Σύντομα συλλήψεις για τον φόνο 41χρονου στις Κ.Φυλακές

Η Αστυνομία διερευνά φόνο εκ προμελέτης που διαπράχθηκε σε πτέρυγα του τμήματος φυλακών, είπε ο Αρχηγός Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου για τον θάνατο του Τουρκοκύπριου κατάδικου Tansu Cidan στις Κεντρικές Φυλακές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια τεκμήρια και κάποιες μαρτυρίες και πολύ σύντομα οι έρευνες θα οδηγήσουν σε συλλήψεις.

Σε δήλωση μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία, ερωτηθείς εάν έχουν εντοπιστεί οι δράστες, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι υπάρχει καλή μαρτυρία που εμπλέκει κάποιους της ίδιας πτέρυγας, ενώ σε ό,τι αφορά τους λόγους που οδήγησαν στο υπό διερεύνηση έγκλημα διευκρίνισε ότι «οι έρευνες είναι σε πρώιμο στάδιο» και δεν έγιναν ακόμη συλλήψεις.

Ερωτηθείς αν από τις διενεργηθείσες έρευνες φαίνεται να εμπλέκονται στο φόνο άτομα εκτός φυλακών, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι με βάση της ενημέρωσης της οποίας έτυχε, δεν φαίνεται να εμπλέκεται κάποιος εκτός φυλακών.

Αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του κρατούμενου, είπε πως βάσει των στοιχείων που έχουν συλλεγεί υπάρχουν αρκετά κτυπήματα στο σώμα του θύματος, διευκρινίζοντας ότι δεν φέρει τραύματα από τέμνον όργανο.

Αναμένουμε την ολοκλήρωση της νεκροψίας – νεκροτομής και τις διαπιστώσεις των ιατροδικαστών που είναι και οι ειδικοί για να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκαν τα τραύματα, συμπλήρωσε.

Ο 41χρονος Τουρκοκύπριος, Tansu Cidan, βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυλακών ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία, εξετάζει το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της πτέρυγας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του κρατούμενου, τα πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή μαζί του και οποιαδήποτε στοιχεία που δυνατό να βοηθήσουν στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, αξιολογούνται διάφορα στοιχεία από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, σε σχέση με πρόσωπα τουρκικής καταγωγής και ένα Σύριο, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν από τον Αξιωματικό Υπεύθυνο της Πτέρυγας του. Το Τμήμα Φυλακών αναφέρει ότι τα στοιχεία των προσώπων αυτών έχουν δοθεί στην Αστυνομία για τη διεξαγωγή των αναγκαίων ανακρίσεων.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα και βρίσκονταν στην ίδια πτέρυγα με τον 41χρονο εκλιπόντα. Αξιολογούνται οι κινήσεις και τα πρόσωπα με τα οποία είχε επαφή ο εκλιπών.

Το Τμήμα Φυλακών αναφέρει, ακόμα, ότι έγιναν έρευνες σε δύο κελιά τα οποία παραμένουν κλειστά και φρουρούνται από δεσμοφύλακες και δόθηκε προτεραιότητα στην ταυτοποίηση των προσώπων που πιθανό να εμπλέκονται στην υπόθεση πρόκλησης του θανάτου.

Από τις εκθέσεις γεγονότων του προσωπικού που υπηρετεί στη συγκεκριμένη πτέρυγα, σημειώνει το Τμήμα Φυλακών, φαίνεται ότι κατά την τελευταία προγραμματισμένη καταμέτρηση στις 17:06 στις 27/10/2022, ο κρατούμενος ήταν παρών, χωρίς να φέρει εξωτερικά τραύματα ή οτιδήποτε ύποπτο και χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε στους δεσμοφύλακες που μίλησαν μαζί του. Τα ίδια διαπιστώθηκαν κατά την περιπολία που προηγήθηκε, όπου συνομίλησαν με τον εκλιπόντα χωρίς να τους αναφέρει οτιδήποτε σχετικό.

Για τον θάνατο του 41χρονου Τουρκοκύπριου κρατούμενου το προσωπικό το Κεντρικών Φυλακών ενημερώθηκε στις 21:15 και, όπως τονίζει η ανακοίνωση, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα ενέργειας και λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα. Αναφέρεται, δε, ότι αμέσως κλήθηκε στο σημείο η ιατρική λειτουργός και παράλληλα έγιναν προσπάθειες ανάνηψης του 41χρονου, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου που τον μετάφερε στο Νοσοκομείο.

Παράλληλα, προσθέτει η ανακοίνωση, ενημερώθηκε η Αστυνομία η οποία έφθασε στις Φυλακές για σκοπούς διερεύνησης, ενώ η Διευθύντρια διόρισε ερευνόντα λειτουργό για να διεξαγάγει εσωτερική έρευνα, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες πρόκλησης του θανάτου του.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις από κρατούμενους, ενώ στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ως προς τα κίνητρα. Σε συνεργασία με την Αστυνομία οι αρμόδιοι εργάζονται για την πλήρη εξιχνίαση των συνθηκών πρόκλησης του θανάτου του 41χρονου και οι ευθύνες κάθε προσώπου, προστίθεται.

Παράλληλα, μετά από οδηγίες της Διεύθυνσης, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και περιστατικά που δυνατό να σχετίζονται με την πρόκληση του θανάτου του και αν τηρήθηκαν από τα μέλη του προσωπικού που ήταν σε υπηρεσία οι γραπτές οδηγίες κατά τους ελέγχους των κρατουμένων. Από τις έρευνες αξιολογούνται οι οποιεσδήποτε ευθύνες μελών του προσωπικού και άμεσα αναμένεται να υποβληθούν διαβήματα για διαθεσιμότητα για όσους προκύπτουν ευθύνες.

Τέλος, το Τμήμα Φυλακών επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε φαινόμενα επιθέσεων βίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από κανένα» και ζητά «όπως διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, να εντοπιστούν άμεσα οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι μετείχαν ή συνέδραμαν στην πρόκληση του θανάτου». Καταλήγει ότι η Διεύθυνση θα προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων κατά των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων και πιθανών πειθαρχικών διώξεων, επαναλαμβάνοντας ότι επιδεικνύεται μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά.