Άρχισαν τα παρατράγουδα για το προσχέδιο της PEGA για τις παρακολουθήσεις

Το προσχέδιο της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης «δεν αποτελεί την τελική εκδοχή και δεν μπορεί – σε αυτό το στάδιο – να γίνει αντιληπτό ως τα συμπεράσματα ή η θέση της επιτροπής PEGA στο σύνολό της», ανέφερε σε «διευκρινιστική δήλωση», όπως χαρακτηρίζεται σε δελτίο Τύπου, ο πρόεδρος της PEGA, ευρωβουλευτής Γιερούν Λενάερς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Κάτω Χώρες).

Ο κ. Λενάερς απαντούσε «στις πολλές ερωτήσεις», όπως αναφέρεται, που έλαβε μετά τη συνέντευξη Τύπου στην οποία προχώρησε η εισηγήτρια της έκθεσης, Σόφι ιν ‘τ Βελντ (Φιλελεύθεροι, Κάτω Χώρες), στην οποία παρουσίασε το προσχέδιο.

Η συνέντευξη Τύπου της κ. Ιν ‘τ Βελντ και οι απόψεις που εξέφρασε σε αυτήν είχαν προκαλέσει την αντίδραση των μελών της PEGA που προέρχονται από το ΕΛΚ (την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκουν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο), με τον συντονιστή των Ευρωβουλευτών της ομάδας στην επιτροπή Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο να εκφράζει μέσω επιστολής που στάληκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε όλα τα μέλη της PEGA δυσαρέσκεια και για τις δημόσιες τοποθετήσεις της εισηγήτριας.

Λενάερς: Το προσχέδιο θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις μας

Στη δήλωσή του ο κ. Λενάερς ανέφερε πως «δεδομένων των πολυάριθμων ερωτήσεων που λαμβάνω όσον αφορά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας της PEGA, Σόφι ιν ‘τ Βελντ, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προκειμένου να αποφύγω οποιαδήποτε σύγχυση όσον αφορά τις διαδικασίες της επιτροπής μας».

«Η εισηγήτρια παρουσίασε ένα προσχέδιο έκθεσης. Δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου και στο σημείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό της» τόνισε ο κ. Λενάερς.

«Όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής, όπως εγκριθούν στο τέλος της περιόδου που ορίζει η εντολή μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του», επεσήμανε.

«Οι συζητήσεις σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής μας, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας» κατέληξε.

Ενοχλημένα τα μέλη από το ΕΛΚ

Νωρίτερα ο συντονιστής των Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που συμμετέχουν στην PEGA, Xουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο (ΕΛΚ, Ισπανία), με επιστολή του προς την κ. Ιν ‘τ Βελντ, την οποία κοινοποίησε στα υπόλοιπα μέλη της PEGA, εξέφρασε δυσαρέσκεια τόσο για την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου χωρίς έγκαιρη ενημέρωση για τα υπόλοιπα μέλη όσο και για την παρουσίαση από πλευράς της τις προσωπικές τις απόψεις κατά την τελική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.

«Εκ μέρους των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επιτροπή PEGA, θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι τα μέλη της επιτροπής ενημερώθηκαν με τόσο σύντομη ειδοποίηση για τη συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαζόταν το προσχέδιο. Λυπούμαστε επίσης που τα μέλη έλαβαν το προσχέδιο λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου» ανέφερε ο κ. Ζόιντο.

«Μας εκπλήττει το γεγονός ότι η εισηγήτρια κάλεσε συνέντευξη Τύπου πριν καν ολοκληρώσει την έκθεση. Κατανοούμε την προσπάθεια και τον χρόνο που καταβλήθηκε για μια τόσο μακροσκελή έκθεση, όμως δεν πιστεύουμε ότι οι χρονικοί περιορισμοί μπορούν να αποτελούν δικαιολογία, καθώς προσφερθήκαμε επανειλημμένα να αναβάλουμε την προθεσμία και η εισηγήτρια αρνήθηκε επανειλημμένα να την παρατείνει. Αυτή η προσέγγιση δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν τα μέλη της επιτροπής από την ίδρυση της PEGA» πρόσθεσε.

«Τα πιο πάνω ισχύουν και για τη συμπεριφορά της εισηγήτριας κατά την τελική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, όπου παρουσίασε αναλυτικά τις προσωπικές της απόψεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο, παρόλο που τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν συμφωνήσει σε κοινή δήλωση κατόπιν διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιδείξουν κοινή θέση σε επιλεγμένα θέματα. Αυτό δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση ότι παρουσίαζε κοινή άποψη της επιτροπής» συνέχισε.

«Υπενθυμίζουμε ότι το έργο της Επιτροπής είναι μια συλλογική προσπάθεια και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα ατομικής πολιτικής εκστρατείας. Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης θητείας της PEGA θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί με περισσότερη συνεργασία» κατέληξε.