Συνέλαβαν συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας για παιδική πορνογραφία

Σάλο προκαλεί η είδηση πως ο 55χρονος συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου, προφυλακίστηκε στις 18 Οκτωβρίου στις φυλακές Τριπόλεως, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, με την κατηγορία της κατοχής σκληρού πορνογραφικού υλικού με θύματα παιδάκια κάτω των 12 ετών.

Η δικαιολογία του συλληφθέντος ήταν πως κατέβασε το υλικό των βίντεο και των φωτογραφιών στον υπολογιστή του «για να γράψει»βιβλίο.

Αστυνομικοί αξιωματούχοι μιλώντας σε δημοσιογράφους αποκάλυψαν ότι σε σκληρό δίσκο στο σπίτι του συγγραφέα στη Γλυφάδα βρέθηκαν πάνω από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως αρμόδιο τμήμα της ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας ειδοποιήθηκε από ξένες αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας πάταξης της παιδικής πορνογραφίας. Αφού εντοπίστηκε η διεύθυνσή του Παπαθεοδώρου η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του με εντολή εισαγγελέα και στη διάρκεια του ελέγχου σε υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και κινητά εντοπίστηκε σημαντικό υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Παπαθεοδώρου έχει τιμηθεί αρκετές φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας.

Ειδικότερα, για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών και Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010, 2019).

Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019).

Υπήρξε πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας.

Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός δειλού» και το 2018 το «Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας)» απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία.

Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματα του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους.