώς επίσης και όλης της σχετικής αλληλογραφίας που βρίσκεται καταχωρημένη στους προσωπικούς φακέλους και η οποία επιβεβαιώνει την ορθότητα των προηγούμενων αποφάσεων, αναφέρει η ανακοίνωση, ωστόσο παρά ταύτα, λαμβάνοντας υπόψη το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών, “ο Υπουργός έδωσε οδηγίες για παραχώρηση ειδικής άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι τέλος Ιουλίου 2023”.

Να σημειωθεί πως τρία παιδιά της οικογένειας έχουν γεννηθεί στην Κύπρο, πηγαίνουν σε σχολείο και οι γονείς τους εκτιμούν πως τυχόν απέλαση τους στη Σιέρα Λεόνε θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.

Τις τελευταίες ημέρες έγιναν πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης από γονείς και συμμαθητές των παιδιών της οικογένειας Καμαρά.