Ενεργειακά θέματα συζήτησαν Αναστασιάδης- Νετανιάχου

Θέματα που άπτονται της Ενέργειας, όπως ο Eurasia Interconnector και η σημαντική εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της  συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε εξάλλου τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου αναφέρει ότι το ποσό της χρηματοδότησης για το έργο Eurasia Interconnector αφορά το πιο μεγάλο κονδύλι που δόθηκε ποτέ από την ΕΕ για παρόμοιου είδους έργο.  Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σκέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του διακανονισμού μεταξύ των δυο χωρών για το κοίτασμα Ishai Αφροδίτη για το οποίο ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με τον τελευταίο να συμφωνεί όσον αφορά τη σημασία να υπάρξει εξέλιξη το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Πελεκάνος προσθέτει ότι εξετάστηκαν επίσης οι πιθανές συνέργειες σε σχέση με τη  μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και την εξαγωγή τους προς διάφορες χώρες της ΕΕ, καθώς και θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις τουρκικές προκλήσεις με τον κ. Νετανιάχου να μεταφέρει τη στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, καταλήγει η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Παρασημοφορήθηκε με την ανώτατη διάκριση

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφορήθηκε την Τετάρτη με το Μετάλλιο της Τιμής, της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Κράτους του Ισραήλ, από τον Πρόεδρο της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, σε ειδική επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ.  

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση για την απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης, το Μετάλλιο Τιμής απονέμεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη επειδή αποτελεί σύμμαχο και αληθινό φίλο του Ισραήλ, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των δεσμών Κύπρου – Ισραήλ και για τον σημαντικό του ρόλο στην εδραίωση και ανάπτυξη της τριμερούς περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων, ότι η τιμητική διάκριση που του απονέμεται αποτελεί τιμή για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι αντανακλά τις άοκνες και ειλικρινείς προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, οι οποίες είναι σήμερα στρατηγικής σημασίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Χέρτσογκ στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας του απονεμήθηκε το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ σε ένδειξη αναγνώρισης των στενών δεσμών του με την Κύπρο και της βαθιάς του πίστης στη Κυπρο-ισραηλινή φιλία, καθώς και τη συμβολή του στη ενίσχυση της.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποδεικνύεται από την πρακτική συνεργασία σε ποικίλους τομείς μεταξύ των οποίων είναι η άμυνα, η ενέργεια, η καινοτομία, η υγεία, η καλλιέργεια των σχέσεων ανάμεσα στην εβραϊκή και την κυπριακή διασπορά.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στενή συνεργασία για την εκπόνηση του EuroAsia Interconnector και την πρωτοβουλία για τη σύσταση του EMGF αλλά και τη σημασία της υπογραφής της πρόσφατης συμφωνίας θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τονίζοντας πόσα μπορούν να επιτευχθούν μέσα από διάλογο και διπλωματία. Εξέφρασε την ελπίδα για «περαιτέρω οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου στη βάση του διεθνούς δικαίου, η οποία και θα διευκολύνει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων» των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται ενάντια στο διεθνές δίκαιο, κλιμακώνοντας την αναθεωρητική της συμπεριφορά και επιθετικότητα, παρότι θα μπορούσε να καταστεί μέρος της περιφερειακής συνεργασίας εάν θα τηρούσε διαφορετική στάση».

«Σας διαβεβαιώ, ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι εποικοδομητικά για την επανένωση της νήσου, σύμφωνα με τον Χάρτη και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στους φίλους και εταίρους μας για στήριξη», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χέρτζογκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαδραμάτισε τεράστιο ρόλο στην προώθηση ενός νέου πνεύματος ενότητας σε περιφερειακό επίπεδο, εκφράζοντας ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για τις ευρείες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στη Σύνοδο COP27 και στο συνέδριο για την Πρωτοβουλία της Κύπρου για την Κλιματική Αλλαγή.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του Προέδρου Αναστασιάδη, από την πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή μέχρι τη δημιουργία του Eurasia Interconnector, τον τετραμερή διάλογο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για τις τρεις χώρες αλλά και για την περιοχή γενικότερα.

Εξάλλου, ανακοίνωση από την Ισραηλινή Προεδρία αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ισραήλ, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Κύπρου και του Ισραήλ, αναφέρθηκε στην ζωή του παππού του, πατέρα της μητέρας του, Σίμχα Άμπας, ο οποίος «είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της Κύπρου ήδη εκατό χρόνια πριν, όταν εκείνος και οι συνεργάτες του ίδρυσαν από το μηδέν το φυτώριο  Phissouri Plantations».

Πρόσθεσε ότι  «από τη σύσταση του Κράτους του Ισραήλ και σίγουρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν καταφέρει να κτίσουν μία ολοένα αναπτυσσόμενη συμμαχία. Ενώ τα έθνη της Μεσογείου συχνά απομακρύνονταν μεταξύ τους εξ αιτίας διενέξεων, το Ισραήλ και η Κύπρος έχτισαν εν τω μεταξύ μία αληθινή φιλία».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος τόνισε τη σημασία της «γενναίας διμερούς Κυπρο-Ισραηλινής σχέσης», χαρακτηρίζοντάς την «πυλώνα για την σταθερότητα της Μεσογείου για το παρόν, και κλειδί για ένα αειφόρο, υγιές και προσοδοφόρο μέλλον».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι αναμφίβολα, αυτή η πρωτόγνωρη συνεργασία, αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός αποτελούν “το άμεσο αποτέλεσμα της δεκαετούς σας προεδρικής θητείας”.

«Η συνεργασία και η εποικοδομητική, ευθεία προσέγγιση που έχετε εκδηλώσει, αποτελούν βασικό στοιχείο της υστεροφημίας σας. Είστε ένας πραγματικός δημοκράτης, κ. Πρόεδρε, και ένας ηγέτης με τις δυνάμεις σας να απορρέουν από την βαθιά σας τόλμη. Είδατε την πατρίδα σας να αντιμετωπίζει μία σοβαρή οικονομική κρίση και διατηρήσατε τις αξίες σας” συνέχισε.

Γνωρίζω, πρόσθεσε, “τη συμπάθεια στο Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό, γεγονός που αποτελεί μαρτυρία της ακεραιότητας και της τιμιότητάς σας. Πολλά έχει κανείς να μάθει από εσάς και είμαι πολύ υπερήφανος να σας αποκαλώ φίλο. Για αυτό είναι τιμή και προνόμιο για μένα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ για τη σταθερή φιλία, για τις γέφυρες που κτίσατε ανάμεσα στους λαούς μας και για το δώρο της δικής σας φιλίας», κατέληξε ο Πρόεδρος Χέρτσογκ.

Μετά την τελετή παρασημοφόρησης ο Πρόεδρος του Ισραήλ και η σύζυγος του παρέθεσαν επίσημο γεύμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγο του, Άντρη Αναστασιάδη.